Η Ζάκυνθος στην εφαρμογή «Safe Water Sports» | Πρόληψη ατυχημάτων στο νερό


photo: go-outdoor

Ο αριθμός πνιγμών στην θάλασσα φέτος το καλοκαίρι αποτελεί ένα θλιβερό ρεκόρ για την χώρα μας. Τα περιστατικά ήταν σχεδόν καθημερινά ενώ υπήρξαν και μέρες μέσα στο καλοκαίρι που παραπάνω από ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στο νερό. Εκτός όμως από εκείνους που πνίγηκαν στην θάλασσα θρηνήσαμε τον χαμό παιδιών σε πισίνες ξενοδοχείων (Ρόδος, Κρήτη) άλλα και ανθρώπων σε ναυτικά δυστυχήματα (Πόρτο Χέλι). Τα θέματα ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων στο νερό καταλαβαίνουμε λοιπόν πως είναι υψίστης σημασίας και μας αφορούν όλους.

Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για τα θαλάσσια ατυχήματα
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν από το υδάτινο στοιχείο ήταν και τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ιδρυτή της κοινωνικής μη-κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Safe Water Sports, Παναγιώτη Πασχαλάκη. Στην συνάντηση που έγινε παρουσία τoυ υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακη Σκέρτσου, συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις πισίνες ξενοδοχείων καθώς και το ζήτημα εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας ταχυπλόου. Ακόμη αποφασίστηκε να υιοθετηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων ώστε το επόμενο καλοκαίρι να βρει τη χώρα μας έτοιμη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό. Ο κ. Πασχαλάκης, που έχασε τον 10χρονο γιό του το 2014 στη Μύκονο, αποφάσισε να ιδρύσει το Safe Water Sports με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό. Η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ήταν μια επιβράβευση αυτής της δουλειάς που συνεχίζεται απρόσκοπτα και συνεχώς εξελίσσεται.

Η Ζάκυνθος στην λίστα της εφαρμογής Safe Water Sports
Στο Safe Water Sports, συγκεκριμένα, ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει και να βρει όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα στην χώρα μας, μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς ασφάλειας. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες στην λίστα της εφαρμογής υπάρχει και το νησί μας . Όταν την κατεβάσουμε στο κινητό ή το tablet μας μπορούμε εύκολα να ενημερωθούμε για τις παραλίες της Ζακύνθου και τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με το νερό.

«Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε.»
Έχοντας ως σύνθημα τις παραπάνω λέξεις η πρωτοβουλία safe water sports βάζει τον πολίτη στο κέντρο της πρωτοβουλίας. Γρήγορα σου δίνει πρόσβαση στην πληροφορία και σε καλεί να ενημερωθείς και να ελέγξεις ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας εκεί που θα πας. Σου παρέχει πληροφορίες για παραλίες (φωτογραφίες και μια σύντομη περιγραφή), σου παρουσιάζει τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής καθώς και τους κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ. Σε ενημερώνει για τα νοσοκομεία – κέντρα υγείας, τις λιμενικές αρχές αλλά και τις μαρίνες του νησιού που θες να επισκεφθείς.

Νατάσα ΠατρινούΤελευταία άρθρα