Μεγάλη η προσέλευση στο πανηγύρι στο Γύρι | Μαγειρική, μουσική και επενδυτικές ιδέες

Ένα από τα όμορφα γραφικά χωριά του νησιού μας, το Γύρι των 20 μονίμων κατοίκων πραγματοποίησε το ετήσιο πανηγύρι του την Παρασκευή που μας πέρασε και προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά αλλά και την πόλη και όχι μόνο! Μία βραδιά γεμάτη χορό, τραγούδι, μαγειρική αλλά και εξαιρετικά μηνύματα για το μέλλον του Γυρίου αλλά και της Ζακύνθου μας, που άφησε εξαιρετικά ικανοποιημένους μικρούς και μεγάλους και δημιούργησε μεγάλη αισιοδοξία για όλα τα όμορφα που μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα από γνήσιες συνεργασίες που προσανατολίζονται στο καλό του τόπου μας. Στο φετινό πανηγύρι που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Γύρι» –αξίζει να αναφερθεί το εξαιρετικό έργο που παράγει η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Ξένου – είχαν καλεστεί και βέβαια παραβρέθηκαν η Χριστίνα Τετράδη Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγάνα και Α’ αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο Πρόεδρος του Farmers Market Zante Βασίλης Φλάμπουρας συνοδευόμενος από τον κ. Γάσπαρη επίσημο chef της λαϊκής μας, φημισμένο πλέον για τη μοναδική τηγανιτή πατάτα του αλλά και ο chef Χρήστος Ζέρβας. Ξεναγήθηκαν στο χώρο, στο υπέροχο μουσείο που φιλοξενεί παλιά ζακυνθινά αντικείμενα και την παλιά εκκλησία, την οποία προσπαθεί τώρα το Γύρι να ανανεώσει κάνοντας εργασίες συντήρησης. Επίσης επισκέφθηκαν την πραγματικά μαγευτική αυλή του Γυρίου την οποία επισκέπτονται κι όλοι οι τουρίστες για να βγάλουν φωτογραφίες!

Σύνδεση πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό

H δυναμική αυτή «ομάδα δράσης» έχοντας κάνει την επίσημη αρχή μέσω της συνεργασίας τους στο φετινό Γαστρονομικό Φεστιβάλ της λαϊκής– στο οποίο ήταν συντονιστής ο κ. Φλάμπουρας, μεγάλη χορηγός επικοινωνίας η κα Τετράδη και υπεύθυνος του γαστρονομικού κομματιού ο κ. Ζέρβας — φαίνεται να έχει βάλει πλέον ως στόχο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα με στόχο την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μας. Σε δηλώσεις της η κ. Χριστίνα Τετράδη είπε, μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ στο ορεινό, πανέμορφο, παραδοσιακό, Γύρι, με την πλούσια ιστορία και τους πολύ φιλόξενους κατοίκους, όχι μόνο για την γιορτή του Προφήτη Ηλία, αλλά και για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε μαζί και με εσάς, την Ζάκυνθο που θέλουμε. Την Ζάκυνθο που συνδυάζει τον πολιτισμό και την γαστρονομία με την αγροτική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει απόψε εδώ στο Γύρι, που εκτός των άλλων, φημίζεται και για τα βότανα και τα μυρωδικά του, τα οποία πρέπει, μαζί με όλα τα παραδοσιακά μας τοπικά προϊόντα, να φτάσουν στο τραπέζι όχι μόνο του κάθε Ζακυνθινού αλλά και του κάθε επισκέπτη. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων μας. Παραγωγών και επιχειρηματιών του τουρισμού. Προσωπικά στηρίζω την προσπάθεια της Farmers Market Zante και του προέδρου της Βασίλη Φλάμπουρα που κινείται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Το έδαφος στο Γύρι ενδείκνυται για παραγωγή βοτάνων

Η πρόταση που έγινε από την ομάδα όπως δήλωσε στην «Ημέρα» ο κ. Ζέρβας, η οποία απευθύνεται τόσο στο σύλλογο όσο και στους κατοίκους του χωριού και των γύρω χωριών, είναι να επενδύσουν στην παραγωγή βοτάνων, την οποία ευνοεί ιδιαίτερα το εξαίσια εύφορο έδαφος των ορεινών μας χωριών! «Με αυτή την κίνηση οι κάτοικοι θα βγάλουν χρήματα ενώ συζητάμε να δημιουργηθεί και καλάθι πρωινού που θα μπαίνει στα δωμάτια των ξενοδοχείων με βότανα απ’ τις ορεινές μας περιοχές μαζί και με άλλα προϊόντα του νησιού μας όπως σταφίδα, λάδι και κρασί» όπως είπε ο κ. Ζέρβας, πρόταση την οποία έχει αγκαλιάσει και η κα Τετράδη. Μία εξαιρετική ιδέα και για το Γύρι και για τον τόπο μας!