Οι Πρόεδροι πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους για τα σκουπίδια

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στα βουνά σκουπιδιών… Ξέρετε την συνέχεια. Οι Προέδροι κοινοτήτων αλλά και συλλόγων επαγγελματιών του νησιού μας έχουν αναλάβει δράση, αρνούμενοι να επιτρέψουν για άλλο ένα καλοκαίρι να γίνονται οι «χωματερές» κεντρικά αξιοθέατα… Χώρια που πέραν της αισθητικής πλευράς του θέματος, προκύπτουν και τεράστια ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει προειδοποιήσει για τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αυτής της άναρχης συσσώρευσης απορριμμάτων και πόσα εύκολα μπορεί να μετατραπεί μία χωματερή σε εστία πυρκαγιάς, ιδίως τους θερινούς μήνες. Τα ζητήματα υγείας όπως ο κίνδυνος μολύνσεων από τα μικρόβια που αναπτύσσονται ταχύτατα με τις θερμοκρασίες των μηνών αυτών, είναι αυτονόητα.
Από την άλλη, γνωστά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΦΟΔΣΑ και οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Τραγική υποστελέχωση, έλλειψη φορτηγών και μηχανημάτων αλλά και έλλειψη χωρητικότητας στους χώρους συγκέντρωσης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού. Κατανοητή μεν η έλλειψη χρηματοδότησης κι όλα τα ζητήματα πάντως ηχηρή η απουσία του κράτους, όσον αφορά στη διαχείριση. Ιδού ποιοι δηλώνουν παρόντες:

Πλάνος: Ενοικίασαν οικόπεδο – Επιβλέπουν όλο το 24ωρο
Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για την αποφασιστικότητα του νέου Προέδρου του Πλάνου Δ. Γιακουμέλο όσον αφορά στο θέμα των απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε πως στο κλασικό σημείο καθ όδον προς Μπόχαλη όπου η «χωματερή» πέρσι συχνά καταλάμβανε το δρόμο από τη μία άκρη του ως την άλλη, ο Πρόεδρος είχε τοποθετήσει προσωπικό του φορτηγό ώστε να γίνεται η ρίψη απορριμμάτων. Από εκεί με ιδιωτικά οχήματα πήγαινε στο ΦΟΔΣΑ όσα δεν μάζευαν… τα δικά τους φορτηγά.
«Είμαστε μία από τις πιο καθαρές περιοχές στο νησί χάρη στην τιτάνια προσπάθεια που έχουν κάνει», λέει τώρα ο κ. Γιακουμέλος ενώ μας ενημερώνει πως εντείνουν την προσπάθεια: Πραγματοποίησαν έκτακτο συμβούλιο τη Δευτέρα με ευρεία συμμετοχή ξενοδόχων και επιχειρηματιών του Πλάνου. «Είναι κοντά μας και ειδικά βλέποντας αυτή την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το νέο συμβούλιο», μας πληροφορεί. Αυτή την στιγμή μοιράζουν χαρτιά προς όλες τις επιχειρήσεις του Τσιλιβί με τα οποία τους ζητούν να ενισχύσουν την προσπάθεια ώστε «να μπορέσουν να κρατήσουν οι ίδιοι το Τσιλιβί όρθιο». Προσθέτει πως έχουν ενοικιάσει -με τη βοήθεια των επιχειρηματιών- πλέον χώρο απέναντι από το αντλιοστάσιο και μαζεύονται όλα τα σκουπίδια εκεί, πάνω στο φορτηγό «για να αποφύγουμε το δρόμο» και συμπληρώνει «Το οικόπεδο θα στρωθεί με μπετόν – θα δημιουργηθεί βάση πάνω στην οποία θα μπουν κάδοι που θα φέρουμε και θα δουλεύει και το χειμώνα». Αναφορικά με τον ΦΟΔΣΑ δηλώνει «Αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη κίνηση θα ήταν πάλι τα σκουπίδια από τη μία άκρη ως την άλλη. Έρχονται και παίρνουν κάποια κεντρικά, κάποια άλλα μένουν. Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν χώρο και μπορούν να τα κρατάνε και μακριά από τα ξενοδοχεία προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα κι εργαζόμενοι. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός που μπορεί να δεχθεί τα σκουπίδια στο ΦΟΔΣΑ. Είναι τρεις νταλίκες οι οποίες γεμίζουν πρέπει να φύγουν να πάνε στο Λίβα να αδειάσουν – αυτό παίρνει κάποιες ώρες – ξανανοίγουν κάποιες ώρες το απόγευμα, αλλά όχι για όλους… Υπάρχει πρόβλημα. Γενικότερα».

