Το σκάφος της WWF «Blue Panda» στη Ζάκυνθο | Απόψε οι εκδηλώσεις κατά των εξορύξεων

Το «Blue Panda» είναι στο νησί μας στο πλαίσιο της εκστρατείας του ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη Γαλλία και την Ιταλία, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έφτασε στην Ελλάδα και μετά το νησί μας θα επισκεφθεί την Ιθάκη (24-26 Ιουλίου) και την Κεφαλονιά (28-30 Ιουλίου). Κατά την παραμονή του «Blue Panda» στη χώρα μας, θα υλοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό δράσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ταξίδι του «Blue Panda» γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του WWF στη Μεσόγειο, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους μήνες, το «Blue Panda» θα διασχίσει τη Μεσόγειο (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο), προκειμένου να αναδείξει τη μοναδική μεσογειακή βιοποικιλότητα και τις άμεσες απειλές που δέχεται, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα, η υπεραλίευση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Δράσεις του «Blue Panda» στο Ιόνιο
Κατά την παρουσία του «Blue Panda» στα τρία αυτά νησιά, θα υλοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλους τους πολίτες που θα έχουν ως κεντρικό άξονα τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια διαδραστική έκθεση φωτογραφίας για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξορύξεις σε περιβάλλον και οικονομία, να καταδυθεί εικονικά στον βυθό της θάλασσας και να κολυμπήσει με δελφίνια βιώνοντας μια μοναδική VR εμπειρία, να ανέβει στο σκάφος του WWF, να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων!Παράλληλα, σε κάθε νησί θα υλοποιηθεί μια μεγάλη κεντρική δράση. Ειδικότερα, στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί μια καλλιτεχνική εκδήλωση- έκπληξη ενάντια στις εξορύξεις. Αντίστοιχα, στην Ιθάκη (25/7) θα «αποκαλυφθεί» ένα μεγάλο graffiti με θέμα τις εξορύξεις που θα κοσμεί για εκείνες τις ημέρες τοίχο σε κεντρικό σημείο του νησιού, ενώ στην Κεφαλονιά (Σάμη, 29/7) θα διοργανωθεί δωρεάν συναυλία με τη δημιουργό και ερμηνεύτρια Ματούλα Ζαμάνη που ενώνει τη φωνή της με αυτή της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Όλες οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Blue Panda» είναι ανοιχτές για το κοινό, με ελεύθερη συμμετοχή, και το WWF Ελλάς περιμένει να υποδεχτεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών αυτών στο σκάφος για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάζει το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Στην εκστρατεία της WWF συμμετέχουν η «Ζακυνθινή πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων, η Κίνηση Πολιτών «Αντάμα» και ο «ΑΝΟΖ».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται: «Η «Ζακυνθινή πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων, η Κίνηση Πολιτών «Αντάμα» και ο «ΑΝΟΖ συμμετέχουν στην εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων και καλούν σε συνάντηση/εκδήλωση τους κατοίκους κι επισκέπτες του νησιού, τη Δευτέρα το σούρουπο, μετά τις 8 στο Porto, δίπλα στο BLUE PANDA. Σκοπός της συνάντησης είναι: Να δικτυωθούμε και να δράσουμε ενωμένοι, ως τοπική κοινωνία, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των αποφάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας, αλλά και σε συνεργασία με όλα τα αντίστοιχα κινήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Να δυναμώσουμε τη θέλησή και τη φωνή μας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γιατί προκαλούν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο κλίμα, το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες και ειδικά στη Ζάκυνθο θα προκαλέσουν υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητα της ζωής μας, υποθηκεύοντας το μέλλον μας με μεγάλη διακινδύνευση. Να ενημερωθούμε για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα σενάρια περί οικονομικού οφέλους, αφού τo κόστος των εξορύξεων και της κλιματικής κρίσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εθνική οικονομία, με ανυπολόγιστο κόστος σε περίπτωση ατυχήματος. Να πληροφορηθούμε για τα πορίσματα της Ειδικής Έκθεσης για τον 1,5°C της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης και τις σύγχρονες τάσεις στον προηγμένο κόσμο, σε αντίθεση με την -ξεπερασμένη – χρήση υδρογονανθράκων. Να διαδηλώσουμε τη βούληση κι απαίτησή μας: Να τερματιστεί ο σχεδιασμός των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα μας. Να υιοθετηθούν πολιτικές και αποφάσεις για την βιώσιμη, ασφαλή, ποιοτική και φιλική για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ανάπτυξη του νησιού. Η δράση της Δευτέρας απευθύνεται στη λογική, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας και έχει σκοπό να μας κάνει να νιώσουμε τη χαρά και την επιθυμία να ζήσουμε τον τόπο μας όπως του πρέπει… ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΜΕ ΧΑΡΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΘΡΑΚΑΣ».