Φυτούρα: το φτωχό γλυκό | Δεν λείπει από κανένα πανηγύρι

Πανηγύρι, χωρίς παραδοσιακή φυτούρα, δεν γίνεται! «Το φτωχό γλυκό», όπως το λένε για τα λίγα και ταπεινά υλικά με τα οποία παρασκευάζεται, συνοδεύει τους εορτασμούς του νησιού χειμώνα καλοκαίρι. Η φυτούρα δεν είναι τίποτα άλλο από μια πηχτή κρέμα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και νερό. Στη συνέχεια, καλουπώνεται σε ταψί, κρυώνει, κόβεται σε κομμάτια, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με κανελλοζάχαρη. Το γλυκό έχεις τις ρίζες του στην Ενετοκρατία και η συνταγή κάθε οικογένειας περνά από γενιά σε γενιά. Πρώτο στάδιο είναι το βράσιμο και ύστερα το τηγάνισμα για περίπου 10 λεπτά.

Ακριβώς απέναντι από τον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται το κινητό κιόσκι του κ. Φώτη Μαυρωτά. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με το όνομα της επιχείρησής τους ως «Φώτης Ποιότης». Ο κ. Φώτης μας υποδέχθηκε στο κατάστημά του, μας κέρασε φυτούρες και συζητήσαμε για τη συνταγή, αλλά και την παράδοση που κρύβεται πίσω από αυτό το γλυκό. «Την φυτούρα εγώ την γνώρισα την δεκαετία του ’60. Από το 1986 έχω την επιχείρηση. Ξεκίνησα στο πλάι του πατέρα μου και τώρα συνεχίζω να είμαι εδώ για να κρατήσω την παράδοση. Άλλωστε μόνο η παράδοση μας έχει μείνει», είπε ο κ. Μαυρωτάς.

Όσο η φυτούρα ετοιμάζεται ο κ. Φώτης μας προσφέρει παστέλι και μας δείχνει πόσα ακόμη καλούδια έχει μέσα σε αυτό το κινητό κιόσκι. Η φυτούρα, όπως μας είπε ο κ. Φώτης, είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ, ενώ μπορείς να την απολαύσεις και για πρωινό μιας και τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα. «Για τους Ζακυνθινούς η φυτούρα είναι το γλυκό τους! Η φυτούρα κοστίζει 50 λεπτά. Πολλοί έρχονται και παίρνουν δύο φυτούρες και τις τρώνε για βραδινό. Είναι οικονομικό αλλά και υγιεινό», τόνισε ο κ. Μαυρωτάς συνεχίζοντας «προτρέπω τους τουρίστες να δοκιμάσουν τη φυτούρα για να καταλάβουν την ιδιαίτερη γεύση της. Είμαι σίγουρος πως αν δοκιμάσουν θα ξετρελαθούν».

Το παράπονο του κ. Μαυρωτά είναι πως το επάγγελμά του σιγά- σιγά χάνεται. Δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα παιδιά να μάθουν να φτιάχνουν φυτούρες με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι να ξέρουν την τέχνη. «Είναι μια κουραστική δουλειά και δεν φαίνεται να αρέσει στα νέα παιδιά. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει», μας λέει ο κ. Φώτης παραμένοντας ωστόσο χαμογελαστός. Για τον ίδιο άλλωστε η φυτούρα δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος. Δεν είναι μόνο δουλειά. Για αυτό και βρίσκεται στο ίδιο σημείο χειμώνα – καλοκαίρι, ακόμη και όταν δεν βγαίνουν τα έξοδα. Η φυτούρα για τον κ. Φώτη είναι παράδοση και η ιστορία της δεν πρέπει να χαθεί.

Νατάσα Πατρίνου