Ζάκυνθος | «Ξάφρισαν» συνταξιούχους | Τα αναδρομικά δόλωμα των δήθεν τραπεζοϋπάλληλων

Με τον πόνο των συνταξιούχων αποφάσισαν να παίξουν επιτήδειοι στο νησί μας, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους και κατάφεραν να αποσπάσουν σχεδόν 10.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την επιστροφή αναδρομικών χρημάτων! Μέσα σε μία εβδομάδες, οι δράστες «χτύπησαν» δύο φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόσχημα και δυστυχώς, τα θύματά τους, τους πίστεψαν και κατέβαλλαν μέρος των χρημάτων που τους ζητήθηκε.

Πως έδρασαν οι επιτήδειοι

Οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους δύο συνταξιούχους, προσποιήθηκαν τραπεζικούς υπαλλήλους και με το πρόσχημα ότι κέρδισαν αγωγή επιστροφής αναδρομικών χρημάτων, απέσπασαν χρηματικά ποσά.
Στην πρώτη περίπτωση, ο δράστης προσποιήθηκε υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας και μάλιστα συστήθηκε στο θύμα του, χρησιμοποιώντας γνωστό ζακυνθινό επίθετο. Είπε στον ηλικιωμένο ότι η αγωγή που είχε κάνει έγινε δεκτή και ότι είχε επιδικαστεί το ποσό των 55.000 ευρώ. Στη δεύτερη απάτη, με τον ίδιο τρόπο, ο δράστης προσποιήθηκε τον υπάλληλο της Alpha Bank και ενημέρωσε το θύμα του ότι είχε επιδικαστεί το ποσό των 21.600 ευρώ!
Στη μία περίπτωση ζητήθηκε από το θύμα να καταθέσει 18.000 ευρώ σε συγκεκριμένο λογαριασμό και δυστυχώς, ο ηλικιωμένος δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για απάτη, συγκέντρωσε το ποσό των 6.500 ευρώ και τα κατέθεσε.
Μετά από την μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από την Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών, διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός στον οποίο είχαν κατατεθεί τα χρήματα ανήκε σε κάτοικο του Ασπρόπυργου, πιθανόν Ρομά.
Στον δεύτερο ηλικιωμένο ζητήθηκε το ποσό των 5.600 ευρώ και δυστυχώς και αυτός δεν υποψιάστηκε την απάτη, συγκέντρωσε ότι χρήματα είχε και δεν είχε και τα κατέθεσε στο λογαριασμό που του έδωσε ο δήθεν τραπεζικός υπάλληλος. Σε αυτή την περίπτωση «έκαναν φτερά» 3.100 ευρώ. Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι ο άλλος δράστης είναι Αλβανός υπήκοος.

Μπήκαν για τα καλά στο ρόλο τους!

Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι δράστες ήταν τόσο πειστικοί που κατάφεραν να εξαπατήσουν αυτά τα δύο άτομα, τα οποία είναι κάτω των 60 ετών και μάλιστα, ο ένας εξ αυτών είναι συνταξιούχος αξιωματικός. Να σημειώσουμε επίσης ότι το ένα περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη και το άλλο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ επίσης, μία απόπειρα τηλεφωνικής απάτης σημειώθηκε τον Ιούλιο, για την οποία είχε ενημερωθεί η αστυνομία και ευτυχώς, ο ηλικιωμένος δεν πείστηκε και κατάλαβε ότι επρόκειτο για απατεώνες.

Συμβουλές της Αστυνομίας για τηλεφωνικές απάτες

Αναφορικά με τα δύο αυτά περιστατικά, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, αναφέρεται: «Ανακοινώνεται ότι πρόσφατα καταγράφηκαν δύο περιστατικά σε Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, τηλεφωνικής εξαπάτησης συνταξιούχων με το πρόσχημα της επιστροφής αναδρομικών χρημάτων. Ειδικότερα, οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με συνταξιούχους, προσποιήθηκαν τραπεζικό υπάλληλο και με το πρόσχημα ότι κέρδισαν αγωγή επιστροφής αναδρομικών χρημάτων, απέσπασαν χρηματικά ποσά. Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε όσους προσπαθούν να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα σε υπόπτους και υποτιθέμενους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».
Από την ΕΛ.ΑΣ. τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν τύχει να δεχθούν παρόμοιες κλήσεις, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν όσα τους λένε, με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην τράπεζα. Θα πρέπει να αναζητούν στο τραπεζικό κατάστημα τον υπάλληλο που τους τηλεφώνησε, να μην είναι ευκολόπιστοι και να μην πηγαίνουν να καταθέτουν κατευθείαν τα χρήματα στους λογαριασμούς που τους δίνουν από το τηλέφωνο.

photo: ert.gr