Τη Δευτέρα ξεκινά η συγκέντρωση της σταφίδας | «Πλούσια» προβλέπεται η σοδειά

H Ζακυνθινή βασίλισσα και τιμώμενο προϊόν των ημερών που διανύουμε, μαύρη σταφίδα, βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το πέρασμά της στα ράφια καταστημάτων της χώρας και του εξωτερικού: Ο τρύγος της σταφίδας σιγά σιγά ολοκληρώνεται και η συγκέντρωση του προϊόντος ξεκινά κι επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου! Η παραλαβή θα γίνεται ως είθισται στο χώρο του Σταφιδεργοστασίου τις πρωινές ώρες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου.

Μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά χρονιά
Ιδιαίτερα ποιοτική αλλά και πλούσια προβλέπεται η φετινή σοδειά με τον Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να εκφράζει την πεποίθησή του πως θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα αλλά να καλεί και τους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Καλούμε τους παραγωγούς να ψήσουν καλά το προϊόν τους διότι είναι βασικός παράγοντας για την ποιότητα! Εκτιμούμε πως φέτος και η ποσότητα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από πέρυσι που υπήρχαν καταστροφές… Είναι μία καλή χρονιά και αναφορικά με την ποσότητα και με την ποιότητα!»
Την επόμενη εβδομάδα οι τιμές
«Όσον αφορά στις τιμές που απασχολούν πάρα πολύ τους παραγωγούς είναι η περίοδος που διαμορφώνονται στην αγορά. Συζητάμε με τους πελάτες μας στο εξωτερικό και εκτιμούμε πως την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε και επίσημες ανακοινώσεις» που σχετίζονται τόσο με τρόπο πληρωμής όσο και με τις τιμές όπως αποκάλυψε στην Ημέρα ο κ. Βισβάρδης! Ο Διευθυντής της Ένωσης θέλησε να υπογραμμίσει την ανάγκη οι παραγωγοί να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ως τότε και «να μην πάνε σε συμφωνίες τις οποίες μπορεί να μετανιώσουνε. Γιατί είναι ρευστή ακόμα η αγορά – δεν έχουμε τα στοιχεία αυτά ακόμα που να μας επιτρέπουν να πούμε πως υπάρχει διακύμανση των τιμών σε «αυτό» το επίπεδο». Παράλληλα επανέλαβε πως βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τους πελάτες αυτό το διάστημα προχωρώντας στην παραδοχή πως «υστερήσαμε τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό το κομμάτι και θέλουμε να είμαστε πιο συνεπείς».

H Μεγάλη Επιστροφή;
Στο μεταξύ η απήχηση της Γιορτής της Μαύρης Σταφίδας στο Σαρακινάδο που προηγήθηκε αλλά και η αποκάλυψη πως η φετινή Έκθεση Τοπικών Προϊόντων που οργανώνει και φέτος το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμμου (23 -26 Αυγούστου) θα είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο αυτό τοπικό προϊόν – σε συνδυασμό με το σχέδιο από το πρόγραμμα LEADER της «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» που θα παρουσιαστεί στην έκθεση- έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ελπιδοφόρο κλίμα για ενδεχόμενη άνοδο της παραγωγής τα επόμενα χρόνια και – ποιος ξέρει – ίσως ακόμα και για επιστροφή της μαύρης σταφίδας στα πρότερα μεγαλεία της… Αν όχι από άποψη μεγεθών πάντως από άποψη επανα-καθιέρωσής της στην συνείδηση του κόσμου εκτός νησιού ως κορυφαίας ποιότητος προϊόντος. Η σταφίδα με επικάλυψη σοκολάτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού που πωλείται κι εκτός Ζακύνθου είναι ενδεικτική της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται να δοθεί μια ιδιαίτερη ώθηση και μία νέα ταυτότητα στο προϊόν. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Βισβάρδης σχετικά «πωλείται εκτός νησιού και θα «ανοίξει» φέτος ακόμα περισσότερο… Έχει την ευρύτατη αποδοχή του κόσμου και ελπίζουμε πως θα αποτελέσει ένα προϊόν – ήδη αποτελεί δηλαδή στις εκθέσεις που πάμε- το must προϊόν!». Πρόθεση λοιπόν και ιδέες υπάρχουν – Όλα απ’ εδώ και στο εξής είναι θέμα χειρισμών και ουσιώδους και διευρυμένης συνεργασίας.