Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… «θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!…», το Σοσιαλισμό!»

Πραγματοποιήθηκε το βραδύ του Σαββάτου, στο θεατράκι στην πλατεία Σολωμού το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στη Ζάκυνθο, με σύνθημα: «με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμη μας, θα χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα… τον σοσιαλισμό». Το φεστιβάλ αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνει στο ταξίδι του όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και όχι μόνο. Φέτος η διοργάνωση θα κορυφωθεί με το κεντρικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 19-20-21 στην Αθήνα.
Το στήσιμο του φεστιβάλ ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο, με την εθελοντική δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ. Στο χώρο της πλατείας στήθηκαν δύο εκθέσεις, μια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, καθώς η ΚΝΕ είναι ενάντια στο διαχωρισμό τους σε σκληρά και μαλακά (με αφορμή τα μπαλόνια αερίου, τα μέλη της ΚΝΕ τονίζουν ότι αυτά προωθούνται από διάφορα κέντρα βάζοντας τη νέα γενιά σε επικίνδυνους δρόμους εξάρτησης στον βωμό του κέρδους) και μία έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της κομμουνιστικής διεθνούς. Στον χώρο επίσης λειτούργησε παιδότοπος, καθώς και βιβλιοπωλείο της σύγχρονης εποχής με όλες τις νεότερες εκδόσεις.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε 21.00 με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την ομάδα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού «Ο Σύρτης», ακολούθησε βράβευση της νικήτριας ομάδας του τουρνουά ποδόσφαιρου, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και είχε σύνθημα: «τα γερά και ασφαλή σχολεία δεν είναι κόστος είναι ανάγκη και δικαίωμα των νέων». Όπως επισημαίνουν τα μέλη της ΚΝΕ αυτό το σύνθημα προκύπτει από την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία της Ζακύνθου – κυρίως στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο – όπου οι μαθητές, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις για να δοθεί λύση.

Στη συνέχεια ακολουθούσε αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Μπρεχτ από τον Μικρούτσικο, το οποίο παρουσίασαν οι Κώστας Καποδίστριας και Όλγα Παρασκευόπουλου. Ανάμεσα στα ποιήματα ήταν γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου, εγκώμιο στη διαλεκτική, «Σπίτι του όποιος μένει», ενώ παρουσιάστηκε και βίντεο – αφιέρωμα.
Ακολούθησε η κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Τσαβάρα, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και μέλος της γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ο κ. Τσαβάρας, τόνισε: «Βγαίνουμε από τη μάχη των πολλαπλών εκλογών πιο δυνατοί με βάση τα κριτήρια ψήφου που έθετε το ΚΚΕ. Αντιπαρατεθήκαμε με την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιέργησαν όλα τα κόμματα του συστήματος. Πρέπει να δώσουμε την μάχη, ώστε να μην χαθεί μέρα και το περιεχόμενο του φεστιβάλ να φτάσει σε όλους αυτούς που συναντηθήκαμε κατά τη μάχη των εκλογών. Καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει τίποτα να προφέρει από την επιστροφή στην κανονικότητα. Η κανονικότητα είναι η νέα γενιά να ζει χειρότερα από των γονιών τους. Η ανάπτυξη είναι στηριγμένη στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων της. Κίνδυνο αποτελεί η αναβάθμιση της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ με επίκεντρο την Σούδα, πλέκοντας τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΕΕ-ΗΠΑ – Κίνα –Ρωσία. Απαραίτητο στοιχείο πρέπει να είναι το δυνάμωμα της προοπτικής διεξόδου απέναντι στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας που σαπίζει και είναι εμπόδιο στο δικαίωμα των νέων στην μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στα όνειρα της νέας γενιάς. Υπάρχει απάντηση: είναι ο σοσιαλισμός. Η κοινωνία με την εργατική τάξη να έχει στα χέρια της τα σύγχρονα μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να σχεδιάζει την κάλυψη του λαού και της νεολαίας».
Ο Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ Ζακύνθου, Αλέξανδρος Τάσης, σχετικά με τη διοργάνωση σε δηλώσεις του στην «Ημέρα», επισημαίνει: «Καλέσαμε τους νέους και τις νέες, μέσα από το φεστιβάλ μας, να έρθουν στο πλευρό της ΚΝΕ, να παλέψουν για ένα μέλλον που πραγματικά τους αξίζει, να συμπορευτούν με την ΚΝΕ στα σχολεία, στα ξενοδοχεία, στη γειτονιά, ώστε να οργανώσουμε τους αγώνες για τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Να μην δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά στους εργασιακούς χώρους, να μην δεχτούμε την παιδεία και την υγεία σαν κόστος, να παλέψουμε για έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα τον σοσιαλισμό, όπως λέει και το σύνθημά μας».

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν