Ν. Αρετάκης και Ρ. Κράτσα «χτίζουν» τα στρατηγεία τους | Ποιοι παίρνουν τα «καυτά» χαρτοφυλάκια


Η ατζέντα του Νικήτα Αρετάκη
Σκουπίδια, λύματα και σωστή διοίκηση οι προτεραιότητές του
•Α. Μαρινάκης – Δ. Κουτσογιάννης αναλαμβάνουν ΔΕΥΑΖ και ΦΟΔΣΑ

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις και οι επαφές του νέου Δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη με υπηρεσίες, αρχές και φορείς, προκειμένου να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα για όσα έργα έχουν ήδη προχωρήσει από τη νυν δημοτική αρχή και τις ευθύνες που αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη, ώστε να χαράξει τη στρατηγική του για την επόμενη τετραετία.

Ο κ. Αρετάκης, όπως άλλωστε είχε πει και προεκλογικά, θέτει ως πρώτο του στόχο την εξομάλυνση στη διαχείριση των απορριμμάτων και μάλιστα, σε κάθε επίπεδο, από την αποκομιδή και την επεξεργασία, μέχρι και την εναπόθεσή τους στον Λίβα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Παναγιώτη Μυλωνά, τον Διευθυντή του Φορέα, Θοδωρή Κάρδαρη και τον μελετητή του εργοστασίου επεξεργασίας. Ο νέος Δήμαρχος ερωτηθείς από την «Ημέρα» σχετικά με τις διαπιστώσεις του από αυτές τις συναντήσεις, είπε: «Το θέμα απορριμμάτων είναι πολύ μεγάλο, γιατί πρέπει να εξετάσουμε τι γίνεται με την αποκομιδή, με τις προδιαγραφές κατασκευής του εργοστασίου, τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και τη μεταφορά τους. Με ενημέρωσαν ότι από τα μέσα Αυγούστου θα γίνεται κανονικά η αποκομιδή, καθώς θα ολοκληρωθεί η επισκευή των μηχανημάτων και του πλυντηρίου, ενώ με τις νέες προσλήψεις θα αυξηθεί και το προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας. Εμείς θα φτιάξουμε ένα νέο οργανόγραμμα για την ανάθεση εργασιών, οπότε το θέμα της αποκομιδής θα λυθεί». Επίσης, ο κ. Αρετάκης αναφέρθηκε και στην προμήθεια νέων κάδων που προγραμματίζει, ενώ υπογράμμισε ότι επόμενος στόχος του είναι η εξυγίανση του ΦΟΔΣΑ και η δημιουργία Διεύθυνσης Καθαριότητας. «Έτσι όπως είναι τώρα, χρεοκοπημένος και χωρίς οργανόγραμμα, με λίγο προσωπικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρετάκης.
Σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά και την άκρως προβληματική λειτουργία του ΚΔΑΥ, επεσήμανε ότι η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε. που θα αναλάβει το Κέντρο, θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων, ενώ σε συνομιλία που είχε με τον μηχανικό της ΕΕΑΑ, τον ενημέρωσε σχετικά με την μεταφορά τους στο Αγρίνιο (είτε με οχήματα του Δήμου είτε της εταιρείας), η οποία θα στοιχίσει 80 ευρώ ανά τόνο. Ο νέος Δήμαρχος πρόσθεσε ότι πρέπει γρήγορα να απομακρυνθούν, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων
Επίσης, ο κ. Αρετάκης επανέλαβε τη διαφωνία του για την κατασκευή του εργοστασίου όπως έχει σχεδιαστεί από τη νυν δημοτική αρχή, καθώς πιστεύει ότι η διαχείριση του δεν πρέπει να γίνει από την ίδια την κατασκευαστική εταιρεία και μάλιστα για πέντε χρόνια. Γι’ αυτό, επισημαίνει πως η λειτουργία του θα πρέπει να γίνει έναν χρόνο από τον εργολάβο και αν η δημοτική αρχή είναι ικανοποιημένη από το έργο, τότε να ανανεωθεί η σύμβαση, καθώς όπως αναφέρει, αν ο εργολάβος φανεί ασυνεπής, τότε το νησί θα κινδυνέψει πάλι να πνιγεί από τα σκουπίδια και θα ίσως φανεί και επιζήμιο για το δήμο. Σχετικά με τη διαχείριση του χώρου, ο Δήμαρχος τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση στη μελέτη και να γίνει μία διαφορετική διαρρύθμιση, ώστε ο ΧΥΤΥ να καταλαμβάνει τουλάχιστον 40 στρέμματα. «Τώρα στον Λίβα έχουν καταλήξει χιλιάδες τόνοι, γιατί η διαλογή δεν γινόταν όπως θα έπρεπε, ώστε να είναι μικρό το υπόλειμμα. Τώρα συσσωρεύονται δεματοποιημένα απορρίμματα, τα οποία θα γεμίσουν τα κύτταρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, γιατί κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Πρέπει όλα αυτά να ληφθούν υπόψη κατά την επικαιροποίηση της μελέτης. Για το θέμα αυτό, θα γίνει και σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τις πιστώσεις. Αν μας πουν ότι δεν υπάρχει χρόνος, τότε θα αλλάξουμε τη διακήρυξη. Στόχος μας είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου», τονίζει ο κ. Αρετάκης.

