Ανακυκλώσιμα υλικά 6 μηνών κατέληξαν στον Λίβα | Δυναμικές πρωτοβουλίες από τον Ν. Αρετάκη

Ακόμα ένα σκάνδαλο μεγατόνων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας: H κατάληξη ανακυκλώσιμων 6μηνης περιόδου στο Λίβα. Ευτυχώς ωστόσο εκ βάθρων αλλαγές σχεδιάζονται αλλά και υλοποιούνται με πυρετώδεις ρυθμούς εν μέσω θέρους στο ΚΔΑΥ Ζακύνθου χάρη στην αγαστή συνεργασία του ορισμένου από το νέο Δήμαρχο κ. Ν. Αρετάκη ως υπεύθυνου για τα απορριμμάτα κ. Δ. Κουτσογιάννη και το Διευθυντή του ΦοΔΣΑ κ. Θ. Κάρδαρη ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά το νησί μας να βρεθεί στη ντροπιαστική θέση του να ανακυκλώνουν οι πολίτες της… επί ματαίω.

6 μηνών ανακύκλωση… στο Λίβα
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Ημέρας περιηγηθήκαμε ανάμεσα σε λόφους σκουπιδιών που βρίσκονταν περιμετρικά των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΚΔΑΥ. Σαν…χωματερή. Οι υποψίες μας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσογιάννης «Αυτό το ανακυκλώσιμο υλικό που έχει μείνει 6 μήνες…δεν είναι ανακυκλώσιμο πλέον. Αυτό είναι το δράμα. Από αυτά τα βουνά διαλέγουμε το καλύτερο υλικό που θα πάει για ανακύκλωση και τα βάζουμε σε αυτά που φεύγουν επί καθημερινής βάσεως για το ΚΔΑΥ Αγρινίου και τα υπόλοιπα σιγά σιγά τα μεταφέρουμε στο Λίβα». Ο κ. Κάρδαρης διαβεβαιώνει «Από αυτά ο ιδιώτης που μέχρι τώρα ήταν στο ΚΔΑΥ προσπαθεί πριν πάει στο Λίβα να ανακτήσει ό,τι μπορεί», δεν είναι δηλαδή «ανεξέλεγκτο» όλο αυτό. Ό,τι μπορεί να σωθεί, σώζεται.
Πάντως, εδώ και έναν μήνα, τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνονται οδηγούνται κατευθείαν στο κατάλληλο μέρος, δηλαδή στο ΚΔΑΥ Αγρινίου και ακολουθεί η επεξεργασία του.

Υπάρχει χώρος όμως στο Λίβα;
Στην ερώτηση αυτή όπως μας απάντησε ο κ. Κουτσογιάννης το θέμα είναι πως «Πρέπει κάπου να πάει, σε διαφορετική περίπτωση θα μας επιβληθούν πρόστιμα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του αεροδρομίου. Η εικόνα δεν είναι καλή. Γι’ αυτό κι εμείς κάνουμε διαλογή και προσπαθούμε να φτάσει στο Λίβα μικρή ποσότητα. Πιστεύω πως ο όγκος αυτός χωράει στο Λίβα» ενώ όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Αρετάκης που έχει αναλάβει προσωπικά το κομμάτι αυτό, βρίσκεται σε αναζήτηση νέας γενιάς δεματοποιητή που θα συμπιέζει περισσότερο απορρίμματα, ενώ περιμένει και προσωπικό του Υπουργείου να επισκεφθεί το χώρο, γιατί όπως λέει «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Δεν υπάρχει περιθώριο».

Ανάπλαση και νέο εργοστάσιο στο ΚΔΑΥ
«Αυτό που καταφέραμε με το κ. Κουτσογιάννη», δηλώνει ο κ. Κάρδαρης «είναι να μη μένουν στο νησί και να γίνονται στην ουσία σκουπίδια αλλά να φεύγουν για το ΚΔΑΥ του Αγρινίου. Και βάλαμε και το ΚΔΑΥ σε μία προοπτική να ανασκευαστεί, να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει υπό άλλες συνθήκες». Όπως μας ενημερώνει ο κ. Κουτσογιάννης έχει φύγει ήδη το 35% των λόφων και μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχει τίποτα πλέον εκεί ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η ανάπλαση του χώρου. Θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν δε και το εργοστάσιο.

