Ολοκληρώθηκε η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε αργά το πρωί του Σαββάτου η -άνευ απροόπτου – τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις αίθουσες συνεδριάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν στην Κέρκυρα από την αίθουσα συνεδριάσεων της περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού), στην Κεφαλονιά από το Διοικητήριο στο Αργοστόλι (Πλατεία Βαλιάνου), στη Λευκάδα από το Διοικητήριο (Αντ. Τζεβελέκη) και στην Ζάκυνθο από το Διοικητήριο (21ης Μαΐου).

Όλοι οι ομιλητές ευχήθηκαν καλή μετέπειτα σταδιοδρομία στα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είτε συνεχίσουν τη πολιτική τους καριέρα είτε επιστρέψουν σε άλλα επαγγέλματα.

Στο Διοικητήριο Ζακύνθου παρευρέθηκαν οι κ. Θ. Καμπίτσης, Γ. Στασινόπουλος, κ. Χ. Μαρκουτσάς, κ. Δ.Μπάστας, κ. Ι.Κορφιάτης.

Τα θέματα της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν:

Ζακυνθινά θέματα

Τιμητική βράβευση για χρυσό παγκόσμιο αθλητή μας

Αν και δεν αποτελούσε μέρος της ατζέντας συζήτηση άνοιξε λίγο πριν το πέρασμα στη βασική θεματολογία της συνεδρίασης για προγραμματισμένη τιμητική διάκριση-βράβευση «χρυσών αθλητών» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οι οποίοι έχουν λάβει μετάλλια σε παγκόσμιο επίπεδο που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα. Ο κ. Στασινόπουλος με παρέμβασή του κατόρθωσε να εντάξει και το νεαρό Ζακυνθινό πρωταθλητή Ζίου Ζίτσου που έκανε το νησί μας περήφανο: το Δανιήλ Λούντζη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2018 ενώ αναμένεται να αποφασισθεί αν θα αφορά η βράβευση αυτή και σε χάλκινα μετάλλια περίπτωση στην οποία θα δοθεί τιμητική διάκριση και στον Παναγιώτη Πλέσσα. Η ένταξη των Ζακυνθινών αθλητών για την οποία επέμεινε ο κ. Στασινόπουλος εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο!

Εγκρίθηκε αίτημα εργαζομένων της Π.Ε. Ζακύνθου για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

Αποτελούσε θέμα της ατζέντας του Συνεδρίου το οποίο είχε εισηγηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ζακύνθου κ. Ελευθέριος Νιοτόπουλος με τίτλο «Αίτημα προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ: « Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους και Περιφέρειες έτους 2014-2020 πλήρους απασχόλησης ( Α΄ κύκλος – Δημόσια Πρόσκληση Νο 8/2018)». Η ομάδα των οχτώ εργαζομένων της Π.Ε. Ζακύνθου η οποία αποτελείται από τους κα. Δ. Γκούσκου, κ. Α. Νιγιάννη, κ. Σα. Κουρούμαλου, κ. Π. Παπουτσή, κα. Ε. Πουλιέζου, κ. Θ. Καμπίτση, κα. Δ. Σπίνου ανέφερε χαρακτηριστικά στο αίτημά της» Η αρχικά προβλεπόμενη διάρκεια των συμβάσεών μας ήταν 8 μήνες ωστόσο έγινε η παράταση-ανανέωση του προγράμματος κατά 4 μήνες από το Υπ. Εργασίας όπου με αυτό το τρόπο επιδιώκει να μας διατηρεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας που μας αμείβει με τον κατώτατο των 546 ευρώ, παρόλο που έχουμε αντίστοιχα τυπικά προσόντα, παρέχουμε την ίδια ποιότητα υπηρεσιών με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους-εργαζομένους της Περιφέρειας και καλύπτουμε μαζί τους τις ίδιες πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Το αίτημα κρίθηκε ως δίκαιο και εγκρίθηκε ομόφωνα όπως ακριβώς συνέβη και στη Λευκάδα και στη Κέρκυρα προσφάτως για αντίστοιχες περιπτώσεις εργαζομένων.

