Τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για τη φορολογία

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μοιράσθηκαν φάκελοι στους οποίους περιγράφονται λεπτομερώς οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο. Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα προωθήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το φορολογικό. Βάσει φακέλου, αλλαγές αναμένονται στις 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις, στον ΦΠΑ αλλά και στον ΕΝΦΙΑ των νοικοκυριών μεταξύ άλλων που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα έρθει πριν το ολιγοήμερο διάλειμμα της Βουλής για το Δεκαπενταύγουστο δηλαδή μέχρι τις 10 Αυγούστου και πάντως έως το Σεπτέμβριο καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να νομοθετήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό πεδίο. Ωστόσο σίγουρα θα χρειαστεί μια προσυνεννόηση με τους θεσμούς και οι ρυθμίσεις που θα ψηφισθούν θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου του επόμενου έτους, δηλαδή του 2020 καθώς για φέτος όπως δήλωσε ο καινούριος πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».
Τα εννέα σημεία του φορολογικού σχεδίου της κυβέρνησης
1. Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
3. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
6. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
7. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
9. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

φωτο: www.tovima.gr