«Καίει» το κυκλοφοριακό Αργάσι και Βασιλικό

•Επιχειρηματίες και ξενοδόχοι ζητούν λύσεις και ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η στάση και στάθμευση οχημάτων παντός τύπου επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βασιλικού στο ύψος του Αργασίου, ανέκαθεν δημιουργούσε μία αφόρητη, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους κατοίκους Αργασίου (αλλά και λοιπών περιοχών που αναγκαστικά διέρχονται απ’ το σημείο αυτό), κατάσταση. Ιδίως ώρες αιχμής, πρωινές και απογευματινές, οπότε υπάρχει και στάθμευση τουριστικών λεωφορείων και βαν, άλλες φορές ολιγόλεπτη άλλες φορές…διαρκείας, σε συνδυασμό πάντα και με το παρκάρισμα οχημάτων κι από τις δυο περιοχές του δρόμου, η κυκλοφορία δεν παρεμποδίζεται απλώς. Διακόπτεται. Όταν, δε, συμπίπτει χρονικά με φορτώσεις-εκφορτώσεις και ανεφοδιασμό επιχειρήσεων δημιουργεί ατελείωτες ουρές και καθυστερήσεις. Καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η διέλευση βυτιοφόρων από το σημείο είναι επίσης συχνή, όταν υπάρχουν διπλοπαρκαρισμένα ή ογκώδη οχήματα παρκαρισμένα και από τις δυο πλευρές του χρόνου το πέρασμα καθίσταται αδύνατο.

Βασιλικός – Αργάσι και ξενοδόχοι σύμμαχοι στην προσπάθεια επίλυσης
Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουριστικών Επιχειρήσεων Αργασίου και τον Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρηματιών Βασιλικού «Ο Σκοπός», θέλοντας να «προλάβουν» τη δημιουργία συνθηκών που θα έφερναν άλλο ένα καλοκαίρι παθών για Ζακυνθινούς κι επισκέπτες του νησιού μας που διέρχονται από το σημείο, απέστειλαν από 22 Ιανουαρίου επιστολή με την οποία υποβάλλαν επίσημα προτάσεις για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού. Η επιστολή είχε ως παραλήπτες την Περιφέρεια, το Δήμο Ζακύνθου, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την Αστυνομική Διεύθυνση και συγκεκριμένα το Τμήμα Τροχαίας. Οι δυο προτάσεις ήταν οι εξής: Καθολική απαγόρευση στάσης και στάθμευσης πάσης φύσεως οχημάτων επί της οδού από το ύψος του Αγίου Ευσταθίου έως και το εστιατόριο UTOPIA με τοποθέτηση επαρκούς σήμανσης και αστυνόμευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και καθορισμό συγκεκριμένου ωραρίου (πρωινών ωρών) ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων που «να τηρείται απαρέγκλιτα». Στην επιστολή τόνιζαν πως βρίσκονται στη διάθεση των αρχών αν συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επίλυση.
Ο Πρόεδρος Βασιλικού Νίκος Βαρδακαστάνης, αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην ταλαιπωρία αυτή, απέστειλε στις 9 Μάη εκ νέου ερώτηση προς την Περιφέρεια και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων περί του κατά πόσον επιτρέπεται η στάση και στάθμευση οχημάτων κατά μήκος της εν λόγω οδού και ιδίως επί του τμήματος στην περιοχή Αργασίου επισημαίνοντας πως «ως γνωστόν η στάση και στάθμευση των πάσης φύσεως οχημάτων επί της οδού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο κυκλοφοριακό».

Εφαρμογή (;) εναλλασσόμενης στάθμευσης
Η απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ζακύνθου ήρθε στις 18 Ιούνη η οποία και ενημέρωνε πως «η στάση και στάθμευση επί της 1ης Επαρχιακής Οδού εντός των ορίων του οικισμού στην τοπική κοινότητα Αργασίου ρυθμίζεται «με την εφαρμογή της εναλλασσόμενης στάθμευσης ανά μήνα. Δηλαδή απαγορεύεται τους μονούς μήνες στην ανάντη πλευρά της οδού και τους ζυγούς στην κατάντη πλευρά προς τη θάλασσα. Για την εφαρμογή της υπάρχουν 10 πινακίδες στην ανάντη πλευρά και 14 στην κατάντη πλευρά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση της εναλλασσόμενης στάθμευσης ισχύει στην περιοχή από πολλά έτη και η επάρκειά της μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μετά από πιστή εφαρμογή της μέσω σχετικής αστυνόμευσης». Η επιστολή απευθυνόταν τόσο στην Τροχαία όσο και στον «Σκοπό» ενώ κοινοποιούνταν και στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη. Τονιζόταν δε πως βάσει νομοθεσίας οποιαδήποτε αλλαγή όρων στάθμευση «γίνεται μόνο μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεδομένου ότι αφορά επαρχιακή οδό και επί την βάση σχετικής συγκοινωνιακής μελέτης».

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Βασιλικού
Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε στην «Ημέρα» πως βάσει νομοθεσίας και Κ.Ο.Κ. την οποία σκοπεύει να προωθήσει και πάλι στις αρχές επί του ζητήματος «η στάση και στάθμευση απαγορεύεται αν το ελεύθερο μέρος της οδού που απομένει είναι ανεπαρκές για τη κυκλοφορία των οχημάτων» και διερωτάται πως είναι δυνατόν να υπάρχει ρύθμιση περί εναλλασσόμενης στάθμευσης όταν αυτή λόγω των ογκωδών οχημάτων που κινούνται στην οδό και πάλι δεν θα «άφηνε» ικανό χώρο για τη διέλευση. Παράλληλα τονίζει πως είναι σε συνεργασία με τον πρόεδρο κοινότητος Αργασίου, Ανδρέα Κοτσώνη, για να προτείνουν επιπλέον λύσεις. Όπως τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης λύση στο πρόβλημα θεωρούν πως θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία τριών πάρκινγκ στην αρχή, την μέση και το τέλος Αργασίου σε ελεύθερους χώρους που υπάρχουν, όπως λέει, και που θα μπορούσαν να μισθωθούν από το δήμο «και με τη δική μας συνδρομή» αλλά και με παράλληλη έντονη αστυνόμευση για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις μίσθωσης παρκινγκ αλλά και πάλι χρήση της οδού για στάθμευση. Τόνισε δε πως για τα τουριστικά λεωφορεία θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε ορισμένα σημεία στάσης και στάθμευσης.
Δεδομένης της μη εφαρμογής της υπάρχουσας ρύθμισης και της τεράστιας ταλαιπωρίας ιδίως τώρα που περνάμε στην περίοδο της σεζόν με την πιο έντονη δραστηριότητα αναμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις αυτές αλλά και το να εισακουσθούν ή να γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης με τις αρχές, ώστε να δοθεί επιτέλους μία λύση στο πρόβλημα.