2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ | Αντίστροφη μέτρηση για μία γευστική «πράσινη» εμπειρία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού, η οποία μάλιστα θα περάσει σπουδαία μηνύματα στους Ζακυνθινούς και τους επισκέπτες για το περιβάλλον και τη στήριξη των τοπικών μας προϊόντων έχει ξεκινήσει! Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στο νησί μας, Γαστρονομικό Φεστιβάλ, στο χώρο της λαϊκής αγοράς με πρωτοβουλία της «Farmers Market Zante». Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι και μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, η φετινή διοργάνωση θα προσφέρει πολλές περισσότερες μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες!

Χορτοφαγικές λιχουδιές και μηνύματα κατά του πλαστικού
Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα «πράσινο» φεστιβάλ, το θέμα του οποίου είναι η διατροφή των vegan και των vegetarian. Στο πλαίσιο μάλιστα της εκδήλωσης, πάνω από 30 σεφ θα παρουσιάσουν χορτοφαγικές λιχουδιές εμπνευσμένες από τα τοπικά προϊόντα της Ζακύνθου. Οι στόχοι της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι πολλοί! Βασικός στόχος, όμως, είναι να αντιληφθούν όλοι το θησαυρό της ζακυνθινής γης και να στηρίξουν τα μοναδικά, τοπικά προϊόντα μας, όπως πχ το νεροκρέμμυδο και τη ζακυνθινή, αρωματική φραουλίνα και πολλά ακόμα. Επίσης, οι διοργανωτές θέλουν να περάσουν ένα δυνατό μήνυμα κατά της χρήσης των πλαστικών και γι’ αυτό, η εκδήλωση θα είναι «πράσινη». Κατά τη διάρκειά της, και ενώ οι σεφ θα έχουν ετοιμάσει πεντανόστιμες λιχουδιές στο χώρο της λαϊκής στους επισκέπτες δεν θα διανέμονται πλαστικές σακούλες, αλλά χάρτινες, ενώ παράλληλα οι διοργανωτές τους καλούν να φέρουν μαζί τους τα δικά τους μαχαιροπίρουνα. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τις επιπτώσεις της χρήσης του πλαστικού στο περιβάλλον, θα τους διανεμηθεί έντυπο υλικό για την ανακύκλωση, ενώ θα προβάλλονται και βίντεο με μηνύματα ευαισθητοποίησης. Να σημειωθεί ότι εμπνευστής και ψυχή της διοργάνωσης είναι ο πρόεδρος της λαϊκής, Βασίλης Φλάμπουρας, ο οποίος δήλωσε για τη διοργάνωση: «Πριν από 4 χρόνια κάναμε μια μικρή γιορτή στην λαϊκή, είδαμε ότι είχε απήχηση στον κόσμο και την άλλη χρονιά το κάναμε ακόμη καλύτερο. Πέρυσι σκεφτήκαμε να κάνουμε το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ με τη συνεργασία των ξενοδοχείων του νησιού. Το πρώτο φεστιβάλ, αν και διοργανώθηκε μέσα σε μόλις τρεις μέρες, είχε μεγάλη επιτυχία και έτσι θελήσαμε να συνεχίσουμε».
Η εθελόντρια Λουκία Πική, η οποία είχε την ιδέα να δοθεί στο Φεστιβάλ αυτή η «πράσινη» ταυτότητα, αναφέρει: «Μία ομάδα ατόμων θέλει να περάσει το μήνυμα της διοργάνωσης δυνατά. Ο κόσμος θα περάσει καλά, θα φάει καλά, αλλά θα μάθει επίσης ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγείας μας και το περιβάλλον, από την κατανάλωση κρέατος και την εκτεταμένη χρήση πλαστικού. Θα τους ενημερώσουμε για τη χορτοφαγία και για το πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί η κατανάλωση του κρέατος. Να σημειωθεί ότι ένα κιλό ντομάτας μέχρι να καταναλωθεί, χρειάζεται 180 λίτρα νερού και ένα κιλό χοιρινού, περίπου 4.800 λίτρα νερού, ενώ το μοσχάρι πολύ περισσότερο. Επίσης, να σημειώσουμε ότι η σύγχρονη μορφή κτηνοτροφίας επιβαρύνει τον πλανήτη με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Τουριστικός προορισμός η λαϊκή αγορά
Ένα άλλο σημαντικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν όλοι όσοι συμμετέχουν, με κάθε τρόπο, σε αυτή την προσπάθεια είναι η ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, επισημαίνει: «Θεωρώ ότι μεγάλο στοίχημα και στόχος, για έναν προορισμό σαν τη Ζάκυνθο, που έχει πλούσια αγροτική παραγωγή πρέπει να είναι η συνέργεια του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα. Τα προϊόντα των αγροτών της Ζάκυνθου θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι κάθε ξενοδοχείου και κάθε τουριστικής επιχείρησής. Δεν γίνεται να προωθούμε το ζακυνθινό πρωινό στα ξενοδοχεία και τα προϊόντα να μην είναι ντόπια. Είναι κρίμα να έχουμε τόσο πλούσια παραγωγή και να μην την εκμεταλλευόμαστε. Η λαϊκή αγορά έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση και έχει πέτυχει πολλά και μέσα από τη «Farmers Market Zante».

