Σημαντικές συναντήσεις των Συλλόγων Ξενοδόχων με Ν. Αρετάκη, Δ. Ακτύπη, Θ. Τσάτσαρη

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού προχώρησαν σε σειρά συναντήσεων το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου με τα τρία νέα πρόσωπα «κλειδιά» για την ευημερία κι ευνομία στο νησί μας:

To νέο Δήμαρχο κ. Ν. Αρετάκη, το νέο αστυνομικό Διευθυντή κ. Θ. Τσάτσαρη αλλά και το Βουλευτή Ζακύνθου κ. Δ. Ακτύπη.

Συνάντηση με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Θ. Τσάτσαρη

Νωρίς το πρωί της Τρίτης οι Σύλλογοι Ξενοδόχων είχαν συνάντηση με το νέο Αστυνομικό Διευθυντή Θ. Τσάτσαρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσαν ζητήματα εξέχουσας σημασίας για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών του νησιού μας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά κα Χρ. Τετράδη ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αυξημένα φαινόμενα παραβατικότητας και τη γενικευμένη ανομία η οποία όπως ανέφεραν «έχει φτάσει στο απροχώρητο» δυσφημίζοντας το νησί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λαγανάς, κλοπές και γενικευμένη ανομία

Βασικά θέματα της συζήτησης: O Λαγανάς όπου δεν «γίνεται να κυκλοφορήσεις πια» όπως μετέφεραν στο νέο Αστυνομικό Διευθυντή, οι ιδιαιτέρως αυξημένες υποθέσεις ληστειών και κλοπών ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά του νησιού με τους Ζακυνθινούς να καταφεύγουν μαζικά σε «συναγερμούς και σιδεριές», τα φαινόμενα επαιτείας και παρεμπορίου. Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων ζήτησαν να ενταθούν οι έλεγχοι αλλά και τα μέτρα ασφαλείας ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Όπως δήλωσε στην «Ημέρα» η κα Τετράδη «από πλευράς κυβερνήσεως βλέπουμε πολιτική βούληση πάταξης της ανομίας και εκτιμούμε πως θα δούμε την ίδια μαχητικότητα και από τη νέα Αστυνομική Διεύθυνση»

Τροχαία και γουρούνες

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν και το θέμα της Τροχαίας και το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα στην πόλη αλλά και σε τουριστικές περιοχές. Ιδιαιτέρως στάθηκαν στις γουρούνες που όχι μόνον επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό αλλά είναι κι επικίνδυνες για την ασφάλεια των ίδιων των τουριστών, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος και να τεθούν εκτός κυκλοφορίας.

Συνάντηση με το νέο Βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη

Συνάντηση και με το Βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη που βρίσκεται αυτό το διάστημα στο νησί είχε ο Σύλλογος Ξενοδόχων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βουλευτής έλαβε εκτενή ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν αυτή την στιγμή τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και για γενικότερα ζητήματα υποδομών, καθαριότητος, ασφαλείας ώστε να μπορέσει από την θέση του να συνδράμει στην προώθηση λύσεων.

Συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο κ. Αρετάκη εφ’ όλης της ύλης

Με υπόμνημά τους προς το νέο Δήμαρχο κ. Αρετάκη οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Νομού Ζακύνθου παρέθεσαν ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα και ενέργειες που χρήζουν άμεσης επίλυσης αλλά και εξέφρασαν την στήριξή τους στο έργο του με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου αλλά και βέβαια την γενικότερη ευημερία των κατοίκων του νησιού. Τα σημεία του υπομνήματος αυτού, ευρύτατης θεματολογίας και πλήρους καίριων αιτημάτων αποτέλεσαν και την ατζέντα της σημερινής – κεκλεισμένων των θυρών – συζήτησης με τον κ. Ν. Αρετάκη.

