186 ελέγχους της ΑΑΔΕ στη Ζάκυνθο | Στο 41% η παραβατικότητα

Κάθε καλοκαίρι η Ζάκυνθος εκτός από πόλος έλξης για τους τουρίστες, βρίσκεται και στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι κάνουν ξαφνικές επισκέψεις στο νησί μας, όπως και σε άλλες περιοχές προκειμένου να τσεκάρουν τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, στην Ζάκυνθο διενεργήθηκαν 186 έλεγχοι με την παραβατικότητα να φτάνει στο 41%.
Μάλιστα, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, η Ζάκυνθος δεν θεωρείται «πρωταθλήτρια», αφού το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίστηκε στην Κέρκυρα (62%), ενώ στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Αργοστόλι ήταν πολύ χαμηλότερο και συγκεκριμένα στο 29%.
Οι επιχειρηματίες στο νησί μας τονίζουν ότι η φορολογία είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, το οποίο τους ωθεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Παρόλα αυτά τονίζουν ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή τη νοσηρή κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι οι ακόλουθοι:
•Εκμετάλλευση ΤΑΞΙ 81%
•Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%
•Ανθοπωλεία 73%
•Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%
•Μανικιούρ Πεντικιούρ 63%, Δικηγόροι 63%
•Ψητοπωλεία – Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%
•Κομμωτήρια – Κουρεία 62%
•Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%
•Πρατήρια καυσίμων 54%
•Χερσαίες – Θαλάσσιες μεταφορές 53%
•Λιανικό εμπόριο 36%
•Εστίαση 33% και καταλύματα 24%

Ευτυχώς φέτος στο νησί μας μέχρι στιγμής απουσιάζουν τα ευτράπελα όσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους.

Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος
«Παραβατικότητα υπάρχει και πιστεύω ότι θα υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα. Πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι. Τώρα με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ είναι πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις. Το 41% στην παραβατικότητα είναι χαμηλό ποσοστό θεωρώ… Στη φοροδιαφυγή θα υπάρξει λύση, με χαμηλό ΦΠΑ. Η «μαύρη» εργασία είναι επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα».

Σπάρτακος Νταλιάνης
«Στην επιχείρηση μας έγινε έλεγχος από πέντε άτομα από το Υπουργείο Οικονομικών. Ήταν όλα τέλεια. Μας έδωσαν και συγχαρητήρια όταν είδαν και την κίνηση της ημέρας. Είμαστε ένα εστιατόριο που σεβόμαστε τον νομό και όλοι πρέπει να είμαστε σωστοί προς το κράτος για να έχουμε απαιτήσεις. Ελπίζουμε να μειωθούν οι φόροι από τη νέα κυβέρνηση. Είναι καιρός να αποκτήσουμε όλοι φορολογική συνείδηση».

Αντρέας Λυκούρεσης
«Έλεγχοι γίνονται αρκετοί και είναι λογικό να υπάρχουν παραβάσεις, από την στιγμή που το ΦΠΑ μπορεί να μειώθηκε, αλλά είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις. Παράδειγμα τα δικά μας μαγαζιά, που είναι ψητοπωλεία, πουλάνε σε πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με τις τιμές που αγοράζουν. Είναι πολλά τα έξοδα. Οπότε ο καθένας είναι φυσικό και επόμενο να αντιδράει… Έχουν έρθει στην επιχείρηση μας για έλεγχο 4-5 φορές».

Διονύσης Μπονίκος
«Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και αυξάνεται κατά την τουριστική περίοδο. Και εγώ έχω δεχθεί έλεγχο. Θεωρώ πως υπάρχει λίγο έως πολύ, παραβατικότητα. Βέβαια και τα φορολογικά μέτρα είναι αυστηρά, οπότε πολλοί συμπολίτες μας οδηγούνται στην παραβατικότητα. Αν μειώσουν την φορολογία, θα δουν περισσότερα έσοδα και η παραβατικότητα θα ήταν πολύ μικρότερη από ότι είναι τώρα. Όλοι θέλουμε να είμαστε σωστοί. Το θέμα είναι αν μπορούμε να είμαστε σωστοί ή όχι και αν το κράτος καταλαβαίνει τις ανάγκες του πολίτη και της επιχείρησης».