Λευκάδα | O Φάρος Δουκάτο από ψηλά σ’ ένα μαγευτικό βίντεο !

Ανοιχτοί για το κοινό παρέμειναν, χθες, 28 φάροι σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, που γιορτάζεται στις 18 Αυγούστου, η ομάδα του Updrones δημοσίευσε ένα μαγευτικό βίντεο που αποκαλύπτει από ψηλά την ομορφιά του φάρου Δουκάτο στη Λευκάδα.

Ο επιβλητικός αυτός φάρος δεσπόζει στο ακρωτήρι Λευκάδας, στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Εκεί κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα (το οποίο κατά την μυθολογία λέγεται ότι ίδρυσε ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα) και ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Από αυτό προήλθε – κατά μία εκδοχή – και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα.

Δείτε το βίντεο της ομάδας Updrones:

Το συγκεκριμένο ακρωτήριο ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς). Από εκεί, σύμφωνα με κάποιον θρύλο, φέρεται να αυτοκτόνησε η Σαπφώ (αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) λόγω της ερωτικής απογοήτευσης που είχε από τον Φάωνα.

Ο φάρος «Δουκάτο» στη Λευκάδα, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890 με πετρέλαιο. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παρέμεινε σβηστός και λειτούργησε ξανά το 1945 και πάλι με πετρέλαιο. Το 1950 καταστράφηκε από σεισμό και λειτούργησε προσωρινά ως αυτόματος πυρσός ασετυλίνης μέχρι το 1956 οπότε και επισκευάστηκε. Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα.

Πηγή: mylefkada.gr
Φωτο: Mila AtkovskaΤελευταία άρθρα