Θερινές εκπτώσεις | Ελπίδες ότι θα «ζεσταθεί» η αγορά

Σε εξέλιξη είναι οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου. Οι καταστηματάρχες του νησιού προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πολύ καλές τιμές και ευελπιστούν ότι θα δουν αύξηση του τζίρου, μόλις ολοκληρωθεί η εκπτωτική περίοδος, στο τέλος του επόμενου μήνα. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής στην αγορά το κλίμα δεν είναι αισιόδοξο, καθώς οι επιχειρηματίες περιμένουν ακόμα από τον κόσμο να ανταποκριθεί στο «κάλεσμά τους». Οι εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 50% σε ορισμένες περιπτώσεις σε ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη, κάνουν τους καταστηματάρχες να ελπίζουν ότι η εικόνα θα αλλάξει τουλάχιστον στα καταστήματα της πόλης τον Αύγουστο, όπου και θα αυξηθεί σημαντικά και ο εσωτερικός τουρισμός. Αυτό που ξεχώρισε σύμφωνα με τους καταστηματάρχες και τους έφερε χαμόγελα ήταν η αυξημένη κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, όπου λόγω της κακοκαιρίας, η πόλη πλημμύρισε από τουρίστες και αρκετοί έκαναν τις αγορές τους, τονώνοντας την τοπική οικονομία.

«Η τοπική αγορά χρειάζεται βοήθεια»
Το μήνυμα όλων των καταστηματαρχών, είναι ότι η τοπική αγορά χρειάζεται βοήθεια. Όπως δηλώνουν στην «Ημέρα» κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να κρατήσουν χαμηλές τιμές και συνάμα να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα, όμως χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και μία σειρά από δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θα στηρίξουν την τοπική αγορά. Μέχρι τις 31 Αυγούστου, που θα ολοκληρωθούν οι θερινές εκπτώσεις, ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο για έναν δύσκολο χειμώνα με πάρα πολλές υποχρεώσεις.

Κώστας Γιαννάτος
«Ομαλά κυλάει η εκπτωτική περίοδος. Γίνονται κάποιες πραγματικές εκπτώσεις από 20-40%. Δεν πιστεύω ότι ο Ζακυνθινός χρειάζεται εκπτώσεις, διότι όλα τα μαγαζιά συνήθως έχουν χαμηλότερες τιμές. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ντόπιοι έχουν ήδη κάνει τις αγορές τους και δεν έχουν ανάγκη να ψωνίσουν με τις εκπτώσεις. Κατεβαίνουν στην πόλοι οι ξένοι επισκέπτες, αλλά δεν έχουμε ποιοτικό τουρισμό. Πιστεύω ότι είναι γενικό το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα».

Κωνσταντίνος Μάργαρης
«Οι θερινές εκπτώσεις μπορεί να έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν τις έχει καταλάβει ο κόσμος. Ίσως υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Οι τουρίστες, κάνουν τις βόλτες τους στην αγορά, μπαίνουν στα καταστήματα, αλλά δεν έχουν χρήματα. Μπαίνουν μέσα, κοιτούν και δεν ψωνίζουν. Ίσως αγοράζουν ελάχιστα πράγματα. Πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, έχουμε χρόνο ακόμα. Εμείς έχουμε βάλει μισή τιμή στα παπούτσια και ελπίζουμε κάτι να κινηθεί».

Πανωραία Δαλαμάγκα
«Οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες. Άρχισαν σχετικά καλά θα έλεγα, άλλα μας δημιούργησε πρόβλημα ο καιρός. Γενικά είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθεί η περίοδος. Έχουμε ακόμα σαράντα μέρες. Στο μαγαζί μου έχω να κάνω κυρίως με Ζακυνθινούς πελάτες, όχι με ξένους».

photo: CNN.gr