Ζάκυνθος | Μείωση της φορολογίας ζητούν φορείς και επιχειρηματίες

«Μειώστε τη φορολογία και βοηθήστε μας». Αυτό είναι το μήνυμα επιχειρηματιών και φορέων του νησιού μας στη νέα κυβέρνηση, αφού θεωρούν ότι μόνο αυτό θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Όπως σημείωσαν η φορολογία είναι αυτή που «χτυπάει» κάθε επαγγελματικό κλάδο και αν δεν αλλάξει το καθεστώς, τα προβλήματα θα είναι μεγάλα για τις επιχειρήσεις. Όπως είπαν αρκετοί επιχειρηματίες στην «Ημέρα», περιμένουν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο, ενώ αρκετοί μίλησαν για τα λουκέτα που μπήκαν στην αγορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και για τη δυσκολία των καταστηματαρχών να τηρήσουν το νόμο στο 100%. Επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, μηχανικοί και αγρότες, όλοι ζητούν φοροελαφρύνσεις και περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και το προεκλογικό της πρόγραμμα. Να στηρίξει δηλαδή κυρίως, τη μεσαία τάξη που είναι αυτή που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Φώτης Κόττης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου
«Ολοκληρώθηκαν όλες οι εκλογικές διαδικασίες είναι ώρα να εργασθούμε για το καλό της Ζακύνθου! Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες ώστε να γίνει κάτι καλό. Εμείς σαν Επιμελητήριο, όπως έχουμε δηλώσει και στη συνάντησή μας με το καινούριο Βουλευτή, είμαστε ένας φορέας που ουσιαστικά αξιοποιεί μια συνεργασία με όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και τη Ζάκυνθο, ώστε να μπορέσουν να γίνουν όλα τα έργα που απαιτούνται για τη βελτίωση όλων των υποδομών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο!»

Λιλύ Μπουζιάνου – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου
«Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε στο 29% το ΦΠΑ και να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Το ΦΠΑ είναι ανάγκη να μειωθεί μήπως και λειτουργήσει η αγορά. Διαφορετικά δεν θα επιβιώσουμε πλέον. Η φορολογία είναι το βασικό πρόβλημα και το ότι δεν έχουμε ακατάσχετο λογαριασμό. Αν θα είχαμε ακατάσχετο, δεν θα ήταν πρόβλημα για το POS. Η κίνηση με κάρτες εξυπηρετεί και τον καταναλωτή και όλους. Από τη στιγμή που αγοράζουμε τα μηχανήματα, πληρώνουμε προμήθειες στην τράπεζα και μετά εάν κάποιος οφείλει, δεν μπορεί με τα χρήματα να αντικαταστήσει το εμπόρευμα του και αυτό είναι πρόβλημα. Να δοθούν κίνητρα και βοήθεια στους επιχειρηματίες».

Βίκυ Βίτσου – Ξενοδόχος
«Όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που λέμε και φωνάζουμε είναι ότι δεν αντέχουμε με την φορολογία. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό, αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι… Ότι παίρνουμε, τα δίνουμε πίσω και δεν μας μένει απολύτως τίποτα. Για τους ξενοδόχους πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι ο νέος Υπουργός Τουρισμού πρέπει να δει πως θα γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστικός προορισμός. Βεβαίως έχουμε πολλούς ανταγωνιστές, Τουρκία, Βόρεια Αφρική κλπ.. Πρέπει να γίνουμε και εμείς ανταγωνιστικοί προς αυτούς».

Πάνος Λιβέρης – Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου
«Δυο βασικοί τομείς είναι στο χώρο των κατασκευών και ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Να ανοίξουν οι μεγάλες επενδύσεις, που ήταν μια μεγάλη προσδοκία των τελευταίων ετών – και μην ξεχνάτε λόγω αυτής της έλλειψης εργασίας έφυγε πολύς κόσμος και καλό επιστημονικό προσωπικό προς τα μέρη του κόσμου, ειδικά από τον τομέα των μηχανικών. Οι επενδύσεις θα μειώσουν την ανεργία, θα επαναφέρουν τους επιστήμονες, ενώ και οι μηχανικοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα γραφεία τους, που έκλεισαν το διάστημα της κρίσης στην Αθήνα. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών».

Πέτρος Βισβάρδης – Διευθυντής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
«Εμείς ζητάμε για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και τα οποία βρίσκονται στους εκκαθαριστές, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και συμφωνία μαζί τους για να τελειώσει αυτό το ζήτημα. Το δεύτερο που θέλουμε είναι να υπάρχει ρευστότητα, που δεν διαθέτουμε και έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία μας. Λόγω αυτή της έλλειψης, δεν μπορούμε να έχουμε σωστές σχέσεις με τους παραγωγούς, γιατί δεν πληρώνουμε τα προϊόντα στο σωστό χρόνο. Είναι γνωστό ότι οι παραγωγοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να περιμένουν μεγάλο διάστημα και ψάχνουν άλλες λύσεις για να παραδώσουν τα προϊόντα τους. Αυτό είναι μια αιμορραγία μόνιμη. Χάνουμε προϊόντα, εμπορική δυνατότητα και τζίρο».

φωτο: Economy-365