Αργάσι: Ιδιωτικός καθαρισμός – Απαγορευτικές πινακίδες
Ο νέος Πρόεδρος Αργασίου Α. Κοτσώνης επίσης δηλώνει «Προσπαθούμε να κάνουμε μία κίνηση αυτές τις μέρες για να απαλλαγούμε κι εμείς από τα απορρίμματα». Κίνηση «με τον ιδιωτικό τομέα», βέβαια, καθώς όπως μας πληροφορεί «ο δήμος δυστυχώς έχει σηκώσει τα χέρια. Σύλλογος ξενοδόχων, σύλλογος ενοικιαζόμενων δωματίων και επιχειρηματιών θα συνεισφέρουμε οικονομικά σε κάποιες κινήσεις που θα γίνουν γιατί δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να βοηθηθούμε. Βάζουμε προσωπικά χρήματα για να καθαρίσουμε το τοπικό διαμέρισμα». Οι κινήσεις αυτές θα αφορούν σε καθαρισμό στα Λαζαρέτα, απαγόρευση ρήξης σκουπιδιών εκεί αλλά και σε περιοχή που βρίσκεται στο δρόμο στη πίσω πλευρά προς Άγιο Ευστάθιο όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα επιχειρηματίες θα μισθώσουν ανθρώπους με φορτηγά και μπουλντόζες να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια από το κεντρικό δρόμο ενώ στην συνέχεια θα μπουν οι πινακίδες -από τον ίδιο και το συμβούλιο «δεν θα επιβαρύνω πολίτη μου να βάλω πινακίδες» όπως λέει χαρακτηριστικά – και όσοι παραβάτες τα πετούν εκτός θα τιμωρούνται. «Όποιος δεν δέχεται κάδους στην επιχείρησή του, ας τα πηγαίνει στο Σύνδεσμο. Θα υπάρχουν ταμπέλες και όσοι δεν συμμορφώνονται θα τιμωρούνται από το νόμο. Είμαστε κάθετοι: Δεν μπορείς να έχεις ενοικιαζόμενα, επιχείρηση, ξενοδοχείο και να μην έχεις το κάδο σου για τα σκουπίδια σου. Δεν μπορείς να τα αφήνεις στα Λαζαρέτα και πόσες άλλες γωνιές του Αργασίου». Αναφορικά με τον ΦΟΔΣΑ όπως μας λέει «Έχουμε ζητήσει βοήθεια επανειλημμένα… Κάθε μέρα ζητάω. Μου λένε πως δεν υπάρχει δυνατότητα. Ο σύλλογος ξενοδόχων επισκέφθηκε το Δήμαρχο ζακυνθινών χθες ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει προσωπικό για να βοηθήσει». Τα σκουπίδια που θα συγκεντρώσουν οι επιχειρηματίες θα τα πάνε κατευθείαν στο ΦΟΔΣΑ που «Είναι υποχρεωμένος να τα δεχθεί. Όταν μας λένε πως δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν φορτηγά να τα πάρουν… Ο επιχειρηματίας το πληρώνει άλλωστε. Επιβαρύνει την επιχείρησή του 12 μήνες το χρόνο. Αν πάρετε τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δείτε πως επιβαρύνεται η κάθε επιχείρηση».

Βασιλικός: Ανακύκλωση και αποφυγή ρίψης ογκωδών
Ο Πρόεδρος Κοινότητος κ. Π. Γιαννούλης -ο οποίος μάλιστα επανεκλέχθηκε παμψηφεί- στην ευρύτερή του προσπάθεια να συντηρεί το Βασιλικό καθαρό πολύ συχνά πέραν όλων των υπόλοιπων δράσεών του συνεισφέρει κι ο ίδιος οικονομικά. Όπως άλλωστε κι άλλα μέλη της κοινότητας αλλά κι επιχειρηματίες του Βασιλικού. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Βασιλικού κι ο πρόεδρός του κ. Ν. Βαρδακαστάνης βρίσκονται στο πλευρό του προέδρου της κοινότητος κ. Γιαννούλη και όλοι μαζί προσπαθούν για το καλύτερο του τόπου. Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης στο Βασιλικό έχουν προβλήματα «πολύ μικρά που αντιμετωπίζονται άμεσα παρότι έχουμε τεράστια παραγωγή». Έχουν φροντίσει ωστόσο «κοινότητα και σύλλογος επαγγελματιών, επιχειρηματίες» να το διαχειρίζονται με τέτοιον τρόπο «εφαρμόζοντας και ανακύκλωση και αποφεύγοντας μεγάλο όγκο σκουπιδιών ή ρίψη ογκωδών απορριμμάτων στους κάδους». Παρότι δεν εφαρμόζεται επαγγελματικά και 100% η ανακύκλωση όπως μας πληροφορεί ο Πρόεδρος, πάντως έχει εφαρμοσθεί. «Διαχειριζόμαστε με λεπτό τρόπο τα σκουπίδια μας λόγω των προβλημάτων για να μην έχουμε ιδιαίτερα ζητήματα – Είμαστε σε αυτό το στάδιο». Αναφορικά με τον ΦΟΔΣΑ όπως μας λέει «Περνάνε τα φορτηγά και μαζεύουν. Όχι 100%. Κάπου κάπου γεμίζουν οι κάδοι αλλά είναι διαχειρίσιμο σε εμάς. Ακόμα και από την έναρξη του μεγάλου προβλήματος λόγω της ετοιμότητας που έχει ο σύλλογος επαγγελματιών και η κοινότητα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ζήσουμε με αυτό. Βρίσκουμε εναλλακτικές».