Υπό την εποπτεία της ΕΕΑΑ το εργοστάσιο – Όχι σε ιδιώτη
Σχετικά με το αν πρόκειται το καινούριο εργοστάσιο να το διαχειρίζεται και πάλι ιδιώτης, ο κ. Κάρδαρης μας απαντά «Σε κάθε τομέα της ανακύκλωσης υπάρχει και ένα συλλογικό σύστημα: στο γυαλί-χαρτί-πλαστικό και αλουμίνιο υπάρχει ο μπλε κάδος σε όλη την Ελλάδα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Εμείς θέλουμε ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία να είναι υπό την άμεση εποπτεία του συλλογικού συστήματος. Ο ιδιώτης, λοιπόν, βγαίνει τελείως από την εξίσωση». Ο κ. Κουτσογιάννης προσθέτει ότι ήδη έχουν γίνει ραντεβού με την ΕΕΑΑ και θα προχωρήσουν ώστε να φτιαχτεί το εργοστάσιο. Στόχος είναι να γίνει χώρος υπόδειγμα, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία. Θα ακολουθήσει βέβαια και καμπάνια ενημέρωσης του πολίτη – πόρτα, πόρτα με υλικό και κάθε πιθανό άλλο τρόπο.

«Κλειδί» η διαλογή στην πηγή
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κάρδαρης «ο βασικός πυλώνας στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η διαλογή στην πηγή των υλικών». Αποκαλύπτει πως με το που πάρει το εργοστάσιο μία πορεία υπάρχουν δυο προγράμματα από πίσω που πρέπει να τρέξουν γρήγορα ένα για τα οργανικά – τα αποφάγια δηλαδή – διαλεγμένα από την πηγή στο σπίτι ή στην επιχείρηση κι ένα για τα ρούχα και παπούτσια. Θα υπάρξει και οικονομικό όφελος; «Πρωτίστως έχει περιβαλλοντικό όφελος. Αν αυτή την στιγμή για κάθε τόνο που καταλήγει στη μονάδα πληρώνουμε 41,2 ευρώ, ό,τι λιγότερο μεταφέρουμε εκεί, τόσο λιγότερα θα πληρώνουμε. Αν καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε την ανακύκλωση του μπλε κάδου σε γυαλί-χαρτί-πλαστικό και ξεχωρίσουμε τα οργανικά στην πηγή θα φτάνουν και λιγότερα στη μονάδα».

Από Σεπτέμβρη το πλυντήριο κάδων στους δρόμους
Όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτσογιάννης, το αργότερο μέχρι μέσα Σεπτέμβρη, το πλυντήριο κάδων θα έχει επισκευαστεί και θα βγει στο δρόμο. Πρόκειται για ένα όχημα σε διαστάσεις απορριμματοφόρου που μπαίνει μέσα ο κάδος, πλένεται και βγαίνει καθαρός. «Το όχημα υπήρχε αλλά έχει να δουλέψει πολλά χρόνια. Ήταν καινούριο με 5.000 χιλιόμετρα που μπορούσε να δουλέψει, αλλά δε λειτουργούσε από αδιαφορία», τονίζει ο κ. Κουτσογιάννης και συνεχίζει «Δεν κρυβόμαστε αυτή την στιγμή από τους πολίτες. Πρέπει να λέμε αλήθειες». Ο κ. Κάρδαρης προσθέτει πως ψάχνουν και δεύτερο όχημα γιατί δε φτάνει ένα. «Η αποκομιδή χωρίς πλύση των κάδων είναι κενό γράμμα. Αν λυθεί το θέμα της έλλειψης προσωπικού, θα βγει το πλυντήριο. Σχεδόν πίσω από κάθε όχημα θα πρέπει να υπάρχει και ένα πλυντήριο να πλένει τους κάδους».

Έρχονται αλλαγές
Ο κ. Αρετάκης έχει δώσει ρητή εντολή για να περάσει η αποκομιδή στο Δήμο, όπως μας πληροφορεί ο κ. Κουτσογιάννης. «Έτσι κι αλλιώς», όπως σχολιάζει ο κ. Κάρδαρης επί του θέματος, «η αποκομιδή δεν ήταν αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ. Με προγραμματική σύμβαση, μας την παραχωρούσε τόσα χρόνια που υπήρχε και το θέμα με τα κονδύλια που δεν ελάμβανε ή δεν ελάμβανε εγκαίρως, γι’ αυτό ο ΦΟΔΣΑ». Πως θα επιτευχθούν, όμως οι αλλαγές; «Πεζή καθαριότητα και Πράσινο που είναι δυο διαφορετικοί τομείς και υπηρεσίες θα γίνουν ένα και θα μεταφερθούν στο Δήμο. Το προσωπικό θα απορροφηθεί στην πεζή καθαριότητα, το πράσινο και την αποκομιδή». Θα μπει ένα τέλος δε στο φαινόμενο εργάτες να έχουν θέσεις προϊσταμένων. Η πόλη 1η Σεπτεμβρίου «θα πρέπει» να έχει αλλάξει μορφή. «Θα είναι εμφανές. Δεν θα μείνουμε στα θα. Με ένα σωστό οργανόγραμμα θα λυθούν όλα», τονίζει ο κ. Κουτσογιάννης.