Δρόμοι – καρμανιόλες στο νησί | Οι φονικές παγίδες για τους οδηγούς

Το μέτρημα έχουμε χάσει, δυστυχώς, με τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται φέτος το καλοκαίρι στο νησί μας… Μία από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο νησί μας είναι οι δρόμοι – καρμανιόλες. Πρόκειται για διάφορα σημεία στο οδικό δίκτυο του νησιού, τα οποία οι ντόπιοι οδηγοί έχουν εντοπίσει, όμως παρόλο που γνωρίζουν ότι πρόκειται για φονικές παγίδες, κάποιοι δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και «το πληρώνουν».
Δυο σημεία πολύ επικίνδυνα, στα οποία μάλιστα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκλήθηκαν σοβαρά τροχαία, είναι η διασταύρωση του «Λάππου» στους Αμπελόκηπους και η διασταύρωση της «Σαρακίνας» (στον δρόμο από Λιθακιά προς Λαγανά).
Συμπολίτες μας ή ξένοι επισκέπτες από τύχη δεν έχουν χάσει την ζωή τους, με τους κατοίκους που μένουν κοντά σε αυτές τις διασταυρώσεις να απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές και την Αστυνομία για να λάβουν μέτρα. Μάλιστα, τονίζουν ότι απουσιάζει από τους δρόμους αυτούς η σήμανση (μόνο και μόνο με την προειδοποίηση του οδηγού) θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα, όπως εκείνο που σημειώθηκε διασταύρωση του «Λάππου», όπου ένας οδηγός δικύκλου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. και ακολούθησε η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος.
Οι οδηγοί καλούνται σε αυτούς τους δρόμους, αλλά και σε άλλους που επίσης είτε στερούνται σήμανσης είτε αποτελούν φονικές παγίδες λόγω κακοτεχνιών να δείχνουν τεράστια προσοχή και να φορούν κράνος αν οδηγούν δίκυκλο ή ζώνη αν οδηγούν αυτοκίνητο!

«Παίζουμε κορώνα γράμματα τη ζωή μας»
Χωρίς καμία υπερβολή όσοι περνούν από τις «επίμαχες» διασταυρώσεις μιλούν για μια επικίνδυνη κατάσταση για τους οδηγούς, αφού από το παραμικρό μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους. Όπως λένε, όλοι όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού μας καλούνται να είναι προσεκτικοί αφού κάποιο ατύχημαν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Ειδικά τις βραδινές ώρες που ο φωτισμός δεν είναι σε πολλά σημεία επαρκής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για οδηγούς Ι.Χ. και δικύκλων που τρέχουν με υπερβολικές ταχύτητες.
Οι ντόπιοι σχολιάζουν μάλιστα ότι και οι τουρίστες δεν είναι προσεκτικοί, καθώς δεν ξέρουν καλά τους δρόμους και θα πρέπει οι Ζακυνθινοί οδηγοί να τους βοηθούν και να δείχνουν κατανόηση, ώστε να μάθουν πως θα φτάσουν στον προορισμό τους αλλά και για να αποφευχθεί η εμπλοκή τους σε κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα.


Θοδωρής Παραστατίδης
«Γίνονται συνεχώς τροχαία στον δρόμο προς τη Λιθακιά. Τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα έχουμε τρακαρίσματα. Είναι «καρμανιόλα» αυτός ο δρόμος. Όλοι περνάμε με τεράστια προσοχή. Όποιος περάσει από εκεί παίζει «κορώνα γράμματα» τη ζωή του, χωρίς καμία υπερβολή. Πρέπει να γίνει σήμανση πιο πίσω, για να προστατευτούν οι οδηγοί. Πρέπει να μπει και φανάρι να αναβοσβήνει. Δεν προλαβαίνει κάποιος να αντιδράσει στον συγκεκριμένο δρόμο».

Αναστάσιος Γράμψας
«Ο δρόμος εδώ στους Αμπελόκηπους είναι πολύ επικίνδυνος γιατί δεν υπάρχουν φανάρια. Είναι διασταύρωση και έρχονται από πολλά χωριά εδώ. Πάντα σημειώνονται ατυχήματα εδώ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και άλλες φορές έχουν γίνει σοβαρά τροχαία. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτόν τον δρόμο».

Σούλης Λάππος
«Μπαίνουν μέσα στα στενά χωρίς να κοιτάξουν δεξιά και αριστερά. Πρέπει κάτι να γίνει εδώ στους Αμπελόκηπους. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε μεγάλη κίνηση, το καταλαβαίνουμε αυτό, αλλά να προσέχουν και λίγο οι οδηγοί των Ι.Χ., γιατί γίνονται συνέχεια τροχαία».