Αναδρομικές περικοπές των «χρυσών» συντάξεων – Ποιοι πλήττονται

Στο τέλος Αυγούστου οι μέχρι πρότινος δικαιούχοι «χρυσών» συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Θα επιστρέψουν τη διαφορά

Το υπουργείο Εργασίας, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, έρχεται τις επόμενες ημέρες με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του πλαφόν των 4.608 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι οι οποίοι ελάμβαναν τους προηγούμενους μήνες υψηλότερες συντάξεις θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά με μηνιαία παρακράτηση του ενός πέμπτου των συντάξιμων αποδοχών, κάθε μήνα, εφεξής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31-12-2016.

Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Και πριν τον νόμο Κατρούγκαλου
Το πλαφόν εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (12-5-2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν παράλληλα ότι ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν τα 4.608 ευρώ προσαρμόζονται στο ύψος του πλαφόν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Έτσι, οι συνταξιούχοι που έχουν εισπράξει τα υπέρογκα ποσά, τα οποία έφταναν έως και τις 10.000 ευρώ τον μήνα είναι υποχρεωμένοι δια νόμου μα τα επιστρέψουν πίσω στα δημόσια ταμεία.

Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι

Πιο συγκεκριμένα, για την επιστροφή των ποσών στα δημόσια ταμεία -χρωστούμενα στον ΕΦΚΑ – η τροπολογία του υπουργείου διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρω τον μήνα:

Νέοι συνταξιούχοι που έχουν αιτηθεί και λάβει σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ πρόκειται τουλάχιστον για 12 συνταξιούχους που εισπράττουν συντάξεις 4.500 έως 7.000 ευρώ τον μήνα με το νέο σύστημα υπολογισμού που ισχύει για όλους από τον Μάιο του 2016.
Παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση ή ήταν ήδη συνταξιούχοι στις 13 Μαΐου του 2016. Με τον επανυπολογισμό οι συντάξεις τους ευθυγραμμίζονται σταδιακά με τις νέες συντάξεις και συνεπώς υπάρχουν και σε αυτήν την πολυπληθέστερη κατηγορία (συνολικά οι παλαιοί συνταξιούχοι είναι 2.5 εκατομμύρια) υψηλοσυνταξιούχοι. Το υπουργείο Εργασίας ερευνά το ακριβές πλήθος των παλαιών υψηλοσυνταξιούχων.
Το πλαφόν μπήκε τελικά στα 4.608 ευρώ και ισχύει αναδρομικά. Καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, από τη στιγμή της έκδοσής τους ή του επανυπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει πως όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρώ τον μήνα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά στον ΕΦΚΑ.

Ο συμψηφισμός και η επιστροφή των επιπλέον ποσών θα γίνει με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης.

Μετά το σάλο
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε έπειτα από το σάλο που προέκυψε από τις αποκαλύψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εγκρίνει συντάξεις που έφταναν έως και τις 24.000 ευρώ.

Όπως είχε εξηγήσει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, οι σχετικοί φάκελοι, είχαν περάσει από επεξεργασία της διοίκησης και βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής υπογραφής.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που ο κ. Βρούτσης ενημερώθηκε πως υπάρχουν τέτοιες συντάξεις οι οποίες αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να δούμε τι συμβαίνει. «Αυτό που συμβαίνει τελικά και είναι λάθος, είναι πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, προσμετρώνται γενικοί κοινωνικοί πόροι που συλλέχθηκαν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σε ατομικές ασφαλιστικές μερίδες», ανέφερε.

Πηγή: in.gr