2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ | «Oι θησαυροί» της ζακυνθινής γης έκλεψαν τις εντυπώσεις

•Παραγωγοί και ξενοδόχοι ενώνουν δυνάμεις
•Προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών προϊόντων
•Σύσσωμες οι τοπικές αρχές στην εκδήλωση
•Δ. Ακτύπης: «Μεγάλο πρόβλημα τα all inclusive»

Μία γιορτή της γαστρονομίας, ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων που μετέτρεψε το βροχερό πρωινό της Δευτέρας των Ζακυνθινών, αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, σε… ανέμελη Κυριακή! Το θέμα του φετινού φεστιβάλ δεν ήταν άλλο από «Vegan και Vegetarian» επενδύοντας στη χορτοφαγία, μια διατροφική τάση και στάση ζωής που κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως. Η «Farmers Zante Market» για ακόμα μια χρονιά τίμησε τον ρόλο της ως προαγωγός των τοπικών μας παραγωγών και των θεσπέσιων προϊόντων τους και μέσω μίας εξαίρετης συνεργασίας του Προέδρου αυτής κ. Βασίλη Φλάμπουρα με τη κα. Χριστίνα Τετράδη, μεγάλη ευεργέτιδα του φετινού φεστιβάλ, έντυσαν την λαϊκή αγορά μας με τα καλά της και την μεταμόρφωσαν σε χώρο γαστρονομικής έκθεσης που τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από αντίστοιχες εκθέσεις και ημερίδες που πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας αλλά και το εξωτερικό.
Υπεύθυνος γαστρονομίας – ο δικός μας – Χρήστος Ζέρβας, σεφ και παρουσιαστής της εκπομπής «Σε χαμηλή φωτιά», ο οποίος συντόνισε βραβευμένους chefs από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού μας, οι οποίοι τιμώντας τη θεματολογία του φετινού φεστιβάλ, μαγείρεψαν για όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακές λιχουδιές χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές του χώρου γεφυρώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο το χθες με το σήμερα και αφήνοντας όλους τους παρευρισκόμενους με γεμάτο στομάχι και καρδιά πλήρη συγκινήσεων! Εξαιρετική και… γευστικότατη κι η παρουσία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Κοιλιωμένου «Οι Μελισσιώτισσες» με παραδοσιακά γλυκά που λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι!

Σημαντικές παρουσίες, βραβεύσεις και «πάντρεμα» τουρισμού – πρωτογενή τομέα
Ο κ. Φλάμπουρας βράβευσε πλήθος επιχειρηματιών – και των σεφ των- και παραγόντων του τουριστικού τομέα για τη δράση τους. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα των σεφ που όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν «η καρδιά του φεστιβάλ» ενώ όπως δήλωσε στην «Ημέρα»:
«Καταφέραμε κι «δέσαμε» μια ομάδα chefs από διάφορες λέσχες στο νησί δημιουργώντας το team γαστρονομίας της Farmers Market Zante. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό το event που πήγε πάρα πολύ καλά! Μας τα χάλασε λιγάκι ο καιρός αλλά εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Έχουμε μάθει σαν αγρότες με το καιρό να συλλέγουμε την παραγωγή μας και να πηγαίνουμε την άλλη μέρα στην αγορά… δεν μας πτοεί τίποτα!».
Η κα. Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγάνα, μεγάλη χορηγός του φεστιβάλ, η οποία μάλιστα είναι χορτοφάγος κι η ίδια, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος είναι η οργάνωση αυτή να γίνει θεσμός και να γίνεται η ημέρα της γαστρονομίας για τη Ζάκυνθο κάθε χρόνο. Πιστεύω στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και ειδικά μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων. Η γαστρονομία είναι πάρα πολύ σημαντική για έναν τόπο κι ειδικά, για έναν τόπο σα τη Ζάκυνθο που έχει πραγματικά τόσα μοναδικά προϊόντα να αναδείξει. Η γαστρονομία δημιουργεί για τον επισκέπτη ξεχωριστές εμπειρίες, εικόνες, αρώματα αισθήσεις, συγκινήσεις και πραγματικά, μπορεί να κάνει τον τουρίστα να συνδέσει όλες αυτές τις εικόνες μ’ έναν τόπο και να θέλει να ξαναέρθει».

