Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Κούρδοι πρόσφυγες | Διοικητική απέλαση για πέντε άτομα

Σήμερα θα οδηγηθούν στον Ανακριτή, οι δύο Ουκρανοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης των προσφύγων. Υπενθυμίζουμε ότι οι 37 πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό στα βορειοδυτικά του νησιού (κοντά στο Ναυάγιο) τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου για τη μεταφορά τους στο λιμάνι και την προσωρινή τους φιλοξενία στο κλειστό γήπεδο της Παναγούλας. Στην πλειοψηφία τους οι Κούρδοι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πέντε παραδόθηκαν στην αστυνομία για να κινηθεί η διαδικασία διοικητικής απέλασης.
Στο νησί μας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση για το περιστατικό τόσο από το Λιμενικό Σώμα όσο και από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ζακύνθου για την άφιξη των προσφύγων στο νησί, τη μεταφορά τους στο κλειστό της Παναγούλας, τη σίτισή τους και τη φιλοξενία τους. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό αναφέρεται: «Στον εντοπισμό 37 αλλοδαπών προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου, καθώς επίσης και στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών τους, ηλικίας 35 και 49 ετών. Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας & Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικά σκάφη των Λιμενικών Αρχών Ζακύνθου και Πάτρας εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά νήσου Ζακύνθου, το ιστιοφόρο σκάφος «ARAKBA» σημαίας Ουκρανίας, το οποίο μετέφερε παράνομα 37 αλλοδαπούς επιβαίνοντες με προορισμό την Ιταλία. Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Ζακύνθου, ενώ το ιστιοφόρο οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ασφαλώς στο λιμένα της Ζακύνθου, όπου και κατασχέθηκε. Από την ΔΑΠΘΑΣ αξιολογείται το σύνολο των στοιχείων που προέκυψαν, ενώ διερευνάται η εμπλοκή των ανωτέρω δύο διακινητών και σε άλλες υποθέσεις, καθώς ενδεχομένως να αποτελούν μέλη διεθνούς κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών. Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος απέστειλε επιστολή για να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν στη διαχείριση του περιστατικού. Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει: «Με την επιστολή μου αυτή αισθάνομαι την υποχρέωση να συγχαρώ προσωπικά τον Λιμενάρχη Ζακύνθου και το Λιμενικό Σώμα για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσον αφορά την επιχείρηση διάσωσης 37 προσφύγων και μεταναστών, η οποία έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 09/09/2019, την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου κ. Μουζάκη Μαρία για το συντονισμό των ενεργειών για την υποδοχή, τη φιλοξενία, την ασφαλή διαμονή, τη σίτιση και τις μετακινήσεις των διασωθέντων, την υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζακύνθου κ. Ασπασία Σούλη για την συνδρομή και τη στήριξή της στις ανωτέρω δράσεις, καθώς τη Δ/νση του 2ου σχολικού συγκροτήματος Παναγούλας, για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου για την φιλοξενία των προσφύγων – μεταναστών. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ξενοδόχους κ. Τετράδη Χριστίνα και κ. Τσουρουνάκη Γιώργο για τη προσφορά τους σε τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα αντίστοιχα και το ΚΤΕΛ Ζακύνθου για την σημαντική συμβολή τους στην μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών».