Ένταξη στο “Greening the islands”… για μία «πράσινη» Ζάκυνθο!

Το Επιμελητήριο Ζακύνθου προχώρησε σε μία ακόμα ενέργεια που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει το νησί μας στον πράσινο από οικολογικής απόψεως παράδεισο που ονειρευόμαστε: την ένταξή μας στο κοινό πρόγραμμα Ευρώπης και Greening the islands!
Τo greening the islands είναι ένας επίσημος φορέας που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο εντάσσονται νησιά Ευρωπαϊκά – από τα νησιά του νότου έχει ενταχθεί ήδη η Κρήτη, το Γκότζιο στη Μάλτα καθώς και κάποια από την Ισπανία -που περνούν σε μια διαδικασία μετάβασης με τελικό στόχο την πλήρη απαλλαγή τους από τον άνθρακα. Τα νησιά που εντάσσονται χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα ενέργειας. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Φώτης Κόττης πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ήταν κάτι στο οποίο στόχευαν καιρό μα τελική ώθηση για την ένταξη του νησιού μας δόθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας στις Βρυξέλλες!

«Έχουμε πετύχει πολύ ισχυρό lobby»
Στο πλαίσιο λοιπόν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενέργεια – του χρόνου σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Κόττη θα υπάρξει και ξεχωριστή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τα νησιά!- πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στις 18 Ιούνη σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των νήσων της ΕΕ. «Αποτέλεσε μία αφορμή οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με τους νέους εκλεγμένους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα επόμενα βασικά πολιτικά βήματα στους τομείς της μετάβασης στην ενέργεια και της αποκεντροποίησης των Νήσων της ΕΕ. Μαζί μου ήταν και ο ταμίας του Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης Νικόλαος Τσίπηρας», δηλώνει ο κ. Κόττης. Όπως μας πληροφορεί δε ο κ. Κόττης, ο κ. Τσίπηρας είχε βρεθεί και στο πρόσφατο συνέδριο-παρουσίαση της Greening the Islands στη Κρήτη ως εκπρόσωπος του Insuler. Σε μια κοινή δήλωση που παρουσιάστηκε στην συνάντηση τους στις 18 Ιούνη, η Επιτροπή Νήσων της CRPM και η Greening the Islands ζήτησαν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβουν συγκεκριμένα μέτρα στα σχέδιά τους με στόχο τα νησιά. Όπως δήλωσε για το πρόγραμμα: «Μετά από μεγάλη προσπάθεια του Επιμελητηρίου μας, επιτυγχάνεται η ένταξη της Ζακύνθου στα Greening Islands για ένα στρατηγικό σχεδιασμό ενεργειακής μετάβασης κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης με Ευρωπαϊκούς πόρους. Μια χούφτα ανθρώπων με όραμα, τεχνογνωσία και ισχυρό ευρωπαϊκό lobby μπορούμε να επιτύχουμε πολλά για το νησί μας».

Η συνεργασία Περιφέρειας – Επιμελητηρίου το κλειδί
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κόττης η Ζάκυνθος θα μπορούσε ήδη να έχει ενταχθεί επισήμως αλλά το επιμελητήριο περίμενε για την περίπτωση που ήθελαν να ενταχθούν κι άλλοι φορείς. Ωστόσο το επιμελητήριο θα το προχωρήσει τον Σεπτέμβρη και έχει ήδη γίνει επικοινωνία με την Περιφέρεια της οποίας την συμπόρευση σ’ αυτό το πρόγραμμα κρίνει απαραίτητη. «Έχει πραγματοποιηθεί μια αρχική ενημέρωση στην κα Κράτσα για να αξιοποιηθεί η επιτυχία μας από την Περιφέρεια», όπως δηλώνει ο κ. Κόττης. Οι υπογραφές για την επίσημη ένταξη θα μπουν τον Σεπτέμβρη οπότε και θα έρθουν εκπρόσωποι της Greening the Islands στο νησί. Συνάντηση στην οποία προσδοκά να βρεθούν Επιμελητήριο – Περιφέρεια μαζί!

Σεπτέμβρη η επίσημη επίσκεψη κι οι υπογραφές
«Θα έρθουν κάποιοι άνθρωποι από το παρατηρητήριο οι οποίοι θα θέσουν κάποιες προδιαγραφές για να μπορούμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις» όπως επισημαίνει στην Ημέρα ο Πρόεδρος κ. Κόττης. Οι εκπρόσωποι αυτοί θα κάνουν αυτοψία στο νησί μας και θα προτείνουν κάποια μέτρα πάνω στα οποία θα σχεδιαστεί και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί και η χρηματοδότηση, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος και συμπληρώνει πως «πρέπει να βρούμε ενεργειακούς πόρους. Το σχέδιο άλλωστε της Ευρώπης μέχρι και το ’30 είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας!»