Στόχος η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό
Ειδικό βραβείο έλαβε στο φεστιβάλ ο όμιλος «Xenos Group Hotels» για τη διαρκή και πολύτιμη προσφορά του στο συνολικό έργο της «Farmers Market Zante» με τη κα Βένια Ξένου να δηλώνει: «Ευχαριστούμε παρά πολύ για το βραβείο και την τιμή, αλλά τα συγχαρητήρια είναι για εσάς. Είναι δύσκολο να φέρεις τους ανθρώπους κοντά σήμερα και να πετύχεις τέτοιες συλλογικές προσπάθειες. Εμείς στηρίζουμε την τοπική παραγωγή κι είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε αυτό. Το κάνουμε εδώ και χρονιά. Πρέπει το νησί μας να αναδειχθεί γαστρονομικά, γιατί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον κι έχουμε πάρα πολλούς χρήσιμους ανθρώπους για να μας βοηθήσουν σε αυτό».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Θοδωρής Κολπονδίνος, που επίσης βραβεύθηκε, δήλωσε: «Ελπίζουμε και πρέπει να γίνει θεσμός», ενώ προσέθεσε πως «Έχουμε πάρα πολλά να αναδείξουμε και να δώσουμε – αναφέρομαι στην γαστρονομία. Πρέπει να υπάρξει «πάντρεμα» τουρισμού και γεωργίας. Δυστυχώς, φεύγουν πολλά χρήματα εκτός Ζακύνθου σε οπωροκηπευτικά». Όπως τόνισε ο κ. Κολπονδίνος στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή σε βαθμό που να καλύπτει τις ανάγκες των ξενοδοχείων, κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Σύσσωμες οι αρχές στο Φεστιβάλ
Ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς δήλωσε: «Η γαστρονομία της Ζακύνθου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!» Ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Στασινόπουλος τόνισε πως «είναι ένας θεσμός και μια γιορτή για το νησί! Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα θετικά του νησιού μας και να τα αναδείξουμε! Βλέπουμε τους τουρίστες χαμογελαστούς και τους παραγωγούς να αναγνωρίζεται ο κόπος κι ο ιδρώτας τους». Ο κ. Α. Σεβαστιάδης εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, μίλησε για «γαστρονομική μαγεία» αλλά και «πολλαπλά μηνύματα», όπως αυτό της υψηλής ποιότητος και προστιθέμενης αξίας που έχουν τα τοπικά παραδοσιακά μας προϊόντα και το «πώς μπορούμε να απογειώσουμε τον τουρισμό μέσα από τον πρωτογενή τομέα!»

