Σύλλογος «Στροφάδες» | Όσα πρέπει να ξέρουν οι Ζακυνθινοί κυνηγοί

Με μεγάλη ανυπομονησία περίμεναν οι λάτρες του κυνηγιού του νησιού μας την έναρξη μίας ακόμα κυνηγετικής περιόδου. Η κυνηγετική περίοδος για τη σεζόν 2019-2020 ξεκίνησε πανηγυρικά στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2020, με τη θήρα του αγριοκούνελου (οryctolagus cuniculus) να επιτρέπεται κατ εξαίρεση μέχρι και την 10η Μαρτίου 2020.
Το Δ.Σ. του κυνηγετικού-σκοπευτικού συλλόγου Ζακύνθου «Στροφάδες» κάνει μία ανασκόπηση της μέχρι τώρα λειτουργίας του, εξηγεί στους αναγνώστες της Ημέρας τις αλλαγές των κανονισμών που προβλέπονται για την σεζόν αυτή, αναφέρεται στο έργο του συλλόγου για την φύλαξη και προστασία των δασών μας αλλά και υπενθυμίζει τις ενέργειες εκείνες στις οποίες πρέπει να προβαίνει ένα «καλός κυνηγός» για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια όλων!
Η ανακοίνωση του Δ.Σ. του κυνηγετικού-σκοπευτικού συλλόγου «Στροφάδες»: «Ξεκίνησε ήδη από τις 20 Αυγούστου και φέτος η κυνηγετική περίοδος 2019-2020 με την ετήσια ρυθμιστική να εκδίδεται στο παρά πέντε για μια ακόμη κυνηγετική χρονιά. Φέτος η ρυθμιστική είχε κάποιες σημαντικές αλλαγές, με την πρώτη αλλαγή να είναι η μείωση των θηρεύσιμων τρυγονιών για τον κάθε ένα κυνηγό από 10 τρυγόνια (ανά ημέρα) σε 8 τρυγόνια (ανά ημέρα). Η δεύτερη αλλαγή αφορούσε στο όριο κάρπωσης του αγριόχοιρου, είδος το οποίο βρίσκετε σε ανεξέλεγκτη αύξηση πληθυσμού, το οποίο από 10 αγριόχοιρους (ανά ομάδα) ανά ημέρα να αλλάζει σε χωρίς περιορισμό κάρπωσης. Γενικά εκτός από τις δύο αυτές σημαντικές αλλαγές η ρυθμιστική δεν είχε κάποια άλλη σημαντική αλλαγή. Πέρσι ο νεοσύστατος σύλλογος μας κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, έφτασε σχεδόν τα 400 εγγεγραμμένα μέλη. Στις Δράσεις του συλλόγου μας εκτός από τις φιλοθηραματικές, είναι και η προστασία των Φύσης και των Δασών και ορισμένα μέλη μας σε συνεργασία με τον εθελοντικό σύλλογο «Πεύκο» συμμετέχουν ενεργά στην φύλαξη και την προστασία των Δασών από τις φωτιές. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, σε νέους αλλά και σε έμπειρους κυνηγούς, την υποχρέωση μας, σε συγκεκριμένα κυνήγια (αγριόχοιρο-λαγό-μπεκάτσα-ορτύκι), να φοράμε πάντα πορτοκαλί γιλέκο για την διασφάλιση μας από ατυχήματα. Η ζωή μας συνάδελφοι δεν είναι παιχνίδι. Καλό θα είναι σε κάθε κυνηγετική μας έξοδο να έχουμε μαζί μας ένα μικρό κουτάκι πρώτων βοηθειών το οποίο μπορεί να μας φανεί χρήσιμο τόσο σε εμάς όσο και σε έναν συνάνθρωπο μας. Κάτι που επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι οι κυνηγετικοί μας σκύλοι. Ιδίως τώρα με τον καύσωνα καλό θα είναι να κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα μικρό μπουκάλι με νερό ώστε να τους δροσίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Επίσης σαν σωστοί κυνηγοί θα πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον, να μην ρυπαίνουμε με κάθε λογής σκουπίδια (κάλυκες, χαρτιά κτλ), να υπάρχει σεβασμός στις περιουσίες των συμπατριωτών μας καθώς και να προσέχουμε την συμπεριφορά μας απέναντι σε άλλους κυνηγούς. Τέλος σας ευχόμαστε μια καλή και ασφαλή κυνηγετική περίοδο χωρίς ατυχήματα και χωρίς εντάσεις».

Κι εμείς με την σειρά μας χαιρετίζουμε το εθελοντικό έργο για την προστασία των δασών του συλλόγου αλλά και την υπευθυνότητα – προς τους συμπολίτες τους αλλά και το περιβάλλον – με την οποία αντιμετωπίζουν το κυνήγι! Καλή και ασφαλή κυνηγετική περίοδο σε όλους τους κυνηγούς!

photo: knf.gr