Δημοτικό Συμβούλιο | Ουσιαστική συνεργασία ζήτησε ο Δήμαρχος από τις παρατάξεις


•Πρόεδρος του σώματος εξελέγη ο Σταύρος Κακολύρης
•Ο Νικήτας Αρετάκης πρόεδρος των δύο Επιτροπών
•Οι πρώτες διαφωνίες για τη νέα «χωροταξία» και την απλή αναλογική
•Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Στις 10 το πρωί της Κυριακής συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου. Με προεδρεύοντα τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κουτσογιάννη, οι 33 δημοτικοί σύμβουλοι εξέλεξαν το Προεδρείο του σώματος και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Στο δεύτερο κατά σειρά αξίωμα της πόλης εξελέγη ο Σταύρος Κακολύρης αναλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελείται από τους: Σταύρο Κακολύρη (Πρόεδρο), Γιάννη Φεραδούρο (Αντιπρόεδρο) και Παναγιώτη Δρόσο (Γραμματέα).
Ενωτικός και με μηνύματα για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων εμφανίστηκε στην πρώτη του ομιλία ο νέος Πρόεδρος του σώματος, ο οποίος τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος, καθώς ο νέος Δήμαρχος, η νέα δημοτική αρχή και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου έχει τη γνώση, την ικανότητα, τη θέληση, την εμπειρία και τη διάθεση να παράξει έργο για τον τόπο μας. Θεωρώ ότι όλοι θα σταθούν αντάξιοι των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και των αυξημένων προσδοκιών των συμπολιτών μας. Ζητώ την τήρηση του κανονισμού για φυσική παρουσία στα συμβούλια, καθώς και την ενημέρωση για τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του. Επισημαίνω ότι θα πρέπει να τηρείται ο καθορισμένος χρόνος ομιλίας από όλους. Εύχομαι να έχουμε υγεία και καλή, δημιουργική θητεία».
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Μετά τις αρχαιρεσίες η Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από τους: Νικήτα Αρετάκη (Πρόεδρο), Δημήτρη Κουτσογιάννη, Βιβή Καψαμπέλη, Σταύρο Κακολύρη, Ανδρέα Μαρινάκη, Ανδρέα Ξένο, Σωτήρη Καρακά, Παναγιώτη Αβράμη, Φώτη Κόκλα (τακτικά μέλη). Αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είναι οι: Βασίλης Πρασσάς, Άγγελος Σεβαστιάδης, Γιώργος Αρμένης, Νίκος Πέττας, Διονύσης Μαρούδας, Κώστας Πλατυπόδης.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποτελείται από τους: Νικήτα Αρετάκη (Πρόεδρο), Δημήτρη Κουτσογιάννη, Βιβή Καψαμπέλη, Σταύρο Κακολύρη, Χαράλαμπο Βαρβαρίγο, Δημήτρη Τσαγκαρόπουλο, Νίκο Πέττα, Παναγιώτη Μυλωνά, Διονύση Ρένεση (τακτικά μέλη). Αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι οι: Βασίλης Πρασσάς, Άγγελος Σεβαστιάδης, Θοδωρής Καμπίτσης, Σωτήρης Καρακάς, Διονύσης Τρούσσας και Φώτης Κόκλας.
Από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής απείχε η δημοτική παράταξη «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση» με επικεφαλής τον Αντώνη Κασσιμάτη. Ο κ. Κασσιμάτης αιτιολογώντας τη στάση αυτή επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο φόβος της απλής αναλογικής, δηλαδή της ισότιμης δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών και η καλλιέργεια της κουλτούρας συναίνεσης, συμμετοχής και συναπόφασης στις τοπικές κοινωνίες ξορκίζεται από τη ψευδοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Όπως επισημαίνει ο κ. Κασσιμάτης «η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πρόσφατες αλλαγές στον “Κλεισθένη” δίνει υπερεξουσία στον Δήμαρχο και στα υπ’ αυτόν διορισμένα όργανα, αφαιρεί το δικαίωμα το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία πλέον θα εγκρίνει τους ισολογισμούς των νομικών προσώπων του Δήμου, θα εκπονεί το ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων, θα διαγράφει χρέη και θα απαλλάσσει από πρόστιμα, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για οφειλές έως 60.000 ευρώ, καταργεί την ψήφο των πολιτών στις κοινοτικές εκλογές, αφού αφαιρεί το δικαίωμα αποφάσεων και διορίζει εκ των υστέρων προέδρους τοπικών κοινοτήτων τον πλειοψηφίσαντα του πρώτου συνδυασμού και όχι τον εκλεγόμενο μεταξύ των πλειοψηφισάντων, των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών από το συμβούλιο».

