Έρχονται οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι στην πόλη

Έρχονται οι υπόγειοι κάδοι στο νησί και συγκεκριμένα στην πόλη της Ζακύνθου μέσω του προγράμματος Open Mall! Αποτελώντας ένα από τα υπο-έργα του Open mall Ζακύνθου – το οποίο εντάχθηκε εν τέλει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 1.803.996,00€ – αναμένεται να λύσει σε σημαντικό βαθμό το αισθητικό πρόβλημα των υπερχειλισμένων πράσινων κάδων στο κέντρο της πόλης ενώ σίγουρα θα είναι καλύτερο για την υγεία μας καθώς θα απομακρύνει τις μόνιμες αυτές εστίες μόλυνσης από τους δρόμους μας.
Το υπο-έργο συνολικής χρηματοδότησης ύψους 119.040 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην «δημιουργία «νησίδων» με 1-2 υπόγειους κάδους προς αντικατάσταση των υπαρχόντων υπέργειων τροχήλατων κάδων που παρουσιάζουν οπτική όχληση στοχεύοντας στην αναβάθμιση και καλύτερη οργάνωση του δημόσιου χώρου» κάτι που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Η ευθύνη εφαρμογής του έργου τώρα περνά στη νέα Δημοτική Αρχή όπως και η πλειοψηφία των υπο-έργων του Open Mall η οποία έχει δείξει μεγάλη προθυμία να βελτιώσει τον τομέα της καθαριότητας αλλά και στο Σύνδεσμο Καθαριότητας που όπως δήλωσε ο Διευθυντή του ΦοΔΣΑ κ. Θ. Κάρδαρης είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα αρχή επί του θέματος.

Να πάρει πιο ευρεία μορφή!
Ουσιαστικά δεδομένου του οικονομικού μεγέθους πρόκειται περί πιλοτικής εφαρμογής και δεν αφορά σε αντικατάσταση όλων των κάδων της πόλης σε αυτό το πρώτο στάδιο. Όπως είπε στην «Ημέρα» ο κ. Κάρδαρης «Ως Σύνδεσμος είχαμε μελετήσει και παραδώσει πριν 4-5 χρόνια το θέμα υπογειοποίησης των κάδων στην πόλη αλλά δεν είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Το Open Mall είναι για συγκεκριμένες περιοχές ενώ η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και την προμήθεια του ειδικού γερανού για την αποκομιδή» ωστόσο όπως τόνισε ο στόχος είναι ευρύτερος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αν με το Open Mall μπουν 5-6 ..10 κάδοι υπόγειοι θα πρέπει να εξασφαλισθεί πως στο 70% έως και 80% της πόλης θα αποθηκεύονται τα σκουπίδια σε υπόγειους κάδους. Δηλαδή καλό είναι να επεκταθεί σχεδόν σε όλη την πόλη ή εκεί που αυτό είναι δυνατό μέσα σε αυτήν. Να πάρει μία μορφή πιο ευρεία».

Είναι καλή ιδέα;
Γνωρίζουμε από άλλες πόλεις όπου έχει εφαρμοσθεί πως κάπου έχει επιτύχει εξαιρετικά τον σκοπό του ως έργο ενώ αλλού εγκαταλείφθηκε εξ ολοκλήρου η εφαρμογή του. Η γνώση αυτή όμως, αν την εκμεταλλευτούμε σωστά, σίγουρα μπορεί να μας εξασφαλίσει το πέρασμα σε μία νέα εποχή στο θέμα των απορριμμάτων στην πόλη. Όπως τόνισε ο κ. Κάρδαρης «Θέλει προσοχή. Έχει προβλήματα από πίσω αλλά πιστεύω πως θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία από άλλες περιοχές. Έχουμε μπροστά μας τις πρακτικές από αυτές, τα υπέρ και τα κατά για να κάνουμε σωστή επιλογή. Μιλώ με τους συναδέλφους και στη Κεφαλονιά και στη Θήβα και σε άλλες περιοχές… Αντλούμε εμπειρίες για να δούμε πως θα το εφαρμόσουμε εδώ»!

photo: gr.helesi