Το υπόμνημα των ξενοδόχων:

Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομία της Ζακύνθου. Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο» προϊόν, το οποίο για να αποδώσει τα μέγιστα, θα πρέπει να στηρίζεται σε σύγχρονες, επαρκείς και ποιοτικές υποδομές, οι οποίες δυστυχώς λείπουν από το νησί μας.
Αναφερόμαστε σε σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και ο μόνος τρόπος για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, μπορεί να είναι μέσω της συνεργασίας των τοπικών αρχών με τους φορείς, με συντονισμένες ενέργειες, ώστε να προσφέρουν στρατηγικά αποτελέσματα που θα ευνοούν τους κατοίκους και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία του νησιού.
Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου, ως ο κύριος τουριστικός φορέας, θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι θα είμαστε αρωγοί στο έργο σας για την εξέλιξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου.
Παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα και ενέργειες που χρήζουν άμεσης επίλυσης και υλοποίησης, τα οποία θεωρούμε «έργα και ενέργειες πνοής» για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του νησιού μας.

Ι. ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αναφερόμαστε σε προβλήματα που έχουν ανακύψει και ταλανίζουν το νησί μας και η επίλυση τους άπτεται ενεργειών της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια).

1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το Νοσοκομείο Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει αυτή η κατάσταση να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, μιας και βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου.

2. ΛΙΜΑΝΙ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Η Ζάκυνθος υστερεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, ως η δεύτερη πύλη εισόδου στο νησί μας.
Ενώ η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε ότι αφορά την ανάπλαση, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Προτάσεις πολλές, όπως η κατασκευή νέου λιμένος σε άλλο σημείο, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Δεδομένου ότι το λιμάνι της Ζακύνθου έχει δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να δημοπρατηθεί, ελπίζουμε σε κάποια θετική έκβαση σχετικά με τη δημοπράτηση του.

3. ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

Η Ζάκυνθος έχει υψηλή ζήτηση για την επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων και η δημιουργία προβλήτας είναι άμεσης προτεραιότητας για το νησί μας.

Ενώ από πλευράς εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να είναι η Ζάκυνθος προορισμός για αυτόν τον τύπο τουρισμού και οι απαιτούμενες υποδομές προς τούτο μπορούν να συντελεσθούν με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, δεν υπάρχουν υποδομές για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα ελάχιστα από αυτά να προσεγγίζουν (αρόδου) το νησί, πράγμα που έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες.

4. ΜΑΡΙΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται και αυτό στα χαρτιά τα τελευταία είκοσι χρόνια και του οποίου η τύχη είναι μάλλον αβέβαιη.

5. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Δεδομένου ότι η Ζάκυνθος είναι τουριστικό νησί, με κύρια κατεύθυνση εκμετάλλευσης του ήλιου και της θάλασσας στον μαζικό τουρισμό, είναι επιτακτική η ανάγκη να προβούμε άμεσα σε ανάπλαση των παραλιών των τουριστικών περιοχών.

Είναι πολύ σημαντικό η Πόλη, καθώς και οι τουριστικές περιοχές, να αποκτήσουν τοπικό χρώμα με κύρια σημεία τους κεντρικούς δρόμους και τις παραλίες (πχ όψεις κτιρίων, ξαπλώστρες, ομπρέλες, δενδροφύτευση παραλιών, χρώματα κτιρίων, τέντες κ.α.).
Ανάπλαση περιοχών
Κρυονερίου,
Λαζαρέτων,
Κεντρικής παραλιακής οδού Λομβάρδου,
Κεντρικού δρόμου και παραλίας Λαγανά,
Λίμνης Κερίου,
Λιμανιού Αγίου Σώστη.
Για την παραλία Αργασίου, υπάρχει μελέτη και προφανώς το έργο είναι έτοιμο να ενταχθεί.

6. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ)

i.Διαχείριση Στερεών αποβλήτων
Θα πρέπει να εξευρεθεί μία λύση άμεσα από τις αρχές, διότι η υγιεινή και η καθαριότητα επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων, καθώς και τον τουρισμό.
ii.Ανακύκλωση
Ελλιπής αποκομιδή και διαχείριση.
iii.Γενική Καθαριότητα
Προγραμματισμός και έγκαιρη προετοιμασία, ώστε οι τουριστικές περιοχές να είναι απολύτως έτοιμες για την υποδοχή τουριστών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα:
•Κοπή χόρτων κατά μήκος των δρόμων και καθαρισμός εγκαταλελειμμένων οικοπέδων
•Περισυλλογή Ογκωδών αντικειμένων σε τακτά χρονικά διαστήματα
•Προμήθεια Σκούπας καθαρισμού δρόμων – πεζοδρόμων
•Επιμελής πεζή καθαριότητα
•Να εξεταστεί η αντικατάσταση κάδων με containers και η ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης.
•Καθαρισμός και ευταξία των παραλιών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

7. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ-ΛΥΜΑΤΑ

Αναβάθμιση – επέκταση βιολογικού καθαρισμού και σχεδιασμός
Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη επέκτασης του δικτύου και αναβάθμισης του συστήματος του βιολογικού καθαρισμού (εκβολή των λυμάτων, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη 500 μέτρα από την ακτή ή χρήση για άρδευση).
Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Αλυκών –Αλυκανά.
Αναβάθμιση και ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Πλάνου, Καλαμακίου και Λαγανά.

8.ΥΔΡΕΥΣΗ

Η μη επαρκής κάλυψη του δικτύου υδροδότησης αναγκάζει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην καταβολή υπέρογκων ποσών για την αγορά νερού, ώστε να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες, παρόλο που βρισκόμαστε σε ένα καταπράσινο νησί με τεράστια αποθέματα νερού.

9.ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στα παρακάτω:
•Ασφαλτόστρωση (επιδιόρθωση) υπαρχόντων δρόμων-διάνοιξη δρόμων – ονομασία αυτών – σήμανση– διαγραμμίσεις – πινακίδες
•Βελτίωση κεντρικών οδών εντός των τουριστικών περιοχών
•Πεζοδρόμια – πεζοδρομήσεις ιδιαίτερα κατά μήκος των κεντρικών οδών στις τουριστικές περιοχές, όπου κινούνται πλήθος επισκεπτών
•Φωτισμός κεντρικών δρόμων – Λάμπες LED
•Ράμπες
•Ταμπέλες στα πεζοδρόμια
•Πρόσβαση των ΑΜεΑ σε όλες τις τουριστικές περιοχές.

10. ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Αναβάθμιση δικτύου ίντερνετ στις τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου.

ΙΙ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ/ΠΡΟΒΟΛΗ

1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Θεωρούμε άμεση και επιτακτική την ανάγκη, ΟΧΙ την εκπόνηση, ΑΛΛΑ τη ΜΕΛΕΤΗ του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου δράσης σχετικά με την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Χρησιμοποιώντας ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ θα πρέπει να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να αξιολογηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά και δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων και βάσει αυτών να χαραχθεί η στρατηγική για την τουριστική προβολή και προώθηση της Ζακύνθου κάνοντας κατά κόρο χρήση των νέων τεχνολογιών προβολής.

2. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θεωρούμε ότι στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι η προώθηση νέων μορφών τουρισμού, η οποία θα επιφέρει εισροή υψηλότερου επιπέδου επισκεπτών, θα αναδείξει νέες περιοχές, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Οι δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, είναι διευρυμένες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ζακύνθου, είναι ότι διακρίνεται για το πλήθος και τη μοναδικότητα των πόρων, στις κατηγορίες του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ομορφιές της Ζακύνθου είναι πολλές και τα φυσικά της πλεονεκτήματα (μαγευτικές παραλίες, ενδοχώρα) βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός).

3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο από πλευράς Δήμου, Περιφέρειας όσο και του Υπουργείου για την τόνωση της τουριστικής κίνησης, θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στον τομέα προβολής και διαφήμισης στις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές, όσο και στο «άνοιγμα» νέων αγορών με τις ανάλογες προωθητικές ενέργειες, αποτελώντας ένα όσο το δυνατόν ολοκληρωμένο συνδυασμό. Η Πολωνία, η Τσεχία, το Ισραήλ και η Κίνα τα τελευταία χρόνια αποτελούν δυναμικές αγορές.
Για τη Βόρεια Ελλάδα με το άνοιγμα τις Εγνατίας οδού, οι αφίξεις από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες σημείωσαν σημαντική αύξηση στη και μπορούν πλέον να αποτελέσουν δυναμική αγορά για την Ζάκυνθο.

