Δύσκολος Σεπτέμβρης | -11,2% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Ζάκυνθο

Δύσκολος αναμένεται ο Σεπτέμβρης καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου του Sete Intelligence για τη μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών προορισμών της χώρας οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό είναι λιγότερες κατά 261.000 συνολική μείωση της τάξης του 8,5%. Ο Οκτώβρης επίσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 4,7% που αντιστοιχεί σε 79,000 λιγότερες θέσεις έναντι του Οκτώβρη του 2018.
Η εικόνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ταξιδιωτικών πρακτόρων αλλά και ξενοδόχων που έκαναν λόγο για έναν πτωτικό Σεπτέμβρη με σαφώς μικρότερες προκρατήσεις και στα καταλύματα. Δυστυχώς δε, σε μία αποτίμηση, οι μήνες που μας πέρασαν από άποψη προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων δεν ήταν καλύτεροι καθώς ο μοναδικός μήνας κατά τον οποίο υπήρξε αύξηση ήταν ο Απρίλιος και αυτό κατά 7,1%. Για τους μήνες Μάρτη μέχρι και Ιούλη η μείωση ήταν -5,7% (ή 520,000 θέσεις).

Που καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις για Σεπτέμβρη
Σύμφωνα με το Δελτίο του του Sete Intelligence η πλειονότητα των αεροδρομίων καταγράφει μείωση για τον Σεπτέμβρη. Οι μεγάλοι ηττημένοι είναι: H Θεσσαλονίκη με -18,2% σε προγραμματισμένες θέσεις, τα Χανιά με -19,1%, η Σκιάθος με -17,2%, η Σάμος με -15,3% αλλά και η Ζάκυνθος με -11,2% που αντιστοιχεί σε 21,000 χιλιάδες θέσεις.
Πτωτική και η Κέρκυρα με -8,4% που αντιστοιχεί σε 27,000 θέσεις αλλά και η Κεφαλονιά με -1,8%.
Από την άλλη αύξηση αναμένεται στη Καλαμάτα που παρουσιάζει ένα +33% που αντιστοιχεί σε 9,000 θέσεις αλλά και η Κάρπαθος με +9,9% και η Μύκονος με +3,6%.
Όσον αφορά στις κυριότερες αγορές αύξηση στις αεροπορικές θέσεις για τον Σεπτέμβρη καταγράφει μόνον η Ιταλική ενώ η Πολωνική αγορά που προτίμησε Ζάκυνθο αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει μεγάλη μείωση πανελληνίως για τον Σεπτέμβρη της τάξης του -35,3%. Η δε Βρετανική αγορά μείωση 1,4%.
Ο δε Οκτώβρης δε πρόκειται να είναι ιδιαιτέρως καλύτερος βάσει του Δελτίου του Sete Intelligence. Συγκεκριμένα για τη Ζάκυνθο παρατηρείται μείωση κατά 7,000 προγραμματισμένες θέσεις.

Μειωμένες οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη
Παρότι τον Αύγουστο υπήρξε μία αύξηση όπως είχε δηλώσει στην Ημέρα ο κ. Μάργαρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης με μακρά ιστορία «Δεν ξέρουμε γενικά κατά πόσο θα διαρκέσει η κίνηση το δεύτερο 15ημερο του Σεπτέμβρη ενώ πιστεύουμε πως και ο Οκτώβρης θα είναι πολύ κακός… Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διάρκεια που ο ξενοδοχειακός τομέας εισπράττει δεν είναι ικανοποιητική ούτε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις όλο το χρόνο». Αν αναλογισθεί κάποιος τις δηλώσεις του κ. Μάργαρη σε συνδυασμό με τα στοιχεία που διαθέτουμε πως ο Μάης και ο Ιούνης δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικοί αντιλαμβανόμαστε πως αν δεν συντηρηθεί με κάποιον τρόπο η κίνηση Σεπτέμβρη και Οκτώβρη η χρονιά θα κλείσει μάλλον αρνητικά. Το Brexit δε σίγουρα δεν έχει βοηθήσει τις προκρατήσεις καθώς όντως εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων δύσκολα οι Βρετανοί έπαιρναν το ρίσκο να διοργανώσουν διακοπές. Τον Σεπτέμβρη φερειπείν αυτό αποτυπώνεται Ελπίδα μόνον η σταθεροποίηση της κατάστασης η οποία και αφήνει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να κλείσουν έστω τελευταία στιγμή για Οκτώβρη. Ο κ. Μάργαρης είχε δώσει έμφαση και σε έναν ακόμα αποτρεπτικό παράγοντα: Αυτόν της εικόνας που προβάλουμε καθώς όπως είχε πει χαρακτηριστικά «αν δεν φτιαχτούν συγκεκριμένα πράγματα και δεν βγάλουμε ένα καλύτερο πρόσωπο προς τα έξω νομίζω πως και η επόμενη χρονιά θα είναι κακή.. Δε μπορούμε να πούμε πως φέτος είναι θετικό το πρόσημο απλώς η μείωση δεν είναι όσο μεγάλη την αναμέναμε. Την αναμέναμε περίπου στο 15%-20% νομίζω θα είναι λιγότερο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι το ίδιο σε διανυκτερεύσεις και τζίρους που επίσης έχουν πέσει.»Τελευταία άρθρα