«Το μυστικό της κομμένης φωτογραφίας» | Κόσμος συνέρρευσε να μάθει το μυστικό!

Τεράστια η προσέλευση την Πέμπτη το βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρένας Ραψομανίκη «Το μυστικό της κομμένης φωτογραφίας» στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος». Μικροί και μεγάλοι Ζακυνθινοί γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και παρακολούθησαν ένα μαγευτικό λογοτεχνικό ταξίδι με «όχημα» καθηλωτικές ομιλίες, υπέροχες μελωδίες από τη «Ζακυνθινή Μαντολινάτα 1958» αλλά και αποσπάσματα από το τρίτο αυτό εξαιρετικό βιβλίο της κας. Ραψομανίκη τα οποία ανέγνωσε η ίδια.

Ιστορία, φαντασία και ρομαντισμός «μπλέκονται» στις σελίδες του βιβλίου!
Έμπνευση της κας Ραψομανίκη; Τα παιδικά της χρόνια στη Ζάκυνθο, ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός κι οι ανθρώπινες σχέσεις! Όπως περιέγραψε η ίδια το «Μυστικό της Κομμένης Φωτογραφίας» στην Ημέρα: «Πρόκειται για του πατέρα μου την ιστορία! Μαζί με άλλους 24 Ζακυνθινούς αξιωματικούς πήγαν στην Ιταλία ως όμηροι, τορπιλίστηκαν και ναυάγησαν. 11 από αυτούς δεν ξαναγύρισαν…Ο πατέρας μου ξαναγύρισε. To alter ego του στο βιβλίο είναι ο Μάρκος! Ο οποίος είναι και τσαχπίνης. Γνώρισε μία Ιταλίδα κι έζησε ένα μεγάλο έρωτα. Αλλά οι συνθήκες της εποχής δεν ήταν τέτοιες που να ευνοήσουν ένα γάμο ανάμεσα σε δυο εχθρούς». Στην ερώτησή μας περί του αν υπάρχει και στην πραγματικότητα αυτή η κομμένη φωτογραφία η κα. Ραψομανίκη απαντά «Υπάρχει! Μόνο που κανείς δε γνωρίζει ποιον απεικονίζει πέρα από τον πατέρα μου κι έτσι θα πιστέψουμε αυτά που λέει τα βιβλίο!»
Την εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη της «Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού Αθήνας-Διονύσιος Ρώμας» -η οποία μάλιστα έκανε και δωρεές βιβλίων τόσο στη Λέσχη όσο και σε Δανειστικές Βιβλιοθήκες στο τέλος της εκδήλωσης- και του «Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ζακύνθου», χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Λέσχης ο Ζάκυνθος κ. Γ. Αγαλιανός, ο Πρόεδρος της Εστίας κ. Γ. Καρακασίδης – που προανήγγειλε σημαντικές δράσεις κι εκδηλώσεις της Εστίας στο επόμενο διάστημα – καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Α. Καμινάρης. Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Ντ. Μαλαπέτσας ενώ επίσημοι ομιλητές ήταν οι: Αγγελική Μαρούδα, Αντώνης Γούλιαρης και Στέλιος Βασιλάτος.

Μια Ζακυνθινιά γνωστή εκτός Ζακύνθου!
…Και τώρα ακόμα περισσότερο κι εντός. Ο κ. Γ. Καρακασίδης δήλωσε στην «Ημέρα» για την παρουσίαση αυτή καλύτερης «γνωριμίας» του Ζακυνθινού αναγνωστικού κοινού με τη μοναδική πένα της κας. Ραψομανίκη – που άλλωστε με λυρικό αλλά και ειλικρινή τρόπο εξυμνεί την ιστορία του νησιού – η οποία ήταν επιβεβλημένη: «Η Ρένα Ραψομανίκη μέχρι τώρα ήταν γνωστή κυρίως στον τωρινό τόπο διαμονής της στην Εύβοια…Είχε προηγηθεί παρουσίαση του βιβλίου εκεί αλλά και στην Αθήνα! Ναι μεν Ζακυνθινιά, ναι μεν μαζί φτιάξαμε την πρώτη μαθητική μαντολινάτα αλλά…!».
Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης: «Κάτι αλλάζει!» στον πολιτισμό
Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δ. Ακτύπης που βρέθηκε στη βιβλιοπαρουσίαση επίσης παρέδωσε ολιγόλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε πως «θα πρέπει να αναδείξουμε κι έναν τρίτο πυλώνα πέραν τουρισμού και αγροτικής παραγωγής: Υπάρχει ένας γίγαντας που κοιμάται και δεν είναι άλλος από τον πολιτισμό της Ζακύνθου» προσθέτοντας με αφορμή και την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου αυτού που τιμά το νησί και την ιστορία του πως «αποδεικνύεται πως κάτι κινείται…Κάτι αλλάζει !»