Τα λύματα
«Από την 1η του Σεπτέμβρη που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα μπουν όλα σε τάξη», υπογραμμίζει ο κ. Αρετάκης σχετικά με τον φετινό εφιάλτη της Ζακύνθου, τη θαλάσσια ρύπανση. Με δηλώσεις του στην «Ημέρα», ο κ. Αρετάκης, επισημαίνει ότι η λύση η οποία θα προωθήσει, περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε να αλλάξουν πλάνο και συμπεριφορά στον τομέα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Για τη θαλάσσια ρύπανση που προκαλείται από τα ημερόπλοια, τονίζει ότι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τη μεταφορά των λυμάτων, αλλά και ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, με στόχο η Ζάκυνθος να αποκτήσει και πάλι Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες της.

Οι εκλεκτοί του Ν. Αρετάκη
Σχετικά με τον προγραμματισμό του νέου Δημάρχου για την επόμενη μέρα και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να αξιοποιήσει τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, ο κ. Αρετάκης δήλωσε στην «Ημέρα» ότι τα «καυτά» χαρτοφυλάκια θα αναλάβουν ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Μαρινάκης και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσογιάννης, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον τομέα της ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑΖ) και των απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), αντίστοιχα. Μάλιστα, ο κ. Κουτσογιάννης ήδη συμμετέχει στις ενημερωτικές επισκέψεις και συζητήσεις μαζί με τον κ. Αρετάκη, ώστε να αποκτήσει σφαιρική εικόνα της κατάστασης. Ο κ. Αρετάκης είπε επίσης, ότι όλη η ομάδα είναι έτοιμη για δράση, καθώς ήδη ενημερώνεται και βάζει τα δυνατά της για να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, ανέφερε ότι μετά και από συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Αρμένη, διαπιστώνει ότι υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας και ότι όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν και να δράσουν προς όφελος των Ζακυνθινών, θα αξιοποιηθούν από τη δημοτική αρχή, χωρίς μάλιστα να είναι ανάγκη να προσχωρήσουν στη δική του παράταξη. Επίσης, πρόσθεσε ότι όσοι θέλουν να ασχοληθούν ενεργά και να προσφέρουν για το κοινό όφελος, θα θελήσει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις τους.

