Δ. Ακτύπης: «Σηκώνουμε μανίκια και ξεκινάμε δουλειά»!


photo_eurokinisi
Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα χθες με την ορκωμοσία των Βουλευτών. Η χθεσινή ημέρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη για τον Διονύση Ακτύπη, ο οποίος έφτασε στο κοινοβούλιο συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του, φίλους, αλλά και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ταξίδεψαν μαζί του προκειμένου να είναι δίπλα του, αυτή τη σημαντική ημέρα.
Στις πρώτες του δηλώσεις στην «Ημέρα», μετά την ορκωμοσία, ο κ. Ακτύπης μίλησε για τις προτεραιότητες της θητείας του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έμπρακτη στήριξη που έλαβε προεκλογικά και λαμβάνει και σήμερα από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ. «Ήταν μία στιγμή συγκινητική και ιδιαίτερη για μένα, γιατί από τη μια πλευρά, μετά από πάρα πολλά χρόνια και μια τεράστια πολιτική εμπειρία, συμμετέχοντας στα κοινά της Ζακύνθου, κατάφερα να πάρω την έδρα και να εκπροσωπώ τις Ζακυνθινές και τους Ζακυνθινούς στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, είναι μία σημαντική ημέρα για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία στη Ζάκυνθο, για μία παράταξη που είχε 30 χρόνια να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο και εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή. Είχα την τύχη να καταφέρω να πάρω την έδρα και να είμαι ο Βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ. Τώρα είναι ώρες ευθύνης! Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι σημαντικά, όπως σημαντικά είναι και τα προβλήματα του τόπου μας, όλα όσα ταλανίζουν τους Ζακυνθινούς. Με τη σημερινή ορκωμοσία τελείωσε πλέον το πανηγυρικό κομμάτι και από αύριο το πρωί, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε δουλειά, γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν, ούτε αυτά της χώρας ούτε και της Ζακύνθου. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι σε αυτή τη σημαντική στιγμή ήταν δίπλα μου όλοι. Ταξίδεψαν μαζί μου στην Αθήνα και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ, μέσα από την καρδιά μου! Με στήριξαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε αυτή την προεκλογική μάχη και συνεχίζουν να με εμπιστεύονται και να με αγαπούν. Αυτές είναι ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές»!

ΜΕΘ, προβλήτα, σκουπίδια και λύματα οι προτεραιότητες του Βουλευτή
Ο κ. Ακτύπης λίγο μετά από την ορκωμοσία, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος για το νησί της Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες, αλλά και τους Ζακυνθινούς είναι πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν. Ο Βουλευτής έθεσε τρεις προτεραιότητες: α) την άμεση λειτουργία της ΜΕΘ και τη στελέχωση του νοσοκομείου, β) την κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στο νησί και την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας και γ) την προώθηση και στήριξη των τοπικών αρχών για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων. Πιο αναλυτικά, ο κ. Ακτύπης υπογράμμισε: «Θέτουμε ως προτεραιότητα τον τομέα της υγείας και ειδικά για αυτόν τον τομέα, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν συγκεκριμένες! Θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα και να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία, όπως επίσης οι μακροχρόνια ασθενείς θα πρέπει άμεσα να βρουν τα φάρμακά τους και να μην ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε ουρές. Πρέπει να ενισχυθούν οι ΜΕΘ και όπου είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, θα πρέπει άμεσα να βρεθεί το προσωπικό για να ανοίξουν. Η ΜΕΘ Ζακύνθου θα πρέπει να ανοίξει άμεσα και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα».

Προσωπικό στοίχημα η προβλήτα
Ως προσωπικό στοίχημα χαρακτήρισε ο κ. Ακτύπης την κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων. Όπως είπε, η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη και στήριξη τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί μας είναι προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, δεν έχει γίνει τίποτα και πρέπει πλέον να ακολουθηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς η Ζάκυνθος θα έχει μόνο οφέλη. Επίσης, ο Βουλευτής τόνισε αναφορικά με τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων ότι θα είναι πάντα δίπλα στις τοπικές αρχές, προκειμένου να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην επίλυσή τους. Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Βουλευτή με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη αποφασίστηκε σύντομα, μαζί με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, να επισκεφθούν το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των απορριμμάτων.

Δυναμικό «παρών» από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ
Στο πλευρό του Δ. Ακτύπη εκτός από την οικογένειά του και τους φίλους του ήταν τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να απαθανατίζουν τις σημαντικές στιγμές του Βουλευτή εντός και εκτός Βουλής, ενώ επίσης «αιχμαλώτισαν» τις στιγμές των συνομιλιών τους με υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Για την ορκωμοσία του κ. Ακτύπη στην Αθήνα μετέβησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Διονύσης Πλέσσας και Κατερίνα Μοθωναίου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσης Τρούσσας.


photo_eurokinisi

Η ορκωμοσία της νέας βουλής
«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.
Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.
Από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.
Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.
Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.
Οι έδρες της νέας Βουλής είναι όπως αυτές προέκυψαν από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019:
ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 86
ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 15
Ελληνική Λύση: 10
ΜέΡΑ25: 9


photo_eurokinisi

Πώς θα κάθονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες
Σε ό,τι αφορά τη νέα κοινοβουλευτική χωροταξία εντός της Ολομέλειας, στη νέα εξακομματική- αυτή τη φορά- Βουλή τις θέσεις που κατείχαν τα μέλη της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα πάρουν εκείνα της Ελληνικής Λύσης, ενώ στα αριστερά του προεδρείου και προς τα ορεινά των εδράνων θα καθίσουν οι εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25. Τέλος, τα έδρανα της ΧΑ θα καλύψει η πολυπληθέστερη ομάδα της Βουλής, η ΝΔ.

Προγραμματικές δηλώσεις
Το Σάββατο θα ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το απόγευμα του Σαββάτου, η διαδικασία θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού και θα συνεχιστεί με τον κατάλογο των ομιλητών, αλλά και τους υπουργούς. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν πέντε συνεδριάσεις μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας και την ονομαστική ψηφοφορία. Αμέσως μετά θα πρέπει να οριστούν τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τα οποία στη συνέχεια θα κληθούν να επιλέξουν προεδρεία.