Αύριο βράδυ στο Υπαίθριο | Ο «Χάσης» του Δ. Γουζέλη από το Θέατρο τση Ζάκυθος

Δρόμοι στενοί, άνθηα, σκυλιά καμπάναις
διακονιαρέοι, παστέλια σερενάδες
μανδηλοφόραις κόραις, καρδιοπλάναις
καλοί, κακοί, δειλοί, παληκαράδες.
Λίγα μυαλά, πολλαίς γλωσσοκοπάναις
λούσο, αργαλοί, και ούρα και ποιητάδες
Κι`αυτή τη θεία ζωγραφιά του ΧΑΣΗ,
μουρλόχωρα, την έχουν ονομάσει….

Ιωάννης Τσακασιάνος 1853-1908

Η κλασική Ζακυνθινή κωμωδία «Ο Χάσης» του Δημήτρη Γουζέλη, ανεβαίνει από το Θέατρο τση Ζάκυθος, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, αύριο, Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 21:00. Το έργο γραμμένο το 1792, ανεβαίνει στην πρωτότυπη μορφή του σε διδασκαλία Κώστα Καποδίστρια. Οι ερμηνείες γίνονται από αυθεντικούς λαϊκούς θεατρίνους του παραδοσιακού Ζακυνθινού Λαϊκού Θεάτρου.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Η γενικότερη αντίληψη για ένα μεγάλο διάστημα, ήθελε το ΧΑΣΗ σαν μια απλή κωμωδία ηθών, με κύριο άξονα τον κεντρικό ήρωα του έργου ο οποίος με τους ψευτοπαλικαρισμούς του προκαλούσε εύκολο γέλιο στους θεατές. Για το «Θέατρο τση Ζάκυθος» το έργο του Γουζέλη αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση κοινωνικής σάτιρας επηρεασμένης από το πνεύμα της εποχής που επικρατούσε στον ευρωπαϊκό χώρο, μετουσιωμένο στο ζακυνθινό περιβάλλον. Βρισκόμαστε στο 1790.
Ένα χρόνο μετά τις μεγάλες ανακατατάξεις που έφερε η Γαλλική Επανάσταση, οι ιδέες της ταξιδεύουν παντού. Ο Γουζέλης μαζί με τον δάσκαλό του Μαρτελάο είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της. Το 1797 υποδέχονται τους Γάλλους Δημοκρατικούς στη Ζάκυνθο και συμμετέχουν.
Ο ΧΑΣΗΣ θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομο έργο αυτής της περιόδου που δίνει ανάγλυφο το κλίμα της Ζακύνθου στο τέλος εποχής της φεουδαρχίας και της επικράτησης των φιλελεύθερων ιδεών, μέσα από σατιρική σκοπιά. Ο κεντρικός ήρωας, Θοδωρής Κατοπόδης, σαν άτομο χωρίς παιδεία και σοφία, στην προσπάθειά του να αποκτήσει περιουσία για να εξασφαλίσει την κοινωνική του άνοδο γίνεται κακόγουστος αντιγραφέας των συνηθειών των ευγενών και στο τέλος καθηλώνεται μαζί τους ενεργά στο κάψιμο της χρυσής βίβλου των ευγενών (libro d’ oro).
Με αφετηρία όλα αυτά, κρατώντας πολλά στοιχεία από την παράδοση μας και επηρεασμένοι από τη σημερινή πραγματικότητα το «Θέατρο τση Ζάκυθος» έστησε την παράσταση που ανεβαίνει αύριο βράδυ στο Υπαίθριο.


Συμμετέχουν με σειρά εμφανίσεως: Γεώργιος Σεμιτέκολος, Αθηνά Κακολύρη, Παναγιώτης Σπίνος, Μαρία Τζανέττου, Μαρίνος Ζήβας, Ηλίας Σαραντίδης, Θανάσης Παπαηλιού Διονύσιος Τσουκαλάς, Κώστας Πλατυπόδης, Διονύσης Μάργαρης, Στάθης Πίσκοπος.
Είσοδος: 10€