Έκθεση προϊόντων στο 3ο Δημ. Σχολείο Άμμου | «Βασίλισσα» η μαύρη σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα θα είναι το τιμώμενο προϊόν στην ετήσια Έκθεση Τοπικών Προϊόντων που οργανώνει και φέτος το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμμου και ανυπομονούμε να παρευρεθούμε σε μία ακόμα εκδήλωση που θα τιμά και θα αναδεικνύει ένα τόσο βασικό προϊόν του νησιού μας! Τα εγκαίνια της ξεχωριστής φετινής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Αυγούστου και ώρα 20:00 αλλά με το ιδιαιτέρως «γεμάτο» πρόγραμμα σίγουρα μέχρι και τη λήξη της Έκθεσης τη Δευτέρα 26 Αυγούστου οι επισκέπτες θα έχουν πολλούς λόγους να την επισκεφθούν και να την ξαναεπισκεφθούν!
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ετήσιο γεγονός καθώς προσφέρει το «έδαφος» για σύζευξη του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα και δίνει διαφορετική ώθηση κι ανάπτυξη στην τοπική οικονομία και κοινωνία μέσω της ευκαιρίας που παρέχει στους επισκέπτες του νησιού μας να δοκιμάσουν πλήθος προϊόντων και παράγωγών τους και να λάβουν πληροφορίες από τους ίδιους τους παραγωγούς! Λάδι, κρασί, μέλι, τυρί, μπύρα…αλλά και σαπούνια, κρέμες και λοιπά προϊόντα τοπικής παραγωγής…Καμία γεύση και καμία ξεχωριστή πρώτη ύλη δεν θα απουσιάζει από την μεγάλη γιορτή!

Ο «μαύρος χρυσός» στο επίκεντρο
«Φέτος εστιάζουμε στους παραγωγούς γι’ αυτό έχουμε καλέσει και την Πριμαρόλια που θα παρουσιάσει το διατοπικό πρόγραμμα για την σταφίδα που τρέχουμε» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κόττης. Η «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» αποτελεί ένα καινοτόμο σχέδιο από το πρόγραμμα LEADER/CLLD στο οποίο συμμετέχουν 5 αναπτυξιακές εταιρείες από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία και 2 από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά!
Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν χρειάζεται κι ιδιαίτερες συστάσεις και μέσω της ώθησης αυτής και των κατάλληλων πρωτοβουλιών σίγουρα δεν θα αργήσει να γίνει πάλι χρυσάφι για τον τόπο μας…«Η Ζάκυνθος ήταν σημαντικός παίκτης στην παραγωγή σταφίδας τον 19ο αιώνα. Η σταφίδα είναι ένα αναγνωρίσιμο προϊόν στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται προσπάθεια, απλώς εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε σαν μεταποίηση την σταφίδα και να έχουμε μεγαλύτερη υπεραξία από το προϊόν…» δήλωσε ο κ. Κόττης συμπληρώνοντας πως ευελπιστεί πως θα συνεργαστούν και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου προς αυτή τη κατεύθυνση «Οι άνθρωποι της ένωσης και ο κ. Βισβάρδης που ήταν στις συναντήσεις ήταν ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι»!


Δημιουργική σύγκρουση γιγάντων μ’ έμπνευση… Σταφίδα!
Όπως αποκάλυψε στην «Ημέρα» ο κ. Κόττης την Κυριακή 25 Αυγούστου οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν μαγειρική επίδειξη υψηλότατου επιπέδου καθώς chefs των κορυφαίων ξενοδοχείων του νησιού μας θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό με μούσα τους την μαύρη σταφίδα! Η μαύρη σταφίδα είναι η «βασίλισσα» της γαστρονομικής μας κουλτούρας αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της κουζίνας τόσο του νοικοκυριού και όσο και της παραδοσιακής ταβέρνας και του εστιατορίου. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πως θα επιλέξουν οι chefs μας να δώσουν αυτόν τον διαφορετικό αέρα στα πιάτα τους χωρίς να στερήσουν…τον παραδοσιακό τόνο. Οι γλυκές κι αλμυρές δημιουργίες και η περίτεχνη παρουσίασή τους σίγουρα θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους!

Μεγάλο έργο με μετρημένο budget από το Επιμελητήριο!
Ο προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε για την Έκθεση είναι συνολικά 5.000 ευρώ – αν και υπάρχουν εκτιμήσεις πως μπορεί να μην απαιτηθούν καν τόσα παρά την παρουσίαση της Πριμαρόλιας, του μαγειρικού διαγωνισμού αλλά και άλλων ιδιαίτερων στοιχείων της που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες μέρες! Το ποσόν καλύπτει ασφάλεια, ηχητικά, καθαριότητα, φύλαξη, λινάτσες και προώθηση και είναι σαφώς μικρότερο από τις προηγούμενες χρονιές καθώς με περσινή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου είχαν κατασκευαστεί πάγκοι και δομές για τη στέγαση των παραγωγών στο χώρο του σχολείου, υλικά τα οποία φυλάχθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια για το συγκεκριμένο σκοπό.