Βυζαντινό Μουσείο: Το έκθεμα του μήνα | «Υφαίνοντας κόμβους στο χώρο κα τον χρόνο»

Εκδήλωση για το έκθεμα του μήνα με την εικαστική εγκατάσταση της εικαστικού Μαρίας Σμαράγδας Σκούρτα με θέμα: «ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΟΜΒΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 21.00 στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου. Η βραδιά θα περιλαμβάνει επίσης μουσικό δρώμενο με τη Μαργαρίτα Γκριτζέλα σε solo φωνή, ενώ θα συμμετέχει η χορωδία «Εύηχον» και το Quarteto Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση της Μουσικού Παναγιώτα Παυγιέλου.

Η ιδέα πίσω από την εικαστική εγκατάσταση
Η εικαστικός συνομιλεί με την συλλογή του Μουσείου δημιουργώντας συνθέσεις από λεπτομέρειες υφασμάτων και διάκοσμων, όπως αυτά ιστορούνται στις εικόνες του Μουσείου Ζακύνθου. Παρουσιάζεται λοιπόν μία εγκατάσταση, στην οποία μεγεθύνονται μοτίβα που συγκλίνουν σε νέες συνθέσεις δημιουργώντας ένα Παλίμψηστο. Χώροι μέσα σε χώρους δημιουργούν ένα διάγραμμα που έχει μια διπλή ανάγνωση. Ο κώδικας που χρησιμοποιείται, δηλαδή η δοτή γλώσσα, είναι ένας φορέας των σημασιών και ακόμα περισσότερο μία χαρτογράφηση των αισθητικών σημείων στην σύζευξή τους με τις εικόνες. Αυτές οι «συναλλαγές» υλικών και συμβόλων αποτελούν ένα πρώτο χώρο εντός του οποίου θα συναρμοστούν και άλλοι χώροι που σχετίζονται με τις αισθήσεις μας και την μνήμη, αγγίζοντας την ιστορία και παρέχοντας μια φανταστική επιφάνεια για τα ενεργήματα της σκέψης. Έτσι δημιουργούνται τα αισθητικά περικαλύμματα, εμφανίζονται οι δομές, οι συναρμογές και το εικαστικό υλικό αποκαθιστά αναδραστικά την σχέση του με την μεταβλητή του παρελθόντος.
Η παρούσα έκθεση εντάσσεται σε μια τάση συνάντησης της σύγχρονης τέχνης με την αρχαιολογία και την ιστορία «ar(t)chaiologie» και συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης του θεατή με την τέχνη από το παρελθόν στο σήμερα.