Οικονομικά θέματα

– Η έγκριση έκθεσης επί του Απολογισμού – Ισολογισμού της χρηματικής διαχείρισης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οικονομικών ετών 2016- 2018 καθώς και

– Η έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προυπολογισμού Εσόδων – Εξόδων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το Β’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019

που είχε εισηγηθεί ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Οικονομικών και Διοίκησης κ. Διονύσιος Στραβοράβδης. Οι εκθέσεις στο σύνολό τους εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ως θέματα – λίγοι ήταν εκείνοι που ψήφισαν λευκό ή παρόντες ή κατά. Έγινε ένας ανοικτός διάλογος-απολογισμός της οικονομικής διαχείρισης ο οποίος κινήθηκε σε ψύχραιμους τόνους και με λογικές κι εύλογες διαπιστώσεις και διατυπώσεις επί πρακτικών ζητημάτων ως προς τα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα. Ζητήματα-αγκάθια στο οποίο στάθηκαν ήταν η απορρόφηση των προγραμμάτων και η αργοπορία στη φάση της συμβασιοποίησης των έργων – διαχρονικό πρόβλημα στην Περιφέρεια.

– H 9η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού ΠΙΝ Οικονομικού έτους 2019

που επίσης είχε εισηγηθεί ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Οικονομικών και Διοίκησης κ. Διονύσιος Στραβοράβδης και η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Αρχικώς επρόκειτο το θέμα να αφορά μόνον τη Λευκάδα αλλά αφαιρέθηκε από τον τίτλο καθώς και την ψήφιση καθώς προστέθηκε και η Κέρκυρα

Διαδικαστικά θέματα

– H επικύρωση πρακτικών της 15ης – 23ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, έτους 2018

που είχε εισηγηθεί ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα πρακτικά εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Ο κ. Κορφιάτης ψήφισε λευκό καθώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την ανάγνωση των πρακτικών όπως τόνισε.

-Τροποποίηση της υπ’ αρ. 142-13/27-07-2019 απόφασης του Συμβουλίου ως προς τον τίτλο του έργου, ο οποίος είναι «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ»

που είχε εισηγηθεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτος και η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

Θέματα που σχετίζονται με έργα στη Λευκάδα

– Η έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Συμβάσεως για εκκίνηση των διαδικασιών αναθέσεως της Τεχν. Βοήθειας με τίτλο «Υπηρεσία Τεχν. Βοήθειας στην αποκατάσταση πέντε (5) διατηρητέων εκκλησιών στους οικισμούς Αθανίου-Δραγάνου-Κομηλιού» προϋπ. 73.800,00 Ευρώ. καθώς και

– Η Ορθή Επανάληψη Έγκρισης Σχεδίου Προγραμματικής σύμβασης για το έργο “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΑΘΩΝ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ε/Ο ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ” προυπ. 460.000,00 €.

δυο θέματα που είχε εισηγηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας κ. Θ. Χαλικιάς. Ομόφωνη ήταν η θετική ψήφος των Περιφερειακών Συμβούλων όσον αφορά στην σύναψη προγραμματικής συμβάσεως και εκκίνηση διαδικασιών αναθέσεως για την αποκατάσταση των εκκλησιών ενώ το έργο αφορά συγκεκριμένα σε 2 εκκλησίες στον οικισμό Αθανίου, 2 στον οικισμό Δραγάνου και 1 στον οικισμό Κομηλιού. Ομόφωνη ήταν και η έγκριση της ορθής επανάληψης έγκρισης σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για τα έργα στο λιμάνι Βασιλικής.

Επιπλέον συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της καθυστέρησης πληρωμής των δεδουλευμένων των οδηγών σχολικών λεωφορείων στη Κέρκυρα (για τη μεταφορά των μαθητών) στην οποία κρίθηκε ομοφώνως πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Τα αίτια καθυστέρησης όπως εξηγήθηκε αφορούν σε μη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ώστε να εγκριθούν οι πληρωμές και μπορεί και πρόκειται να ξεπεραστεί με ευκολία.
.