Η «χωροταξία» και οι πρώτες τοποθετήσεις των επικεφαλής
Μόλις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους ουσιαστική συνεργασία με πράξεις και τους πρότεινε λόγω και του νέου εκλογικού συστήματος, να αλλάξει η χωροταξία στα έδρανα. Δηλαδή, από τη μία πλευρά να καθίσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων και από την άλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τις άλλες παρατάξεις με τους επικεφαλής να παίρνουν στη συνέχεια το λόγο και να αιτιολογούν τη στάση τους. Όλοι ωστόσο μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας και λήψης αποφάσεων για το καλό του τόπου, ενώ επίσης το σώμα συζήτησε σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας και τον καθορισμό συγκεκριμένης ημέρας διεξαγωγής των συνεδριάσεων. Επίσης, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να εξεταστεί το θέμα αλλαγής του χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου δεν είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ. Ο κ. Αρετάκης είπε ότι θα βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα, πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρόταση που έγινε από άλλες παρατάξεις για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων στο Δημαρχείο, δεν είναι υλοποιήσιμη, καθώς δεν χωράει αναπηρικό αμαξίδιο στο ασανσέρ του Δημαρχείου.

Ν. Αρετάκης: «Μη μου ζητάτε συμφωνίες έξω από αυτή την αίθουσα»
Ο κ. Αρετάκης σχετικά με την πρότασή του για τη διαφορετική «χωροταξία» στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο – και θέλοντας να δώσει μία απάντηση στον επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Ζακυνθινή Κίνηση» Διονύση Γάσπαρο, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του είπε ότι δεν χρειάζονται αλαζονικές τάσεις, αλλά συνεργασίες – επεσήμανε ότι θα ενίσχυε τη Δημοκρατία, καθώς ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα μπορούσε ελεύθερα και ανεπηρέαστα να πει τη γνώμη του. «Πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο λάμβανε αποφάσεις επιζήμιες για το νησί. Εμάς μας ενδιαφέρει το καλό της Ζακύνθου και οι σωστές πράξεις από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η πρότασή μου «πλησιάζει» την απλή αναλογική και την επίτευξη πλειοψηφίας. Δεν έγινε δεκτή και την απέσυρα. Μη μου ζητάτε συμφωνίες έξω από αυτή την αίθουσα, όταν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε συνεργασία και πλειοψηφία μέσα σε αυτήν», τόνισε ο κ. Αρετάκης.

Ο Δήμαρχος απάντησε μέσω Facebook στους επικριτές τους
Ο Δήμαρχος με ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Κυριακής θέλησε να απαντήσει στην κριτική που του ασκήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τα σχέδια της δημοτικής αρχής για τη Φιλαρμονική, για την άρνησή του να στείλει στρώματα στο γήπεδο όπου φιλοξενούνταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και για τη μετακίνηση εργαζομένων στον τομέα της Καθαριότητας.
Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Ημουν ο μόνος υποψήφιος που προεκλογικά δήλωσα ότι οι βολεμένοι δεν θα πρέπει να με ψηφίσουν διότι θα το μετανιώσουν, όπως και συμβαίνει τώρα… Δηλώνω ότι όποιος προσπαθήσει, χωρίς να με ερωτήσει ως οφείλει, με ψευδείς πληροφορίες χρησιμοποιώντας και κομματικές διακρίσεις να μας δημιουργήσει προβλήματα, ώστε να μην ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς την κοινωνία, το μόνο που θα κερδίσει είναι η κοινωνική του απαξίωση. Δια το κλείσιμο των φιλαρμονικών, επειδή στη ζωή μου μιλώ με έργα, από το 2007 σε όλες ανεξαιρέτως τις ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις που έκανα στο χωριό μου μετά από δική μου προσωπική πρόσκληση ήταν παρούσα η φιλαρμονική. Όσον αφορά τις φιλορατσιστικές μου προθέσεις, επειδή σεβόμενος την δημοτική περιουσία δεν διέλυσα τους ξενώνες του Δήμου, στέλνοντας στρώματα και σκεπάσματα σε ένα ακάθαρτο γυμναστήριο δια να κοιμηθούν μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα για λίγες ώρες οι λαθρομετανάστες, ενώ μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τα στρώματα του γυμναστηρίου, απαντώ ότι προσωπικά όταν ήμουν φοιτητής πολλές φορές εξ ανάγκης κοιμήθηκα σε παγκάκι στο πεδίον του Άρεως στην Αθήνα και συνιστώ το ενδιαφέρον τους και η ευαισθησία τους να εκδηλώνεται με έργα στον κοινωνικό ρατσισμό, που είναι η χειρότερη μορφή ρατσισμού που άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Όσον αφορά την επαναφορά στις θέσεις της καθαριότητος όσων είχαν προσληφτεί προς τούτο και επί πολλά έτη ασχολούνταν με άλλο αντικείμενο, προφανώς με ρουσφετολογικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δίκαιο, διότι δεν υπήρξε καμία εξαίρεση και πρέπει να είναι υπερήφανοι, διότι με τη δική μου παρέμβαση θα σταματήσουν να είναι υπόδικοι έναντι της κοινωνίας δια το χάλι και την βρωμιά του νησιού. Ας καταλάβουν μερικοί ότι με την θέληση και έγκριση του δημότη, ο Δήμος αλλάζει πορεία».Τελευταία άρθρα