«Καθαρά νερά στη Ζάκυνθο» | Μια ομάδα που έγινε κίνημα

Η ομάδα στο Facebook «Καθαρά νερά στη Ζάκυνθο» κατόρθωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι εξαίσιας σημασίας για το νησί μας: να ξεκινήσει ένας διάλογος ουσίας για το ζήτημα των λυμάτων. H ομάδα που σύντομα έγινε κίνημα πολιτών μπορεί να έχει περίπου ένα μήνα ζωής μα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 4,500 μέλη, να ωθήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το Λιμεναρχείο και μέσω αυτής της συγκέντρωσης να «σπρώξει» τις αρχές του τόπου σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίας όλων των αρμόδιων φορέων για το θέμα των λυμάτων αλλά και των απορριμμάτων στο νησί μας. Κυρίως κατάφερε να δημιουργήσει ένα «παρατηρητήριο» απ’ τη μία άκρη του νησιού μας ως την άλλη και να παρέχει καθημερινά μέσω αυτού ενημέρωση ως προς τις περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.
Κάποιοι θεωρούν πως επειδή δεν πάρθηκαν άμεσα αποφάσεις, το Συμβούλιο απέτυχε. Πάραυτα όσοι βρέθηκαν εκεί έως και τη λήξη του κι άκουσαν όλους τους εκπρόσωπους των φορέων, απαντήσεις έλαβαν οι οποίες μάλιστα έχοντας καταγραφεί στα πρακτικά «υποχρεώνουν» τις αρχές να κινητοποιηθούν. Αυτή είναι και η επιτυχία των Καθαρών Νερών.

Η ίδρυση κι οι στόχοι της ομάδας
Η ομάδα – κίνημα δεν έχει εκπροσώπους, οπότε επικοινωνήσαμε με μέλος της που μίλησε εκ μέρους των «Καθαρών Νερών» στο Δημοτικό Συμβούλιο τον κ. Ντένη Μαλαπέτσα, περιβαλλοντολόγο. Όπως μας είπε ο κ. Μαλαπέτσας πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που μείωσε τα μπάνια του, αλλά «όλο αυτό ξεκίνησε αυθόρμητα φέτος», μας ενημερώνει και συμπληρώνει: «Την ομάδα την φτιάξαμε καμία 15αριά άτομα αρχικά. Όταν πηγαίναμε να κάνουμε το μπάνιο μας βλέπαμε πως υπήρχε πρόβλημα σε πολλά σημεία του νησιού μας – οπού και να πηγαίναμε πάντα κάτι θα υπήρχε – ίσως όχι σε καθημερινή βάση αλλά κάτι θα βρίσκαμε. Αν ήταν σε μία παραλία μπορεί να το προσπερνάγαμε». Δεν είναι σύλλογος ή κάτι άλλο ξεκαθαρίζει ο κ. Μαλαπέτσας «είμαστε μία ομάδα, μια κίνηση πολιτών…ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να τρέχει μαζί μας». Ως προς τον αρχικό τους στόχο αυτός ήταν «να κινητοποιηθούν οι αρχές. Να τρέξουν κάποιες διαδικασίες που ίσως και οι καταγγελίες μεμονωμένων περιστατικών να μην είχαν τη δυναμική να τις εκκινήσουν και να πέσει μια βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα. Όταν όμως είδαν τη κινητοποίηση του κόσμου, τις υπογραφές…».

Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα
Όπως μας πληροφορεί πέραν της «τεράστιας υποστελέχωσης» στις υπηρεσίες υπάρχουν «διάφορα προβλήματα και ως προς τις δειγματοληψίες». Δεν αρκεί ο τρόπος κι η συχνότητα που γίνονται μας λέει «πρέπει να γίνονται 3 φορές τη μέρα». Το πρόβλημα ξεκαθαρίζει «δεν είναι μόνο από τη θάλασσα είναι και από την στεριά με παράνομους αγωγούς. Αν μιλήσουμε για περιοχές που είναι στο πίσω μέρος του νησιού εκεί μπορεί να είναι και από ημερόπλοια και από διερχόμενα καράβια, σ’ άλλα σημεία όμως υπάρχει πρόβλημα και από σωλήνες που καταλήγουν στη θάλασσα ή ρέματα στα οποία ρίχνουν. Όπως γίνεται και στο ποτάμι στον Άγιο Χαράλαμπο που μπορεί να φτάσει με τα ρεύματα ως το Αργάσι». Όπως μας λέει πρέπει να κινητοποιηθεί και Λιμενικό και Περιφέρεια και αναφορικά με την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών προτείνει «να πάρουν εξωτερικούς συνεργάτες που είναι απλή διαδικασία». Αναφορικά με το βιολογικό τονίζει πως πρέπει «να γίνει επέκταση του βιολογικού βάσει της ανάπτυξης που έχουμε – το πρόβλημα δεν είναι φετινό έπρεπε να το έχουν βολέψει 10 χρόνια τώρα. Έρχεται σε αντίθεση η τουριστική ανάπτυξη με τις υποδομές του νησιού κι όσοι έχουν εκλεγεί τώρα καλούνται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα».

Τα επόμενα βήματα!
Όπως μας λέει κανένας δεν τους έχει απειλήσει ή αποτρέψει μέχρι στιγμής ενώ πολλοί επιχειρηματίες τους επαινούν για την προσπάθεια και συμφωνούν πως κάτι πρέπει να γίνει. «Ίσα-ίσα πολλοί μας πλησίασαν και είναι διαθέσιμοι για να βρεθεί μια λύση και συμφωνούν πως πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος», όπως λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στο αν έχουν ειδικούς στα «Καθαρά νερά» μας ενημερώνει πως στην ομάδα υπάρχουν ωκεανογράφοι, μηχανικοί-χημικοί, δικηγόροι…οι οποίοι εθελοντικά τους βοηθούν. Για τα επόμενα βήματά τους μας ενημερώνει πως έπεται συνάντηση με τον Λιμενάρχη για να ενημερωθούν για την πρόοδο των ελέγχων ενώ «θα κάνουμε και μια συνάντηση με το νέο βουλευτή να δούμε πως μπορεί να βοηθήσει στο συγκεκριμένο θέμα» ενώ θα επισκεφθούν και την Εισαγγελία. Υπάρχει και πλάνο με σαφείς προτάσεις ως προς το τι μπορεί να γίνει μετά το τέλος της σεζόν.

Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη
Όπως τόνισε ο κ. Μαλαπέτσας δεν είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. «Σε αντίθεση με περιπτώσεις τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων που μένουν δεκαετίες το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς δεν είναι χρόνιο», λέει χαρακτηριστικά, «με το που σταματήσουμε την ρίψη θα διορθωθεί η κατάσταση στις θάλασσες μας». Τέλος, ο κ. Μαλαπέτσας πρότεινε να ενταχθεί η Ζάκυνθος και σε άλλα προγράμματα πέραν των Γαλάζιων Σημαιών όπως το ευρωπαϊκό «Καθαρές θάλασσες» γιατί «ίσως μέσα από αυτό να καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε το brand name της Ζακύνθου».