Παρουσιάστηκε το «Εγχειρίδιο Ιστορίας για τα Ιόνια Νησιά»

Ένα πολύτιμο εργαλείο έγκυρης πληροφόρησης για την ιστορία της Ζακύνθου και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, το «Εγχειρίδιο Ιστορίας Ιονίων Νήσων», παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας στη Ζάκυνθο, από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνέγραψε επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, καθηγητές, αρχαιολόγους και μουσειολόγους, με επικεφαλής τον Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεόδωρο Παππά και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο απερχόμενος Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, άνθρωποι από τον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ για το εγχειρίδιο μίλησε εκτός από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος, ο κ. Κολοκοτσάς και ο κ. Στασινόπουλος.

Δήλωσαν στην «Ημέρα»…
Θεόδωρος Γαλιατσάτος – Απερχόμενος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

«Το εγχειρίδιο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΠΙΝ και του Περιφερειακού Ταμείου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την εξαιρετική επιμέλεια του Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παππά. Συγκρότησε μία ομάδα από 23 επιστήμονες, οι οποίοι κατέγραψαν σε αυτό το εγχειρίδιο τις βασικές πτυχές της ιστορίας των νησιών μας. Ο σκοπός είναι μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η τοπική ιστορία να γίνει κτήμα των νέων ανθρώπων, των μαθητών και φυσικά, να συνεχίσει να δίνει στο χρόνο τα χαρακτηριστικά εκείνα που θέλουμε να υπάρχουν για τη συμβολή των Επτανήσων στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Ήδη από το πρώτο Πανιόνιο Συνέδριο το 1914 είχε καταγραφεί από τον Σπύρο Λάμπρο, η αναγκαιότητα της συγγραφής της ιστορίας των Ιονίων Νήσων ως μία ξεχωριστή πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας. Θεωρούμε ότι συμβάλαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε ευτυχείς που μπορέσαμε να παραδώσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα το βιβλίο και φυσικά, στην κοινωνία των Ιονίων Νήσων».

Πέτρος Αγγελόπουλος – Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
«Παραδόθηκε στην εκπαίδευση ένα σημαντικό εγχειρίδιο από τον Περιφερειάρχη Ι.Ν. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή για εμένα που το παραλαμβάνω. Σκοπός μας είναι να προωθηθεί στις σχολικές βιβλιοθήκες και στις σχολικές μονάδες όλων των διευθύνσεων, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει πηγή διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας όλων των μαθητών και των μαθητριών. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη, διότι με αυτό το σημαντικό εγχειρίδιο αναβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και βοηθάει στη συνοχή της ΠΙΝ».

Γιώργος Στασινόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου
«Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία παρακαταθήκη για τα Ιόνια Νησιά, για τους μαθητές αλλά και για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Δυστυχώς, παρατηρείται παντού ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, δεν γνωρίζουν το πιο σημαντικό, την ιστορία μας. Εμείς επιβραβεύουμε αυτή την πρωτοβουλία και ως νέα περιφερειακή αρχή θα ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε όλοι να έχουν σωστή πληροφόρηση για την ιστορία του τόπου. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην dream team των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν για αυτό το βιβλίο!

Παύλος Κολοκοτσάς – Απερχόμενος Δήμαρχος Ζακύνθου
«Αυτό το εγχειρίδιο αποτελεί φάρο για την εκπαίδευση των Ζακυνθινών και όλων των Επτανησίων για να μάθουμε την ιστορία μας. Χαίρομαι που αυτό το βιβλίο παραδόθηκε στον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί μέσα από τις βιβλιοθήκες των σχολείων μας. Όλοι πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας. Αυτό μας ενώνει»!

Κωνσταντίνος Γκούσκος – Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το εγχειρίδιο. Έχω διδάξει τοπική ιστορία στο Γυμνάσιο Κατασταρίου και είδα ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που θα βοηθήσει και αυτούς που θέλουν να διδάξουν. Πρέπει να αναφέρουμε το έργο για την τοπική ιστορία της Ζακύνθου, του εκπαιδευτικού Άκη Λαδικού, ο οποίος έχει γράψει επίσης ένα πολύ καλό βιβλίο για την ιστορία του νησιού και εγώ τουλάχιστον σε αυτό στηριζόμουν για να διδάξω. Θεωρώ ότι θα ωφελήσει τους μαθητές, τους καθηγητές και όσους έχουν ενδιαφέρον για την ιστορία και δεν βρίσκουν πηγές».Τελευταία άρθρα