Συνάντηση τέχνης | Λαγανάς: Tόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού

Ο όμιλος για την Unesco νομού Ζακύνθου οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ταυτόχρονη εικαστική δράση σε εφτά ξενοδοχεία με 16 συμμετέχοντες καλλιτέχνες με θέμα «Λαγανάς: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού».
Τη Δευτέρα το βράδυ στο Galaxy Beach Resort παρουσιάστηκαν έργα δυο εκ των καλλιτεχνών σε μία υπέροχη εκδήλωση μετά μουσικής στο κήπο του ξενοδοχείου, με θέα το κόλπο του Λαγανά. Οι καλλιτέχνιδες κ. Ηρώ Τζινιέρι-Μπρισκόλα και κα. Βασιλική Σοφρά συμμετείχαν με πίνακες και γλυπτά τους αντιστοίχως που αλληλοσυμπληρώνονταν σε ένα υπέροχο installation που είχε επιμεληθεί η κα. Γιοβάνα Λόξα, συντονίστρια της έκθεσης και πρόεδρος ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου.
Το φυσικό κάλλος ως πηγή έμπνευσης…
H κα. Λόξα μίλησε για το «φυσικό κάλλος» του Κόλπου του Λαγανά ως «πηγή έμπνευσης» και για τη θεματική της έκθεσης «που προσκαλεί καλλιτέχνες μέσω ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφία, Video art, να εκφραστούν για έναν τόπο που είναι πλούσιος σε ομορφιά, πλούσιος σε εντάσεις». Ενώ τόνισε πως «και τα σύννεφα της κας. Σοφρά» τα υπέροχα γλυπτά που εντυπωσίασαν πολλούς όπως είπε « έχουν …αγκυροβολήσει και κάνω την υπόθεση πως αγκυροβόλησαν σαγηνευμένα από το φυσικό κάλλος του Λαγανά»

…Κι αφετηρία για ταξίδια!
Η ίδια η κα. Σοφρά δήλωσε για τα σύννεφά της: «Tα έργα μου έχουν την γενική ονομασία Ταξιδεύοντας. Είναι η βαλίτσα-σύννεφο με τα απολύτως απαραίτητα κι είναι και τα σύννεφα που ενώ ταξιδεύουν είναι την ίδια στιγμή αγκυροβολημένα…». Αποτελεί συμβολισμό πως «δεν χάνουν ποτέ την πατρίδα τους», παρά το ταξίδι. Και πρόσθεσε πως και στους ανθρώπους υπάρχει η επιστροφή αυτή αλλά «και στις χελώνες εδώ στο κόλπο του Λαγανά»

Τα μυστικά του Λαγανά
Ο πίνακας «Από το πίσω παράθυρο», ένας εκ των τριών της κας. Τζινιέρη -Μπρισκόλα στην έκθεση, τον οποίο ζωγράφισε όντας «μαγεμένη με έναν από τους ελαιώνες του Λαγανά», και με ακουαρέλα όπως τα περισσότερα έργα της καθώς «τα νεροχρώματα αποδίδουν την ευαισθησία της φύσης», όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Λόξα φανερώνει κάποια από «τα μυστικά του Λαγανά» διότι «Ο Λαγανάς δεν έχει μόνον θάλασσα αλλά και τα δρομάκια, τις πίσω μεριές…».

Προστιθέμενη αξία για τον τόπο
Η κα. Χρ. Τετράδη ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά μίλησε στην Ημέρα για «μία συνάντηση της τέχνης με τον τουρισμό. Θέλουμε να αναδείξουμε το Λαγανά γι’ αυτό που του αξίζει…. O Λαγανάς θα μπορούσε να είναι γνωστός όχι μόνο για τη νυχτερινή του ζωή αλλά και για την υπέροχη παραλία του, ως τόπο ωοτοκίας ως τόπο για να ρεμβάσει και να γαληνέψει κάποιος» Όπως τόνισε και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, Α. Σεβαστιάδης που βρέθηκε στην έκθεση «Οι καλλιτέχνες μας βοηθούν να αναστοχαστούμε πως θα μπορούσαν κάποια πράγματα να είναι καλύτερα για τον τόπο. Οι δράσεις αυτές είναι αξιέπαινες. Μέσω αυτών δημιουργούμε μία προστιθέμενη αξία για τον τόπο»
Τα έργα θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία έως και τις 7 Σεπτέμβρη για όποιους Ζακυνθινούς επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το μοναδικό καλλιτεχνικό αυτό ταξίδι.