«Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αφαίρεσαν από το αρχικό τοπογραφικό, 6.000 στρέμματα – Ομολογούν την απάτη που στήθηκε εις βάρος της ζακυνθινής κοινωνίας»
Με ανακούφιση αναμένει, όπως υποστηρίζει, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του στην «Ημέρα» να κληθεί σε κατάθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ο κοινωνιολόγος – ερευνητής Σπύρος Ξένος για την αγοραπωλησία στα ορεινά. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ και συνεργατών του στο νησί μας, οι οποίοι έκαναν αυτοψία στην αγορασθείσα έκταση, ο κ. Ξένος επισημαίνει ότι προχώρησαν σε διόρθωση του αρχικού τοπογραφικού, αφαιρώντας 6.000 στρέμματα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι με αυτόν τον τρόπο «ομολογούν την απάτη που στήθηκε εις βάρος της ζακυνθινής κοινωνίας»!
Η επιστολή
Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και η Αγοραπωλησία του Εμίρη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη ομολογώ ότι αντίκρισα τα δημοσιεύματα περί της δήθεν επένδυσης του Εμίρη του Κατάρ στη βορειοδυτική Ζάκυνθο, η οποία, όπως αποκαλύπτουν εξ Αθηνών Συντάκτες, βρίσκεται λέει στα χέρια του Άδωνη και είναι λέει και «δρομολογημένη». Κυρίως δε, ιδιαίτερη εντύπωση μού προκάλεσε το γεγονός ότι η αγορασθείσα έκταση, αυτής της «μεγαλεπήβολης» και «σοβαρής» επένδυσης, «διορθώθηκε», εν μία νυκτί, από 15.000 στρέμματα σε 9.000 στρέμματα! Φαίνεται, πώς οι εμπλεκόμενοι στην επίμαχη Αγοραπωλησία, οι τεχνικοί καθώς και οι εκπρόσωποι της εταιρείας στη Ζάκυνθο, έπεσαν λίγο έξω στους υπολογισμούς τους… μόλις 6.000 στρέμματα.
Ωστόσο, θέλω να είστε σίγουροι ότι δεν θα έμπαινα Ποτέ στον κόπο να απαντήσω σε ανυπόστατα δημοσιεύματα και γελοιότητες, αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος.
Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο αναγκάζομαι να γράψω σήμερα, δεν σχετίζεται τόσο με την αξιοποίηση της «καλή πρόθεσης» των εν Ζακύνθω εκπροσώπων της αγοράστριας εταιρείας, οι οποίοι αφού ξαναείδαν τα πράγματα καλύτερα και διόρθωσαν το αρχικό τοπογραφικό, αφαιρώντας 6.000 στρέμματα, καλό θα ήταν να συνεχίσουν τη διαδικασία «διόρθωσης» (έχοντας κατά νου την από 9/11/1929 δήλωση περιουσιακών στοιχείων του μακαρίτη του Ανδρέα του Φλαμπουριάρη προς τον Υπουργό Γεωργίας, τις παλαιότερες Αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, τις αποζημιώσεις των εκ πυρκαγιάς πληγέντων κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων, τις αποφάσεις της Επιθεώρησης Δασών Πατρών κ.α.) αλλά, πολύ περισσότερο, θα έλεγα, σχετίζεται με την απορία την οποία μού προκαλεί το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να ανέχεται αυτόν τον τραγέλαφο λεηλασίας και υφαρπαγής.
Παρά ταύτα, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι η διαδικασία «διόρθωσης» ξεκίνησε, ακυρώνοντας στην πράξη τη σχετική Αγοραπωλησία και ομολογώντας την απάτη πού στήθηκε εις βάρος ολόκληρης της ζακυνθινής κοινωνίας. Τώρα, αν με ρωτήσετε τί θα μείνει στο τέλος από τα 15.000 στρέμματα… φοβάμαι πολύ ότι θα απογοητεύσω την αγοράστρια εταιρεία!
Ελπίζω μόνο, μετά και τη σημερινή δημοσίευσή μου, να δεχτώ τις επόμενες ώρες, με ανακούφιση, την κλήση των εν Αθήναις Εισαγγελέων Διαφθοράς, για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.
Με Εκτίμηση
ΣΠΥΡΙΔΩΝ Σ. ΞΕΝΟΣ