Ρ. Κράτσα: «Η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τους Περιφερειάρχες από τις συναλλαγές»

23/7 η ρύθμιση για την «κατάργηση» της απλής αναλογικής
Η νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη πλειοψηφιών των εκλεγμένων αρχών στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες.
Μάλιστα, η ρύθμιση για την «κατάργηση» της απλής αναλογικής πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιουλίου.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου μίλησε για τη σύσκεψη αυτή στην «Ημέρα» και τόνισε: «Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της απλής αναλογικής, η οποία δεν διευκολύνει την αποτελεσματική διοίκηση των Περιφερειών, την εποχή αυτή που η χώρα μας χρειάζεται αποτελεσματική διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρωθυπουργός – και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα των Περιφερειακών εκλογών ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – έκανε σαφές ότι δίνει σημασία στην καλή διοίκηση των Περιφερειών για το σχηματισμό του κράτους, την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας. Η δική μου άποψη είναι ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ασαφής, διότι ούτε απλή αναλογική είναι, ούτε αποτελεσματική διακυβέρνηση. Αν ήταν πραγματικά μία απλή αναλογική και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να πειραματιστεί στην απλή αναλογική θα έπρεπε να μείνει στην κατάσταση του πρώτου γύρου. Ο πρώτος γύρος καταγράφει σαφώς τις δυνάμεις που μπαίνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο δεύτερος γύρος είναι για να εκλεγεί με σαφή λαϊκή εντολή ένας «κυβερνήτης» της Περιφέρειας. Αυτός που εκλέγεται στον δεύτερο γύρο δεν έχει τα εργαλεία τα διοικήσει! Στις περιφερειακές εκλέγεται στο β’ γύρο από λαϊκή εντολή ο Περιφερειάρχης και δεν του δίνεται η πλειοψηφία για να διοικήσει. Η νομοθετική παρέμβαση που θα κάνει η κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει αυτή την ανωμαλία που είχε ο πρώτος νόμος. Η απλή αναλογική είναι αυτή για την οποία μιλάει το ΚΚΕ, απλή και ανόθευτη, όπως δηλαδή βγαίνει το αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο. Όμως τώρα, εκλέγεται ο Περιφερειάρχης με ποσοστό άνω του 50% και ο νόμος στη συνέχεια δεν του δίνει κανένα εργαλείο.

Τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική παρέμβαση
Η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, οι περιφερειάρχες πρότειναν στον υπουργό να προβλεφθεί αυτοδυναμία τριών πέμπτων, όπως ισχύει με τον «Καλλικράτη», για τις τρέχουσες θητείες. Επικρατούσα άποψη είναι ότι οι αποφάσεις των οικονομικών επιτροπών πρέπει να επικυρώνονται και από τα περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια και να μην παρακάμπτονται. Στο θέμα αυτό, η συζήτηση εστίασε στο πόσες ψηφοφορίες θα απαιτηθεί να διεξαχθούν από τα συμβούλια και εάν σε κάποια φάση ψηφοφορίας θα απαιτηθεί σχετική –και όχι απόλυτη– πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής.
O υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στο επίκεντρο των αλλαγών θα είναι «η ενίσχυση των πλειοψηφιών των εκλεγμένων περιφερειαρχών στις Εκτελεστικές Επιτροπές», ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν αλλαγές μέσω ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα βάζει σε μία τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον Κλεισθένη, θα βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις, θα αποκαθιστά στρεβλώσεις, και θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους – ΟΤΑ.
Η κα Κράτσα σχολίασε: «Ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει εργαλεία! Θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο η λήψη των αποφάσεων από τις επιτροπές και ίσως δοθεί η δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να έχει δύο παραπάνω αντιπεριφερειάρχες για να μπορεί να διοικήσει. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως στις Περιφέρειες, στις οποίες προεκλογικά είχε δοθεί σημασία – απόδειξη η προσωπική στήριξη και το χρίσμα – θα δοθούν εργαλεία νομοθετικά και θεσμικά. Όλα αυτά θα εξεταστούν. Ο σαφής προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι: σε αυτόν που εκλέγεις τη δεύτερη Κυριακή με πάνω από 50% να του δώσεις εργαλεία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Να μπορεί να γίνει μία διεύρυνση, όπως έχω κάνει και εγώ. Ήδη έχω διατυπώσει την άποψη ότι είμαι υπέρ του να έχουν ρόλο και άνθρωποι από άλλους συνδυασμούς, που ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θα θέσουμε. Και εκεί όμως θα τεθεί ένα όριο, για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διεύρυνσή σου, γιατί όσο μικρότερο είναι το περιθώριο, τόσο λιγότερο είσαι θύμα προσωπικών συναλλαγών. Η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τον Περιφερειάρχη από την κατάσταση των προσωπικών συναλλαγών και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι»!


Φωτογραφίες: eurokinissi.gr