Από την πλευρά της, η περιβαλλοντολόγος, Άντα Βλαχούτσικου, η οποία μάλιστα «τρέχει» και το οικολογικο-κοινωνιολογικό πρόγραμμα «Anta concept – που χρηματοδοτείται μέσα από την πώληση ζακυνθινών, βιολογικών προϊόντων (antaconcept.com),σε δηλώσεις της στην «Ημέρα» επισημαίνει: «Η στήριξη των λαϊκών αγορών στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι οι τελευταίες εστίες της ζωντανής μας παράδοσης. Στις λαϊκές πωλούνται ακόμα παλιές ποικίλες φυτών, οι οποίες χάνονται και αντικαθίστανται με γενετικά τροποποιημένες ποικίλές και καθιστούν τον αγρότη εξαρτημένο, γιατί δεν παράγει πια σπόρους. Οι παλιές ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες, άρα είναι αυτές που χρειαζόμαστε, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Επίσης οι παλιές ποικιλίες έχουν πιο δυνατή γεύση και είναι κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς, η οποία χάνεται όταν χάνονται αυτές οι ποικιλίες. Όταν αγοράζουμε προϊόντα από τη λαϊκή, στηρίζουμε έναν μικρό παραγωγό που και αυτός «χάνεται» μέσα στα πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής που προωθεί την μονοκαλλιέργειες. Στις λαϊκές, οι κάτοικοι των πόλεων μπορούν να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα μας. Επομένως και η λαϊκή της Ζακύνθου μπορεί να αποτελέσει έναν τουριστικό πόλο έλξης όχι μόνο για τους ξένους τουρίστες αλλά και για τους Έλληνες».
Ο κ. Γιάννης Κόμης ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, ο οποίος επίσης στηρίζει τη διοργάνωση, επισημαίνει ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούν για αυτά τα σημαντικά θέματα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει ότι με τη βοήθεια όλων μας μπορεί να στηριχθούν οι ντόπιοι παραγωγοί και τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και τέλος, καλεί και τους Ζακυνθινούς να πουν «όχι» στα πλαστικά και να σκεφτούν οικολογικά.
Το Φεστιβάλ στηρίζει και ο ΦΟΔΣΑ, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Φορέα, Ντένη Μαλαπέτσα, να μας επισημαίνει ότι οι επισκέπτες θα ενημερωθούν πλήρως για την ανακύκλωση, τη σωστή χρήση των κάδων, την κομποστοποίηση και την κυκλική οικονομία. «Μέσω της διοργάνωσης, ενισχύεται ο γαστρονομικός τουρισμός. Επίσης, θέλουμε να περάσουμε και ένα μήνυμα για τη μείωση των απορριμμάτων που παράγονται από τις αγορές μας και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε – σε επικοινωνία με τον κ. Φλάμπουρα – να καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες στη λαϊκή και να μοιράζονται τσάντες πολλαπλών χρήσεων».
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.) και η έναρξη θα γίνει από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου. Για τη συνέχεια οι εκπλήξεις που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές για το κοινό είναι πολλές με το κάλεσμα να είναι ανοιχτό για όλους. Να αναφέρουμε μόνο ότι από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ενώ ιδιαίτερες εκπλήξεις ετοιμάζουν οι Παύλος Κουτσαντώνης (Executive Chef Culinary Director) και ο Γιώργος Τσουνάκας (Execuctive Chef).
Στο τέλος θα γίνουν βραβεύσεις από την «Farmers Market Zante». Τα έξοδα προβολής και διαφήμισης του φεστιβάλ κάλυψε η κα Τετράδη. Χορηγός και υποστηρικτής της εκδήλωσης είναι η ιατρική φροντίδα Ζακύνθου – Zante Medical Care και τα βραβεία και μετάλλια που θα δοθούν είναι χορηγία από την Γεωργική – Οικολογική Παναγιώτη Βάρτζελη. Ακόμη το εργοστάσιο νερού ΥΡΙΑ με έδρα την Κυψέλη θα προμηθεύσει ψύκτες νερού που θα παραμείνουν στη λαϊκή και μετά το φεστιβάλ.