«Άνοιξε» η υπαίθρια βιβλιοθήκη στον Αγαλά

Μια ακόμη υπαίθρια βιβλιοθήκη άνοιξε στο νησί μας, αυτή τη φορά στον Αγαλά! Το Σάββατο άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν με αφορμή το βιβλίο σε κεντρικό σημείο του χωριού για την παρουσίαση της υπαίθριας δανειστικής βιβλιοθήκης. Μαζί τους έφεραν και από ένα βιβλίο για να συνεισφέρουν και αυτοί στην προσπάθεια της εθελοντικής ομάδας Ζακύνθου να δημιουργήσει «οάσεις γνώσεων» σε ανοιχτούς χώρους κυρίως στα ορεινά χωριά του νησιού.

Η βιβλιοθήκη στον Αγαλά είναι η δεύτερη που ανοίγει μετά από εκείνη που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Γύρι. Μέσα στο καλοκαίρι, όπως είπε ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας Ζακύνθου Διονύσης Νικολόπουλος, θα ανοίξουν ακόμη δύο. Μάλιστα αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου να γίνουν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης στο χωριό Βουγιάτο. «Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία μετά από αντίστοιχες δράσεις που είδαμε να γίνονται στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε καμία δημόσια βιβλιοθήκη. Οι κύριοι και οι κυρίες του χωριού, που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία ή να κατέβουν στην πόλη έρχονται στο κέντρο του χωριού, αφήνουν ένα βιβλίο και παίρνουν ένα άλλο. Το ίδιο φυσικά και τα μικρά παιδιά που ευελπιστούμε ότι θα έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο» είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Την προσπάθεια στηρίζουν οι ίδιοι οι συγγραφείς του νησιού που έδωσαν βιβλία τους και μάλιστα κάνοντας προσωπικές αφιερώσεις αλλά και άλλοι ιδιώτες. Η Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά, έκανε δωρεά τις τρεις από τις τέσσερις βιβλιοθήκες απλώνοντας μια χείρα συνεργασίας προς την εθελοντική ομάδα Ζακύνθου και δήλωσε: «Τα παιδιά είναι η αγάπη μας. Πρέπει ειδικά στα χωριά να μπορούν να διαβάζουν, να έρχονται κοντά στη γνώση. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».
Η εκδήλωση που έγινε στον Αγαλά έγινε σε συνδιοργάνωση με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Ο πρόεδρος του χωριού, Γιάννης Κλάδης, δήλωσε ευχαριστημένος από την όλη διοργάνωση. Όπως είπε ότι γίνεται στα χωριά είναι για καλό εννοώντας πως μέσα από αυτή την υπαίθρια βιβλιοθήκη θα μπουν οι βάσεις και για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.

Οι γυναίκες του χωριού είχαν φτιάξει κεράσματα για όλους ενώ μέλη της χορωδίας «Η Φανερωμένη» τραγούδησαν κλείνοντας με έναν μοναδικό τρόπο την εκδήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη, του Δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου που ήθελαν να παρευρεθούν αλλά δεν τα κατάφεραν τα επίσημα εγκαίνια της υπαίθριας βιβλιοθήκης θα γίνουν μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα.