ΑΑΔΕ: Θερινό «σαφάρι» | Μεγαλοοφειλέτες και επιχειρήσεις στο στόχαστρο

Η έντονη δραστηριότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, έχουν υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο ή δεν τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος εν γένει. Χαρακτηριστικό πως στο τέλος Ιουνίου και εν μέσω θέρους η ΑΑΔΕ δημοσίευσε επικαιροποιημένη λίστα με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου ενώ ακόμα και την εβδομάδα των εκλογών πραγματοποιούσε ελέγχους και μοίραζε….λουκέτα! Ελέγχους μάλιστα που πρόκειται να εντείνει όπως ανακοινώθηκε.

Αρκετοί Ζακυνθινοί στις νέες λίστες μεγαλοφειλετών
Δυο επικαιροποιημένες λίστες με τα ονόματα κι άλλα στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και του ΕΦΚΑ με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ ανεξόφλητη άνω του ενός έτους εξέδωσε η ΑΑΔΕ την τελευταία μέρα του Ιούνη. Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοφειλετών έγινε βάσει του νόμου 3943 του 2011 με στόχο την διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν, αλλά και για παραδειγματισμό των υπολοίπων φορολογουμένων. Στις δυο λίστες που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μπορεί κάποιος να εντοπίσει αρκετές Ζακυνθινές επιχειρήσεις.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι 24,677 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν συνολικά 105 δισ. ευρώ …δηλαδή ένα Μνημόνιο, ενώ οι πρώτοι 5 της λίστας χρωστούν συνολικά 23 δισ. ευρώ!

Οργανωμένο σχέδιο – Σαρωτικοί έλεγχοι
Το σχεδίου ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπει τη διενέργεια 620 ελέγχων-ερευνών και 16.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε (Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων). Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του έδωσε πρόσθετες διευκρινίσεις ως προς τις υποθέσεις στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα.
Οι έλεγχοι αφορούν σ’ ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν υποθέσεις που προκύπτουν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής. Επίσης σε προτεραιότητα μπαίνουν έρευνες για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου ή αίτημα παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Κ.Φ.Δ..
Σε πρώτο πλάνο περνούν και υποθέσεις των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε που αφορούν στη διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για την διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, τήρησης των βιβλίων και έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά. Τέλος προτεραιότητα δίνεται βάσει της ανακοίνωσης του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσίλη σε υποθέσεις διασταυρωτικών ελέγχων ενδοκοινοτικών συναλλαγών και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Λουκέτα από 2 μέχρι και 10 ημέρες!
Την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν μάλιστα και η τελευταία προεκλογική οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «μοίρασαν» λουκέτα σε επιχειρηματίες για πειραγμένες ταμειακές μηχανές και διπλά βιβλία! Οι τοπικοί επιχειρηματίες πιάστηκαν προ απροόπτου καθώς δεν περίμεναν λόγω των εκλογών να πραγματοποιούνται έλεγχοι.
Εκτός από τα 48ωρα λουκέτα, επιβλήθηκαν και λουκέτα 4 ή και 10 ημερών , όπως άλλωστε προβλέπει η νομοθεσία, στους μία και δύο φορές υπότροπους αντιστοίχως .
Στον Πειραιά, επιβλήθηκε λουκέτο 10 ημερών σε μπυραρία και βρέθηκε πειραγμένο λογισμικό σε 4 καταστήματα: Oι επιχειρήσεις έκοβαν κανονικά αποδείξεις όλη την ημέρα μεν, αλλά με τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού, στο τέλος της ημέρας, πολλές απ’ αυτές εξαφανίζονταν. Στη Ρόδο σε εστιατόριο μπήκε λουκέτο 10 ημερών. Στη χώρα της Μυκόνου επιβλήθηκε λουκέτο 4 ημερών σε γνωστό club. Στη Σαντορίνη λουκέτο 2 ημερών μπήκε σε γνωστό βιβλιοπωλείο που διατηρούσε διπλά βιβλία.

φωτο: Enikos