Τα σφαγεία και η ΕΔΕ για τον διαγωνισμό
Τον κ. Αρετάκη, τα τελευταία 24ωρα απασχολεί έντονα και το θέμα των σφαγείων και κυρίως η ΕΔΕ που διέταξε ο κ. Κολοκοτσάς για τη μη διενέργεια του διαγωνισμού. Ο κ. Αρετάκης σε ανακοίνωσή του για το θέμα, αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ο Δήμαρχος κ. Παύλος Κολοκοτσάς διέταξε Ε.Δ.Ε. διότι δεν προχώρησαν οι υπηρεσίες του Δήμου (προφανώς μετά από τις δικές μου απόψεις) στην διενέργεια του Διαγωνισμού δια την επισκευή των παλαιών σφαγείων του Δήμου προϋπολογισμού 130.000 ευρώ.
Δηλαδή επιδιώκει ο κ. Δήμαρχος να σπαταλήσουμε ασκόπως 130.000 ευρώ δήθεν δια ανακαίνιση των παραθαλασσίων στην περιοχή στο Αργάσι σφαγείων στα οποία:
1) Δεν πρόκειται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας δια περιβαλλοντικούς όρους,
2) Είναι βέβαιο ότι σε ενδεχόμενη λειτουργία των σφαγείων οι κάτοικοι προφανώς θα αντιδρούσαν.
3) Τα έξοδα επισκευής του εγκαταλειφθέντος από πολλών ετών κτιρίου είναι σημαντικά ώστε η επισκευή να είναι ασύμφορος.
4) Το παραθαλάσσιο οικόπεδο στο οποίο είναι κατασκευασμένα τα σφαγεία είναι σήμερα μεγάλης οικονομικής αξίας και δεν δικαιολογείται η χρήση του για σφαγεία.
Η νέα δημοτική αρχή θα καταργήσει οποιαδήποτε συνέπεια θα επιφέρει η διαταχθείσα Ε.Δ.Ε. η οποία οδηγεί στην σπατάλη 130.000 ευρώ και δεν θα κατασκευάσει το έργο.
Επιθυμώ να γνωρίσω στον κ. Δήμαρχο και σε όσους εμπλέκονται στην εγκατάσταση των φωτιστικών τύπου L.E.D,ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου έστειλε εξώδικο στο προηγούμενο Δήμαρχο κ. Γιώργο Σωφρόνη ζητώντας να ακυρωθεί αντίστοιχη σύμβαση με την δική μας διότι είναι 89,6% υπέρ του αναδόχου και 10,6% υπέρ του Δήμου.
Εμείς περιμένουμε να έρθει η εταιρεία στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δεχθεί την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης η οποία επιβαρύνει το Δήμο ασκόπως με 10.000.000 ευρώ. Εάν τούτο δεν συμβεί, αναγκαστικά θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη.
Εμείς περιμένουμε να κλείσουνε οι ισολογισμοί των ετών 2014-2015-2016-2017-2018, και να μάθουμε ποία και πόσα είναι τα ακίνητα του Δήμου, πόσα είναι τα εν χρήση μηχανήματα, πόσα είναι τα κατεστραμμένα και πόσα τα εγκαταλειφθέντα ώστε να γίνει η παράδοση από την προηγούμενη και η παραλαβή από την νέα δημοτική αρχή.
Δεν αποδεχόμαστε να γίνονται ενέργειες οι οποίες μας φορτώνουν με αδικαιολόγητες μελλοντικές υποχρεώσεις οικονομικού περιεχομένου όπως επιχειρείται με συμβάσεις στον ΦΟΔΣΑ, στα φωτιστικά στα σφαγεία και όπου αλλού.
Δεν θα παραλάβουμε κατασκευές αυθαίρετες, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του πολίτη και οι οποίες ανήκουν στο Δήμο ή σε όποια άλλη από αυτόν εξαρτώμενη εταιρεία ή οργανισμό».

Οι επόμενοι στόχοι
Επίσης, στους στόχους της νέας δημοτικής αρχής περιλαμβάνεται και η προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, αλλά και ανάπτυξης για τον τόπο. Τον Αύγουστο θα συναντηθεί με τον ναυπηγό-μηχανολόγο και ειδικό σύμβουλο κρουαζιέρας και θαλάσσιων προορισμών, Δημήτρη Κάπαρη, προκειμένου να συζητήσουν και να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει για την κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων.

Συνάντηση με το νέο Βουλευτή, Δ. Ακτύπη
Χθες, ο νέος Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης συναντήθηκε με τον κ. Αρετάκη στις Βολίμες, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα που απασχολούν τους Ζακυνθινούς και να δουν πως θα μπορέσουν μέσα από τη συνεργασία τους να προωθήσουν την επίλυσή τους. Ψηλά στην ατζέντα ήταν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αποφασίστηκε, άμεσα, μαζί και με την Περιφερειάρχη, να επισκεφθούν το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Ακτύπης του μετέφερε ότι θα έχει την αμέριστη στήριξή του σε οτιδήποτε χρειαστεί στο σχεδιασμό που κάνει. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ακτύπης με αφορμή τη συνάντησή του με το Δήμαρχο στις Βολίμες, είδε επίσης τους κατοίκους του χωριού και των Ορθονιών και τους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους.