ΙΙΙ. ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

1.ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ-ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΟΜΙΑ
Τα φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δυσφημίζουν το νησί μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2.ΕΠΑΙΤΕΙΑ-ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ

Το πρόβλημα της επαιτείας κυριολεκτικά διογκώνεται καθημερινά, αφού ομάδες αυτών των ανθρώπων δρουν σε οργανωμένα κυκλώματα και έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Ανάπηροι, μητέρες με μικρά παιδιά, αλλά και παιδιά μεμονωμένα, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα παντού, ρακένδυτοι και εξαθλιωμένοι, παρενοχλώντας τους τουρίστες με κάθε τρόπο, για να αποσπάσουν ένα χρηματικό ποσό.
Το πρόβλημα του παραεμπορίου εμφανίζεται κυρίως στις παραλίες των τουριστικών περιοχών, όπου κυριολεκτικά πωλούνται και προσφέρονται τα πάντα (φρούτα, ντόνατς, μασάζ, γυαλιά ηλίου, τσάντες, κ.α.), με ιδιαίτερη επιμονή από τους πλανόδιους, οι οποίοι φτάνουν σε σημείο να αναφέρουν στους τουρίστες ότι είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν κάτι από αυτούς για να μπορούν να χρησιμοποιούν την παραλία. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική για τους τουρίστες, οι οποίοι αν μη τι άλλο έχουν έρθει στο νησί μας για να απολαύσουν τις διακοπές τους και να χαλαρώσουν. Το δε θέμα της πώλησης τροφίμων, δημιουργεί και πρόσθετο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Επίσης, τόσο η επαιτεία, όσο και το παραεμπόριο δημιουργούν προβλήματα και για την ασφάλεια των τουριστών, γιατί καθημερινά μας αναφέρονται αρκετά κρούσματα κλοπών (πορτοφόλια, κινητά τηλεφώνα, κ.α.).
Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας στις τουριστικές περιοχές, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρούσματα επαιτείας και παραεμπορίου.

3. ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ

Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Μεταφορών «οι τετράτροχες μοτοσικλέτες (ATV) με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς».
Παρόλα αυτά οι γουρούνες συνεχίζουν να κυκλοφορούν δημιουργώντας πολλά προβλήματα για την ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων. Παράλληλα, δημιουργούν και κυκλοφοριακό πρόβλημα.

IV. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. ΝΑΥΑΓΙΟ

Το Ναυάγιο, το «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ» και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου και της Ελλάδας παγκοσμίως, δεν μπορεί να παραμένει αφημένο στην τύχη του. Πρέπει να είναι ανοικτό, προσβάσιμο με απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες. Χρειάζονται αποφάσεις και άμεση δράση.

1. ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Έχοντας την εμπειρία της πολυετούς λειτουργίας του ΕΘΠΖ θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ώστε να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η πολύ σημαντική ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στις περιοχές που υπάγονται στον Φορέα και να συνδυαστεί ο στόχος της περιβαλλοντικής προστασίας με εκείνο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και του δικαιώματος των ιδιοκτητών, τα ατομικά δικαιώματα των οποίων επί σειρά ετών καταπατούνται με την ισχύουσα κατάσταση (βλ. σχετικές αποφάσεις ΕΔΑΔ).

2. ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ- Καθορισμός γραμμής αιγιαλού

Η καθυστέρηση επίλυσης του αυτού του προβλήματος, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές.

3. ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΩΣ

Ολοκλήρωση και υλοποίηση σχεδίων Πόλεως.
Επειδή η Ζάκυνθος είναι ένας ξεχωριστός προορισμός που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, θα πρέπει να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό θα πρέπει να γίνει σήμερα.
Στηρίζουμε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι αγαπούν τον τόπο τους και ειλικρινά θέλουν να προσφέρουν τα μέγιστα.

4. ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η Ζάκυνθος να ανακτήσει και πάλι όσο το δυνατόν περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες.