Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η διεθνής επιστημονική συνάντηση για το έργο του Ούγου Φώσκολου

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά ετήσια, διεθνής επιστημονική συνάντηση, την Κυριακή 8/9 στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου. Τη βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο Ελληνο-ιταλό ποιητή Ugo Foscolo, διοργάνωσε Πολιτιστικός Σύλλογος «Ούγος Φώσκολος». Σε αυτήν παρευρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι μίλησαν για τη σημαντικότητα του έργου του Foscolo, για τη συμβολή του στα γράμματα και στον πολιτισμό. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, για να ακούσει τις ξεχωριστές διαλέξεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο δήμαρχος Ζακύνθου κος. Νικήτας Αρετάκης. Γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην περιφέρεια δε μπόρεσε να παρευρεθεί, κάνοντας μνεία στην προσπάθεια του συλλόγου και δηλώνοντας τη στήριξή του.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι δωρητές του υπό σύσταση Μουσείου για τον Ούγο Φώσκολο.

κκ Διονύσιος – Μητροπολίτης Ζακύνθου
«Η συνάντηση αυτή αποτελεί οφειλή μνήμης και τιμής απέναντι στον Ο. Φώσκολο. Οφείλουμε να αποτίσουμε απέναντι στον πολιτικό, τον ποιητή και απέναντι στον επαναστάτη Ο. Φώσκολο, ο οποίος πάντα εξυμνούσε τη Ζάκυνθο και παράλληλα αναπολούμε τις χαμένες οικουμενικές αξίες. Υπάρχει πάντα ο αγώνας για επιβίωση του ανθρώπου».

Νικήτας Αρετάκης – Δήμαρχος Ζακύνθου
«Απόψε είναι μια βραδιά στην οποία ήρθαμε όλοι μαζί για να τιμήσουμε το μεγάλο ποιητή της Ζακύνθου Ο. Φώσκολο. Είναι επίσης μια βραδιά στην οποία πρέπει να τιμήσουμε το Σύλλογο, ο οποίος με προσπάθειες τιμά τη μνήμη του κάνοντας κάθε χρόνο αυτή την εκδήλωση. Ελπίζω πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και πολλοί Ζακυνθινοί θα βοηθήσουν να διατηρηθεί αυτή η προσπάθεια του συλλόγου».

Ιωάννης Φίλανδρος – Ιστορικός ερευνητής
«Η εισήγηση αναφέρθηκε στις γιορτές που έγιναν από τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ούγκο Φώσκολου. Ήταν οι πρώτες γιορτές που έγιναν ιστορία του ελληνικού κράτους. Η ομιλία εστίασε στη συμβολή του ζεύγους Μινώτου στη διοργάνωση των γιορτών, καθώς είχαν καθοριστική παρέμβαση, που τεκμηριώνεται με πολλά αρχειακά τεκμήρια. Βασική του αγωνία ήταν αφενός να παρουσιάσουν και να κάνουν γνωστό το έργο του Φώσκολο στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου να τεκμηριώσουν την ελληνικότητά του, εντάσσοντάς τον στο πολιτικό κλίμα του φιλελευθερισμού και της επαναστατικότητας της εποχής του, η οποία σχετίζεται με τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας και της ιταλικής ενοποίησης».

Γεράσιμος Ζώρας – Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
«Ο Φώσκολο υπήρξε ένας επίδοξος αγωνιστής του 1821. Το 1824 έγραψε μια επιστολή προς έναν εκ των ταγών της επανάστασης, τον Ιωάννη Ορλάνδο, στην οποία ζητούσε να έρθει στην Ελλάδα, αφού του καλύπτονταν τα έξοδα διαβίωσης και του δίνονταν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, για να πολεμήσει στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Σκόπευε μάλιστα να πουλήσει το σπίτι του στο Λονδίνο και να απεμπολήσει τα δικαιώματα που είχε ως πολίτης της Ιονίου Πολιτείας. 2-3 μέρες, πριν γράψει την επιστολή, είχε πεθάνει ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι, οπότε ίσως και από το συγκεκριμένο γεγονός να παρακινήθηκε ώστε να έρθει και ο ίδιος να πολεμήσει και να δώσει τη ζωή του για την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν το κατάφερε και έτσι το 1826 θέλησε να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Δυστυχώς τον πρόλαβε ο θάνατος και έτσι δε γύρισε στη Ζάκυνθο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, μακριά και από την πρώτη του πατρίδα, τη Ζάκυνθο και από τη δεύτερη, την Ιταλία».

Φίλιππος Συνετός – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Ούγκος Φώσκολος»
«Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου «Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου Ουγκος Φώσκολος». Πρωτεργάτες της κίνησης αυτής ήταν ο Νίκος ο Λαλώτης και ο Διονύσιος Ζήβας, καθηγητής του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας έχουν επιτευχθεί πολλά πράγματα, με το πιο σημαντικό ότι χτίστηκε το σπίτι του ποιητή όπως ήταν τότε. Αποτελεί λίκνο πολιτισμού, που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Επιθυμία είναι πλέον να γίνει ένα σύγχρονο Μουσείο. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση της περιφέρειας, του δήμου και του Υπουργείου πολιτισμού. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, γιατί ο Ο. Φώσκολος είναι μια πολύ φωτισμένη προσωπικότητα και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πετύχει αυτούς τους μεγάλους στόχους, που έχουμε θέσει».

Μαριέττα Μινώτου – Λέκτορας Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας Ιονίου Παν/μίου
«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που είμαι εδώ κοντά σας σήμερα, σε αυτή τη διεθνή επιστημονικής εκδήλωση, που στόχο έχει να προβάλει τη ζωή και το έργο του Φώσκολο, ένα θεσμό που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό για τους συμμετέχοντες και για το κοινό. Μέσα από αρχειακό υλικό, που διατηρεί η οικ. Μινώτου παρουσιάστηκε η δράση του ζεύγους Μινώτου, οι οποίοι ως πνευματικό ζευγάρι της εποχής τους προέταξαν τη μελέτη, την έρευνα και την προβολή του Φώσκολο. Άφησαν σπουδαίο έργο για την εποχή τους μεταφράζοντας το έργο του ποιητή στα ελληνικά».

Francesca Sensini – Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας & Λογοτεχνίας του Παν/μίου Νίκαιας (Γαλλία)
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που κατάφερα να είμαι εδώ και να μιλήσω στα Ελληνικά, που ακόμα είναι υπό εκμάθηση. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να μιλήσω για τον Φώσκολο στα Ελληνικά. Ελπίζω η δραστηριότητα του συλλόγου να συνεχίσει, γιατί είναι σημαντικός ο διάλογος για τον Φώσκολο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία».Τελευταία άρθρα