Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Της Σίας Τρούσσα

«Το να βρεις το σωστό επάγγελμα είναι σαν να βρίσκεις την ψυχή σου σ’ αυτόν τον κόσμο».
Thomas Moore, 1779-1852, Ιρλανδός ποιητής

«Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;;;»… Ένα ερώτημα που ο καθένας από εμάς έχει ακούσει άπειρες φορές κατά την παιδική του ηλικία…. ένα ερώτημα που με την πάροδο του χρόνου έρχεται να αποτελέσει ορόσημο για τη ζωή μας… στο οποίο δεν δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα τότε… και του οποίου η απάντηση είναι ίσως η πιο σημαντική, γιατί αυτό που θα επιλέξουμε να γίνουμε είναι και αυτό που θα καθορίσει τη ζωή μας… Η Επιλογή του σωστού επαγγέλματος είναι αυτή που θα καθορίσει το ‘’ευ’’ της ζωής μας. Καμιά φορά οι συνθήκες και οι ευκαιρίες δεν είναι θετικές για όλους, αλλά έχουμε συναντήσει άπειρες περιπτώσεις που καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα σε συνθήκες αντίξοες και με μοναδική δύναμη, αυτή της θέλησης.
Για τους περισσότερους από εμάς, τα παιδικά μας όνειρα σχετικά με το μελλοντικό μας επάγγελμα μένουν καλά κλεισμένα στο χρονοντούλαπο της μνήμης. Ο αστροναύτης, η μπαλαρίνα, ο πιλότος και η πριγκίπισσα μεταλλάσσονται σε επαγγέλματα είτε πολύ πιο ρεαλιστικά είτε πιο προσοδοφόρα, κάτι που για τους περισσότερους αποτελεί απλά μία φυσική συνέχεια της ολοκλήρωσης των σπουδών τους, η οποία μπορεί να τους ικανοποιεί ή να τους απογοητεύει. Όσοι, όμως, κυνήγησαν το όνειρό τους, -έγιναν π.χ. πυρηνικοί φυσικοί, δάσκαλοι, πυροσβέστες, τεχνίτες – σήμερα νιώθουν ευτυχισμένοι που κάνουν αυτό που αγαπούν.
Τα άτομα που αγαπούν την δουλειά τους όχι μόνο είναι πιο παραγωγικά, έχοντας περισσότερες πιθανότητες επιβράβευσης και εξέλιξης, αλλά είναι και πιο ευτυχισμένα και υγιή στην προσωπική τους ζωή. Η επαγγελματική μας ευτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εν γένει ευτυχία μας, σε όλα τα επίπεδα, προσωπικό, κοινωνικό, οικογενειακό. «Ποιος δεν θα ήθελε να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που τον γεμίζει χαρά;»
Είναι πολύ σημαντικό η επιλογή επαγγελματικού πεδίου να γίνεται από νωρίς, όταν ακόμη το παιδί φοιτά στο σχολείο . Καθοριστικό ρόλο εδώ έρχονται να διαδραματίσουν οι γονείς αναγνωρίζοντας τους τομείς στους οποίους το παιδί υπερέχει, τα ταλέντα, τις κλίσεις και τις ικανότητές του, άλλα και οι δάσκαλοι, καθηγητές οι οποίοι έχουν πλήρη εικόνα των σχολικών του επιδόσεων και των μαθημάτων στα οποία αριστεύει. Πέρα, όμως, από τις ικανότητες του παιδιού, είναι και τα ενδιαφέροντά του που θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επαγγελματικού του προσανατολισμού. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ένα παιδί είναι καλό στα μαθηματικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μάθημα αυτό του αρέσει. Το ότι θέλει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία δεν προϋποθέτει ότι του αρέσει να γράφει εκθέσεις. Είναι πολύ πιθανό αυτό που ευχαριστεί το παιδί σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να είναι κάποιο άθλημα, π.χ. να παίζει μπάσκετ, ή κάποιο χόμπι, π.χ. να ζωγραφίζει. Σκεφτείτε, λοιπόν, αν θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα που να περιέχει το ενδιαφέρον του αυτό. Μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει καριέρα που να βασίζεται σε αυτό το χόμπι. Ακόμα, αν έχετε την δυνατότητα, φέρτε σε άμεση επαφή το παιδί με το επάγγελμα που πιθανώς το ενδιαφέρει. Αν, δηλαδή, θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα κάποιου συγγενή ή φίλου σας, αφήστε το να περάσει μερικές ημέρες με το άτομο αυτό στην δουλειά, να γνωρίσει ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, και ίσως έτσι βοηθηθεί ακόμα περισσότερο στην τελική του απόφαση. Επιπρόσθετα υπάρχουν και τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ θα έπρεπε να δίνεται περισσότερη βαρύτητα στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό, γνωστό ως Σ.Ε.Π, το οποίο γινόταν εντός του σχολικού πλαισίου, μη λαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που του άξιζε, δεδομένου ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός καθίσταται σημαντικό εργαλείο ορθολογικής επιλογής ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατεύθυνσης.
Ως γονείς φροντίστε να βοηθάτε και να ενθαρρύνετε το παιδί σας ως προς την τόσο σημαντική αυτή απόφαση της ζωής του, χωρίς να το πιέζετε να ακολουθήσει το επάγγελμα που εσείς επιθυμείτε ή που εσείς ακολουθείτε. Αφήστε το να εξετάσει ελεύθερα τις εναλλακτικές του, χωρίς να περιμένετε από αυτό να κάνει όσα εσείς δεν καταφέρατε να κάνετε ή να επιτύχει όσα εσείς επιτύχατε. Πάνω από όλα, όμως, να είστε ρεαλιστές τόσο όσον αφορά τις ικανότητες του παιδιού σας όσο και σχετικά με την ίδια την αγορά εργασίας σήμερα, τους μισθούς και τις συνθήκες. Αυτό που πρέπει να έχει σημασία τόσο για εσάς όσο και για το παιδί είναι να κάνει αυτό που αγαπά, γιατί μόνο έτσι έχει πιθανότητες να το κάνει καλά και με επιτυχία.

«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου».
Κομφούκιος, 551-479 π.X., Κινέζος φιλόσοφος

Η Σία Τρούσσα είναι Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ζακύνθου.