Τσιγάρο τέλος | Τι λένε οι Ζακυνθινοί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου


photo: Vimaonline

Ήταν κάτι που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και τώρα σπεύδει να το κάνει και πράξη! Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών και συγκεκριμένα στον τομέα της υγείας περιλαμβάνεται και η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως είναι νοσοκομεία, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και κέντρα διασκέδασης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας, όπως εστιατόρια ή καφετέριες. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένονται και πάλι αντιδράσεις, πάντως, κυρίως από την πλευρά των επιχειρηματιών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που επιθυμούν να καπνίσουν. Στη χώρα μας είχε γίνει προσπάθεια, αλλά τελικά ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ!
Αναλυτικά, το κάπνισμα απαγορεύεται στα:
•Νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
•Εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: Παιδικοί σταθμοί και Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Ειδικά σχολεία, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
•Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
•Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
•Κέντρα διασκέδασης, κλπ.,

Μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας φαίνεται να συμφωνεί με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αφού όπως λένε το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, όμως επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και για τους καπνιστές. Επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα και όπως λένε χρειάζεται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα κέντρα διασκεδάσεων, να δημιουργηθούν χώροι ειδικά για τους καπνιστές. Ασφαλώς, πολλοί είναι και οι συμπολίτες μας που θεωρούν ότι ούτε και τώρα θα εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς ήδη έχει αποτύχει το «μέτρο» την πρώτη φορά.

Γιώργος Θεοδωρίτσης
«Το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος από όλους τους δημόσιους χώρους είναι πολύ καλό και αυτονόητο. Προστατεύει την υγεία των ανθρώπων! Και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν σαν να καπνίζουν οι ίδιοι και ταυτόχρονα, όταν κάποιος ενοχλείται από το τσιγάρο, δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τον καπνό του ανθρώπου που είναι δίπλα του. Βέβαια, ήδη, έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν και φάνηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ελπίζουμε να αλλάξει κάτι αυτή τη φορά».

Γιώργος Μπάστας
«Για μένα καλό είναι να κοπεί σε δημόσιους χώρους, επειδή είναι και θέμα υγείας. Δεν θεωρώ ότι ήταν σωστό που κάπνιζαν σε κλειστούς χώρους. Οι μη καπνίζοντες δεν αντέχουν δίπλα στους καπνίζοντες. Βέβαια, στους καπνίζοντες κόβονται δικαιώματα, αλλά από την στιγμή που δεν είναι καλό για την υγεία, θα τους βοηθήσει να το ελαττώσουν ή να το κόψουν».

Γιάννης Τσιμής
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε κάποιους χώρους, ούτως ώστε οι καπνιστές να έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν σε εσωτερικό χώρο. Το θέμα είναι ότι ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ελεγχόμενος, όπως στο εξωτερικό. Σίγουρα ο κόσμος που δεν καπνίζει είναι πολύ κακό να αναπνέει το τσιγάρο σε ένα κέντρο διασκέδασης για παράδειγμα, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τον καπνιστή, διότι καλώς ή κακώς, κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτή τη συνήθεια».