Ένα πραγματικά «πράσινο» φεστιβάλ!
Στο φεστιβάλ λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του έδωσαν το παρόν και η εθελοντική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος «I care» δηλαδή «Νοιάζομαι» με ένα υπέροχο «πράσινο» κιόσκι από ανακυκλωμένα υλικό και βασικό «γευστικό» μήνυμα «όχι να καταργήσουμε το κρέας από τη διατροφή μας αλλά σίγουρα να το μειώσουμε και για την υγεία και για το περιβάλλον μας»! Όποιος παρευρέθηκε στο υπέροχο αυτό φεστιβάλ και δοκίμασε τις γεύσεις σίγουρα πάντως πείστηκε πως από φρέσκα λαχανικά κι αρωματικά του τόπου μας μπορούν να προκύψουν εκατοντάδες διαφορετικές κι όμορφες γεύσεις – τόσο νόστιμες που να μην έχουν ανάγκη την συνοδεία κρέατος! Ο Ντένης Μαλαπέτσας, περιβαλλοντολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΦΟΔΣΑ, τόνισε πως «μέσα από το φεστιβάλ υπάρχει ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον» ενώ όπως δήλωσε στην «Ημέρα», γίνονται κινήσεις για να καταργηθεί η πλαστική σακούλα από την λαϊκή αγορά και πρόσθεσε πως τα τελάρα είναι φτιαγμένα από πλαστικά καπάκια (ανακύκλωση) δίνοντας ένα παράδειγμα του πόσο θετικά λειτουργεί η κυκλική οικονομία. Στο φεστιβάλ έκανε και την πρώτη της «επίσημη» εμφάνιση η ομάδα «Fridays for future», που μέχρι στιγμής μετρά 20 μέλη-μαθητές ηλικίας 14 μέχρι και 17 χρονών -που πραγματοποιούν δράσεις κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Τροφή για… σκέψη από τον Βουλευτή κ. Ακτύπη
Ο Βουλευτής κ. Ακτύπης μίλησε στην «Ημέρα» με αφορμή το Φεστιβάλ και έδωσε τροφή για …σκέψη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα πρέπει η παραγωγή -ο πρωτογενής τομέας- να συνδεθεί με τον τουρισμό. Δε μπορεί αυτή την ώρα να κερδίζει ένα μικρό κομμάτι των επιχειρηματιών από τον τουρισμό και οι υπόλοιποι να είναι απλώς θεατές αυτής της ιστορίας. Θα πρέπει στα ξενοδοχεία τους να βάλουν προϊόντα Ζακυνθινά, από το κρασί μέχρι το λάδι, την σταφίδα… όλα τα προϊόντα της Ζάκυνθου να είναι το πρωταρχικό το οποίο θα δίνουνε στο κόσμο» ενώ συμπλήρωσε «Δεν πρέπει να γίνονται όλα στο βωμό του κέρδους. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την οικονομία του νησιού με οποιονδήποτε τρόπο συνδέοντας αυτούς τους δυο πυλώνες. Αν αυτοί προχωρούν ξεχωριστά, τότε είναι σίγουρο πως η ανάπτυξη δεν έρχεται και η οικονομία του νησιού δεν προάγεται. Δεν είναι δυνατόν να δίνουν κρασί σε παγοκολόνες και να μη δίνουν κρασί Ζακυνθινό. Δε μπορεί να μην υπάρχει σταφίδα σε κανένα μαγαζί και κανένα ξενοδοχείο».
Όπως τόνισε ο Βουλευτής «Τα all inclusive είναι στην ουσία το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο. Υπάρχει πρόβλημα τεράστιο. Μας το έφεραν και μας το επέβαλαν από την Αίγυπτο. Οι ξενοδόχοι είναι στα χέρια των tour operators αυτή την ώρα. Και διαχειρίζονται τις τύχες του τουρισμού άλλοι κι όχι οι δικοί μας επιχειρηματίες. Πέσαμε σε έναν τουρισμό του all inclusive που δυστυχώς ούτε κι αυτοί οι οποίοι το εφαρμόζουνε κερδίζουνε -βρίσκονται στα χέρια των ξένων- και ταυτόχρονα όλοι οι υπόλοιποι που δεν είναι μέσα στα all inclusive γύρω δηλαδή από τα ξενοδοχεία…τα γύρω μαγαζιά δυστυχώς αργοπεθαίνουν και κάθε χρόνο το 70% των επιχειρήσεων αλλάζει χέρια. Κλείνουν τα μαγαζιά κι άλλοι επιχειρηματίες πάνε την επόμενη χρονιά».
Από το φεστιβάλ βέβαια δεν έλειψε και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκαν ο κ. Γ. Κακολύρης κι ο Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου, ενώ η έναρξη έγινε από τη Φιλανθρωπική του Δήμου Ζακύνθου! Όμορφες μελωδίες «έντυσαν» μουσικά το φεστιβάλ με το καλύτερο πιθανό τρόπο και κράτησαν τη διάθεση όλων ανεβασμένη παρά τη βροχή! Δεν έφυγε κανείς. Οι επισκέπτες παρέμειναν, κι είτε κάτω τις ομπρέλες τους είτε απ’ τα υπόστεγα των περιπτέρων συνέχισαν να απολαμβάνουν το θεσπέσιο αυτό δρώμενο.
Απαραίτητο να αναφερθεί πως πέραν της κας Τετράδη που κάλυψε τα έξοδα προβολής και διαφήμισης του φεστιβάλ, μεγάλος χορηγός και υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν κι η ιατρική φροντίδα Ζακύνθου – Zante Medical Care. Μεγάλος υποστηρικτής κι ο Γ. Κόμης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης. Τα βραβεία και μετάλλια που δόθηκαν ήταν χορηγία από την Γεωργική – Οικολογική Παναγιώτη Βάρτζελη και τα τραπέζια κι οι καρέκλες προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου «Κεφαλόβρυσος». Ακόμη το εργοστάσιο νερού «ΥΡΙΑ» με έδρα την Κυψέλη προμήθευσε ψύκτες νερού που θα παραμείνουν στη λαϊκή και μετά τη διοργάνωση.