Γιορτή Μαύρης Σταφίδας στο Σαρακινάδο | Ο «Μαύρος Χρυσός» ένωσε γενιές και λαούς!

Άλλη μία εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαρακινάδου που συγκέντρωσε πλήθη Ζακυνθινών κι επισκεπτών του νησιού μας και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους: Η Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας – του πάλαι ποτέ «μαύρου χρυσού» – ενός προϊόντος που χάρισε επί αιώνες πλούτο αλλά και φήμη στο νησί κι έθρεψε γενιές Ζακυνθινών!
Η προσέλευση ήταν συγκινητική με την κα Έφη Σπαθάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακινάδου να δηλώνει λίγο πριν την επίσημη έναρξη της βραδιάς «Για 19η χρονιά διοργανώνουμε τη Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας κι απ’ ό,τι βλέπουμε από το κόσμο που έχει μαζευτεί εδώ με μεγάλη επιτυχία και αυτή τη χρονιά». Πράγματι ήδη στις 9, ώρα έναρξης της μεγάλης γιορτής η πλατεία του Σαρακινάδου ήταν ασφυκτικά γεμάτη.
Στη γιορτή που για 19 χρόνια αποτελεί πολιτιστικό και γιορτινό θεσμό του νησιού, δεν θα μπορούσε παρά να παρουσιαστεί και φέτος αναπαράσταση του λιχνίσματος της σταφίδας, δηλαδή του καθαρισμού της από κλαδάκια και ξένα σώματα, ώστε να βγει πεντακάθαρη και ατόφια, έτοιμη για τις αγορές του εξωτερικού. Ενώ φυσικά δεν έλλειψε και το τιμώμενο προϊόν σε μεγάλες ποσότητες το οποίο είχαν την ευκαιρία να γευτούν όλοι οι παρευρισκόμενοι… συνοδείας βέβαια και κρασιού που προσφερόταν δωρεάν!
Η κα Ντιάνα Χαϊκάλη που προλόγισε μαζί με την Πρόεδρο κα Σπαθάκη την γιορτή και βράβευσε μαζί της ιδιαίτερα πρόσωπα για τον Σύλλογο, την σταφίδα αλλά και την παραγωγή στο νησί μας, μίλησε στην «Ημέρα» για το εκπληκτικό αυτό προϊόν: «Η σταφίδα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα για δυο αιώνες εξαγωγής και πλούτου για τη Ζάκυνθο. Κατά τον 19ο αιώνα λόγω διαφόρων συνθηκών άρχισε σιγά σιγά να αντικαθίσταται από τη καλλιέργεια του ελαιόκαρπου κι έτσι σήμερα αποτελεί μόνον το 10% των εξαγώγιμων προϊόντων της Ζακύνθου, ενώ παλαιότερα ήταν η «βασίλισσα». Γι’ αυτό γίνεται αυτή η γιορτή: Για να θυμηθούμε τι ήταν η σταφίδα και πόσο συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Ντιάνα Χαϊκάλη.
Μετά από τις βραβεύσεις των τιμώμενων προσώπων, τις ομιλίες και την αναπαράσταση ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και γλέντι με το μουσικό σχήμα «Πεντάηχον», το χορευτικό όμιλο Σκάλας Λακωνίας και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Ειρήνης «Το Αράκλι» αλλά και μέλη του Συλλόγου Σαρακινάδου να ανεβάζουν την διάθεση και να συμπαρασέρνουν όσους τίμησαν τη μεγάλη γιορτή με την παρουσία τους σε μία υπέροχη διάθεση!

Στην «Ημέρα» μίλησε και ο Παναγιώτης Κουτσοβασίλης, πρόεδρος του χορευτικού ομίλου Σκάλας Λακωνίας που μετρά 20 χρόνια από την ίδρυσή του και απαριθμεί περί τα 200 μέλη λίγο πριν την έναρξη των χορών: «Ερχόμαστε πρώτη φορά στο όμορφο νησί της Ζακύνθου για να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακινάδου και τη Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας. Απόψε για εμάς είναι μία ιδιαίτερη βραδιά κι αισθανόμαστε ευγνώμονες και πολύ συγκινημένοι από την φιλοξενία και τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακινάδου – είναι όλοι υπέροχα παιδιά και πιστεύω θα περάσουμε πάρα πολύ όμορφα στο νησί σας!»
Για τη γιορτή μίλησε στην «Ημέρα» και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Θοδωρής Καμπίτσης, καθώς η Π.Ε. Ζακύνθου ήταν συνδιοργανώτρια αρχή: «19 χρόνια θεσμός, 19 χρόνια παράδοση, η Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας. Ο χρυσός της Ζακύνθου αυτό που έθρεψε γενιές και γενιές σε αυτό τον τόπο και κράτησε ζωντανούς τους Ζακυνθινούς σε δύσκολες εποχές. Την τιμάμε και θα την τιμάμε για πάντα γιατί είναι το προϊόν που ενώνει όλους τους Ζακυνθινούς! Να είμαστε καλά και κάθε χρόνο να τη γιορτάζουμε!»
Όπως αποκάλυψε από την πλευρά του ο κ. Ν. Τσίπηρας η σταφίδα πρόκειται να πρωτοστατήσει και σε δυο ακόμα σημαντικές επερχόμενες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ζακύνθου… «Όλο αυτό που βλέπουμε απόψε είναι κάτι εκπληκτικό! Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαρακινάδου που αναβιώνει κάθε χρόνο αυτή την εκδήλωση! Η σταφίδα είναι ένα αδικημένο προϊόν και το Επιμελητήριο έχει σκοπό στην Έκθεση του Σχολείου του Άμμου που κάνει κάθε χρόνο του Αγίου να είναι το τιμώμενο προϊόν για να το ανεβάσουμε. Δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο νησί μας. Και σίγουρα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα το έχουμε μαζί μας!»