Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο για Ναυάγιο | «Κύμα» αντιδράσεων από τουρίστες & επιχειρηματίες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε ληφθεί στα μέσα Ιουνίου για την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο δασικό δρόμο που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει στο πλάτωμα του Ναυαγίου. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί μετά από το έγγραφο που είχε αποστείλει η Διεύθυνση Δασών στις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, στο Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα.
Ο δρόμος έκλεισε το Σαββατοκύριακο και τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες στο δρόμο. Από εκείνη τη στιγμή, οι αντιδράσεις από τους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων αλλά και όσους προγραμματίζουν εκδρομές στο δημοφιλές αξιοθέατο είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς επισημαίνουν ότι επιλέχθηκε λάθος στιγμή για την εφαρμογή της απόφασης.

Πως φτάσαμε στην εφαρμογή της απόφασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εσπευσμένα μετά από το δελτίο τύπου που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου και ενόψει του υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, στο οποίο υπενθύμιζε ότι με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, από ώρες 18:00 το απόγευμα έως 06:00 το πρωί της επομένης ημέρας, καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2019 στους κάτωθι δασικούς δρόμους και στις περιοχές: Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτι, Γαλάρο, Άγιοι Πάντες, Δράκας, Σκουλικάδο, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Λαγοπόδο, Μαχαιράδο – Περιοχή Καταλούπου, Καταστάρι, Κερί, Μαραθίας, Απελάτι, Αγαλάς, Λιθακιά, Κοιλιωμένο, Μαριές, Αγ. Λέων, Γύρι, Εξωχώρα, Λούχα, Ορθονιές, Αναφωνήτρια, Βολίμες, Άνω Βολίμες και δασικές εκτάσεις Καλαμακίου, Μπόχαλης, Βασιλικού – Σκοπός. Επίσης ισχύει καθολική απαγόρευση εισόδου κάθε φορά που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και 5 (Κατάσταση Συναγερμού). Τα ανωτέρω έχουν ισχύ έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου ήτοι 31-10-2019.
Φαίνεται ότι αυτό παρακίνησε την απερχόμενη δημοτική αρχή να προβεί στην υλοποίηση της απόφασης, χωρίς όμως να ενημερώσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού που διαθέτουν τουριστικά γραφεία και πραγματοποιούν εκδρομές από και προς το γνωστό αξιοθέατο.

Χωρίς οργάνωση!
Σα να μην έφταναν οι περιπέτειες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος σχετικά με την πρόσβαση στην περιοχή δια θαλάσσης, τώρα οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι ξεκινά ένας ακόμα κύκλος αντιπαραθέσεων που δεν θα οδηγήσει πουθενά… Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι επισκέπτες φεύγουν απογοητευμένοι ή περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου αρκετά χιλιόμετρα για να βγάλουν μία φωτογραφία από τη διάσημη παραλία και οι επιχειρηματίες στερούνται σημαντικά έσοδα από τη μεταφορά των πρώτων και την ξενάγησή τους στο πλάτωμα.
Επίσης, αυτό που τους εξόργισε και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο δεχθήκαμε και πολλές καταγγελίες στην εφημερίδα μας, ήταν ότι οι τοπικές αρχές δεν ενημέρωσαν τα τουριστικά γραφεία, τα οποία κανόνισαν τις εκδρομές τους για το Ναυάγιο και όταν έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι ο δρόμος είχε κλείσει, ενώ με τη σειρά τους δέχθηκαν εκατοντάδες παράπονα από τους επισκέπτες, οι οποίοι τους ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω.

Τεράστια ταλαιπωρία και απογοήτευση!
Το σημείο που τοποθετήθηκε η σήμανση απέχει τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα από τη θέση θέασης της παραλίας και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι επισκέπτες θα μπουν σε μία τεράστια ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να περπατήσουν για αρκετή ώρα, κάτω από τον καυτό ήλιο για να βγάλουν μία φωτογραφία!
Επίσης, εφόσον ο Δήμος αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία, μετά τις επισημάνσεις της Δ/νσης Δασών, θα πρέπει να προχωρήσει και στη λήψη μέτρων για τη μεταφορά των τουριστών (όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών);;; Και αν ναι, τότε με ποια δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς;

