Τιμήθηκαν οι μεγάλοι Επτανήσιοι συνθέτες | Εκδήλωση στο Λόφο του Στράνη

•Ένα μελωδικό αεράκι φύσηξε πάνω από το Ιόνιο και μας έφερε τις νότες που μεγάλωσαν τόσες γενιές.
Παρουσία του σπουδαίου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, αλλά και του γνωστού καλλιτέχνη Μανώλη Μητσιά, που είχε φιλική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στο Λόφο του Στράνη μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στους Συνθέτες του Ιονίου.
Συγκεκριμένα τιμήθηκαν μεγάλοι Επτανήσιοι συνθέτες: Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Δημήτρης Λάγιος, Κώστας Καπνίσης, Γιώργος Κατσαρός και Γιώργος Μουζάκης αλλά και ο Ηλίας Ανδριόπουλος που έχει καταγωγή από τον νομό Ηλείας.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Άγγελος Πυριόχος που δήλωσε: «Τιμάμε τους συνθέτες που έχουν καταγωγή από το Ιόνιο Πέλαγος. Από τα Επτάνησα και από την Ηλεία που βρέχεται από το Ιόνιο. Κάνουμε μια αναφορά στους ανθρώπους που ουσιαστικά μας έχουν τιμήσει. Στον Σταύρο Ξαρχάκο που από τη μητέρα και τη γιαγιά του είναι Ζακυνθινός το γένος Νέγκα, τον Πλέσσα που είναι Ζακυνθινός, τον Μουζάκη που είναι Ζακυνθινός, τον Καπνίση που είναι Κερκυραίος, τον Ηλία Ανδριόπουλο που είναι από την Ηλεία, τον Δημήτρη Λάγιο που είναι Ζακυνθινός. Έπρεπε να βάλουμε και τον Στέφανο Κορκολή που είναι από μητέρα Ζακυνθινιά, αλλά είπαμε να κάνουμε τον χειμώνα μια άλλη συναυλία που θα είναι μόνο με Ζακυνθινούς συνθέτες. Δεν είναι ακριβώς συναυλία αυτό που διοργανώσαμε, είναι σαν να μαζευτήκαμε φίλοι σε μια μεγάλη αυλή για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε όλα αυτά τα τραγούδια που μας συντροφεύουν τόσα χρόνια. Είχαμε την τιμή να έχουμε τους Μ. Μητσιά και Ηλ. Ανδριόπουλο. Θέλουμε να κάνουμε μια αρχή και να στήσουμε μια Ζάκυνθο πιο μελωδική, όπως ήταν πιο παλιά».
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την διεύθυνση της ορχήστρας την είχε ο Παναγιώτης Μαρίνος, ενώ τραγούδησαν οι: Ανδριάνα Λυκούρεση, Κέλυ Βουδούρη, Αλίκη Ζωγράφου και Νίκος Μυλωνάς. Συμμετείχε η 12μελής ορχήστρα και 30μελές φωνητικό συγκρότημα. Επίσης την αφήγηση κειμένων έκανε η Μίνα Λάττα.

Ο Αντιδήμαρχος Αρτεμισίων και Υπεύθυνος για το θέματα Πολιτισμού Άγγελος Σεβαστιάδης είπε: «Ήταν μια εξαιρετική βραδιά στον ιστορικό χώρο του Λόφου του Στράνη όπου ο σπουδαίος και μεγάλος εθνικός μας ποιητής εμπνεύστηκε και συνέγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Έτσι σε αυτό το χώρο τιμάμε τους μουσικούς, τους συνθέτες του Ιονίου. Το Ιόνιο Κύμα με την μεγάλη και μακρόχρονη ιστορία του μας αποδεικνύει ότι οι συνθέτες του Ιονίου έχουν αφήσει μια παρακαταθήκη. Αυτή τη παρακαταθήκη και τη κληρονομιά πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να δημιουργήσουμε Ημέρες Πολιτισμού και Φεστιβάλ. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, διότι μέσα από αυτή τη βραδιά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που έχει ανάγκη η Ζάκυνθος και θα τιμά κάθε χρόνο τους συνθέτες του Ιονίου».
Επίσης ο κ. Σεβαστιάδης ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μουσικό φεστιβάλ το οποίο θα αναβαθμίσει πολιτιστικά τον τόπο. «Γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου και εκτιμώντας τις δυνάμεις του θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα «Λάγια», τιμώντας τον δικό μας αγαπημένο συνθέτη Δημήτρη Λάγιο. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μανώλη Μητσία και τον κύριο Ηλία Ανδριόπουλο που μας κάνουν την τιμή και έχουμε την χαρά να τους φιλοξενούμε. Εμείς θα δουλέψουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε θεσμούς».
Ο γνωστός συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε: «Ήταν μια εκδήλωση που τιμά τους Ιόνιους συνθέτες και χαίρομαι ιδιαίτερα που τοποθετούν και την δική μου παρουσία σε αυτή την εκλεκτή συντροφιά. Και οι συνθέτες τιμούν τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ζακύνθου και των Επτανήσων. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας. «Φορτίζονται» τα πράγματα θετικά και νομίζω ότι στο τέλος καταλήγουν όλα αυτά να παίρνουν ένα χαρακτηρισμό της ευτυχισμένης στιγμής και ακολουθούν τους ανθρώπους και δεν ξεχνιούνται».
Από την δική του πλευρά ο καλλιτέχνης Μανώλης Μητσιάς που τραγούδησε και ταξίδεψε τα πλήθη με τα κομμάτια του είπε: «Για μένα είναι πολύ σημαντικό που συμμετείχα σε αυτή τη συναυλία προς τιμήν όλων αυτών των δημιουργών αλλά και του φίλου μου Ηλία Ανδριόπουλου, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ. Είμαι χαρούμενος που είμαι φίλος του και είμαι χαρούμενος που είμαι σε ένα ιερό τοπίο για τη Ζάκυνθο. Είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ. Αυτός ο χώρος εδώ που ο Σολωμός έγραψε τον εθνικό ύμνο είναι ότι πιο ιερό υπάρχει. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ».
Η μουσική εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους θεατές που την παρακολούθησαν και χειροκρότησαν αλλά και τραγούδησαν μαζί με τους καλλιτέχνες.Τελευταία άρθρα