Η ατζέντα της Ρόδης Κράτσα
Στην Κέρκυρα για ενημέρωση οι νεοεκλεγέντες Σύμβουλοι
•Και με βάση τη σταυροδοσία η επιλογή Αντιπεριφερειάρχη

Την αυτοδιοικητική της πορεία από Σεπτέμβρη ετοιμάζει και η νέα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. ‘Ηδη έχει ξεκινήσει εντατικό πρόγραμμα ενημέρωσης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Διαχειριστικής Αρχής στην Κέρκυρα και τις Αντιπεριφέρειες σε όλα τα νησιά. Παράλληλα, πραγματοποιεί επαφές για τις «καλοκαιρινές προκλήσεις» των νησιών και έτσι, ήδη έχει επισκεφθεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο σε όλα τα νησιά (πλην της Ιθάκης). Αυτές οι συναντήσεις ξεκίνησαν πριν 15 μέρες και θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης στην Κέρκυρα
Η κα Κράτσα κάλεσε στην Κέρκυρα όλους τους εκλεγμένους συμβούλους από όλα τα νησιά, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΠΙΝ, αλλά και για τα νέα τους καθήκοντα. Την Τρίτη, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας για τη διοικητική διάρθρωση της ΠΙΝ, για το πως παίρνονται οι αποφάσεις, για το ποια είναι η ιεραρχία καθώς και για άλλα σημαντικά θέματα. Υπήρξε μάλιστα και ανταλλαγή απόψεων και οι εκλεγμένοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους. Επίσης, η κα Κράτσα είχε επικοινωνία με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία της ΠΙΝ και τους ελέγχους που γίνονται από την Αποκεντρωμένη, ενώ συζήτησαν και για τους νέους δήμους που έχουν δημιουργηθεί στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Ζητούμενο όπως είπε στην «Ημέρα» η κα Κράτσα είναι να λειτουργήσουν σωστά και γρήγορα οι νέοι δήμοι. Ακόμα, οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν ενημέρωση από εμπειρογνώμονα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για να δουν τι ακριβώς χρειάζεται να γνωρίζουν για την επιτάχυνση των ρυθμών, ώστε να κλείσει ένα πρόγραμμα και να ξεκινήσει το επόμενο.

Να σημειωθεί ότι χθες στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014 – 2020. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό της κας Κράτσα, η οποία δήλωσε στην «Ημέρα»: «Είναι μία κρίσιμη περίοδος, καθώς αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας στην ΠΙΝ και οδεύουμε στο κλείσιμο του προγράμματος 2014 – 2020, ενώ ήδη γίνεται η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό που βρεθήκαμε όλοι μαζί για να συναισθανθούμε τις σοβαρές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Πως θα επιλέξει Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου
Σε σχέση με τον τρόπο που θα αξιοποιήσει τα μέλη της ομάδας της, η κα Κράτσα είπε στην «Ημέρα» ότι τώρα κάνει τους σχεδιασμούς της και ότι ειδικά για τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα θα ληφθεί υπόψη και η σειρά εκλογής των συμβούλων. Πιο αναλυτικά, είπε ότι εκτός από τη σειρά εκλογής, θα παίξει ρόλο το βιογραφικό και η πείρα. «Σέβομαι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρόλο που δεν ήταν μεγάλες οι διαφορές στη σταυροδοσία μεταξύ των πρώτων συμβούλων, αυτό είναι ένα κριτήριο που έχει μία δόση αντικειμενικότητας και δείχνει σεβασμό της λαϊκής βούλησης. Η μη επιλογή τους δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναγνώριση ή ότι αυτά τα άτομα δεν θα αξιοποιηθούν. Η Περιφέρεια έχει ανάγκη από αξιόλογο προσωπικό. Χρειαζόμαστε αξιόλογα στελέχη που θα αναλάβουν άλλες θέσεις ευθύνης (θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, πρόεδροι Επιτροπών), και σε αυτές τις θέσεις θα τοποθετηθούν άνθρωποι και από τη Ζάκυνθο και από την Κέρκυρα».