Το έγγραφο που «άναψε φωτιές» στον τουρισμό αυγουστιάτικα
Υπενθυμίζουμε ότι στο έγγραφο που είχε στείλει η Διεύθυνση Δασών τονίζονταν τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών στη θέση «Θέα Ναυαγίου» της ΔΚ Βολιμών Ζακύνθου» και πρότεινε τη λήψη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ μέτρων αποτροπής ατυχημάτων. Όσον αφορά στο δασικό δρόμο (γ’ κατηγορίας) που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει στο πλάτωμα της θέας του Ναυαγίου, η Διεύθυνση Δασών επισημαίνει: «Ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε από την πρώην Νομαρχία Ζακύνθου (κατά μαρτυρίες) χωρίς γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας και έγκριση επέμβασης, πιθανόν και χωρίς μελέτη εκτέλεσης εργασιών. Παρόλα αυτά δέχεται πλήθος επισκεπτών χωρίς να πληροί προδιαγραφές ασφαλείας (κλίσεις, πλάτος οδοστρώματος, ακτίνες καμπυλότητας ελιγμών κ.α.) με ενδεχόμενο τον κίνδυνο ολίσθησης οχημάτων ή σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, κυκλοφοριακή συμφόρηση – εγκλωβισμού και αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων. Προτείνεται η διακοπή κυκλοφορίας του με απόφαση Δημοτικής Αρχής και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου να γίνεται με δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς». Επίσης, για την αποτροπή ατυχημάτων προτείνονταν: α) Περίφραξη του χώρου και β) η κατασκευή εξέδρας θέασης του Ναυαγίου. Μάλιστα, προτεινόταν, επειδή τα μέτρα αυτά απαιτούν μελέτη για την κατασκευή τους και το κόστος είναι αρκετά υψηλό, να τοποθετηθούν από το Δήμο προειδοποιητικές πινακίδες που να επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχήματος από τους ίδιους τους επισκέπτες ή από αποκόλληση βράχων και ότι η προσέγγιση του γκρεμού είναι δική τους ευθύνη.

Χωρίς προγραμματισμό
Για μία ακόμα φορά ένα πολύ σοβαρό θέμα για το νησί, αντιμετωπίζεται χωρίς σοβαρότητα και προγραμματισμό. Ξαφνικά, λίγες μέρες πριν τους εορτασμούς για τον Πολιούχο μας που το νησί «βουλιάζει» από επισκέπτες και που οι περισσότεροι θέλουν να δουν το Ναυάγιο, τους στερούμε τη δυνατότητα, με τις τοπικές αρχές να παίρνουν εύκολες αποφάσεις και να τοποθετούν μπάρες και πινακίδες!
Για μία περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και για το νούμερο ένα αξιοθέατο του νησιού μας δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Σαφώς η ασφάλεια των επισκεπτών προέχει, όμως η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στον Αύγουστο (και ιδίως όταν δεν αφορά αποκλειστικά τις μέρες υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και για συγκεκριμένες ώρες) στερείται λογικής και δυστυχώς οι συμπολίτες μας συμπεραίνουν ότι κάποιοι που έχασαν τις καρέκλες τους και λειτουργούν εκδικητικά! Όλοι θέλουν οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς και όλοι θέλουν να λυθεί το ιδιοκτησιακό και επιτέλους, να υπάρξει μία συνολική, σωστή διαχείριση του Ναυαγίου. Τρόποι υπάρχουν, αλλά λείπει η θέληση! Η υπόθεση θα απασχολήσει έντονα τις επόμενες μέρες και τη νέα δημοτική αρχή, ενώ ευχόμαστε αυτός ο χειμώνας να είναι αποδοτικός και όλες οι αρχές, ενωμένες να βρουν μία λύση για τη συνολική διαχείριση του γνωστού αξιοθέατου, το οποίο στηρίζει την οικονομία του νησιού μας.

Δημήτρης Κουτσογιάννης – Ιδιοκτήτης «Zante Limo»
«Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τους τουρίστες και από τους ιδιοκτήτες γραφείων που κάνουν εκδρομές στο Ναυάγιο. Όλοι αυτοί πουλάνε εκδρομή στο «Ναυάγιο» και δεν γίνεται τα λεωφορεία να σταματούν τόσο μακριά από το πλάτωμα. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία τους επισκέπτες και όπως είναι φυσικό, διαμαρτύρονται. Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, αυτό είναι μεγάλο πλήγμα»!

Πέτρος Κυπριώτης – Ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου «ISALA»
«Θεωρώ ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, μέσα στον Αύγουστο, πλήττει τον τουρισμό! Για μια ακόμα φόρα, δεν λειτουργούμε οργανωμένα και βάσει σχεδίου. Είναι καταστροφικό! Το Ναυάγιο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά και θα πρέπει για τέτοιου είδους αποφάσεις να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι. Πιστεύω ότι οι επαγγελματίες είμαστε υπέρ της τάξης και θέλουμε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον, αλλά οργανωμένα και με σχέδιο και όχι όπως έγινε τώρα.Τελευταία άρθρα