Κρυονέρι: Μια όαση δροσιάς

Μία ανάσα έξω απ’ την πόλη, καθαρή θάλασσα – τουλάχιστον αυτή την περίοδο – που προσφέρει ανακούφιση και στιγμές χαλάρωσης σε οικογένειες και ζευγάρια εν μέσω καύσωνα. Ο ιδανικός προορισμός για όσους δεν συμπαθούν την άμμο ή δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν για τη μετάβασή τους σε πιο μακρινές παραλίες του νησιού μας. Μάλλον υποεκτιμημένο από νέους που προτιμούν οργανωμένες πλαζ αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας που το προσπερνούν καθοδόν για άλλες παραλίες ή την πόλη μας, μα για τους ντόπιους Ζακυνθινούς και γνώστες, ένας παράδεισος κρυμμένος σε κοινή θέα κι ένα σημείο συνάντησης με φίλους.
Συζητήσαμε με τη κα. Σκορδάκη την ώρα που τα εγγόνια της έκαναν τις βουτιές τους «Ξεκινάμε τα μπάνια από τον Ιούνιο καθώς είμαστε συνταξιούχοι κι ερχόμαστε εδώ καθημερινά» όπως μας λέει. Τι ρωτάμε αν είναι καθαρά και μας απαντά: «Eδώ η συγκεκριμένη παραλία μας είπαν πως είναι καθαρή δεν είμαι ειδικός για να ξέρω αλλά έχω φέρει τα εγγόνια μου και κάνουνε μπάνιο…» και βέβαια για όποιον έχει παιδιά ή εγγόνια η απάντησή της μας λέει πολλά περί του κατά πόσον μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί τα νερά του Κρυονερίου, αυτή την εποχή τουλάχιστον. Όταν τη ρωτάμε αν προτιμούν το Κρυονέρι επειδή είναι κοντά η απάντησή της είναι ενδεικτική «Όχι αλλά επειδή έχουμε πρόβλημα με τις θάλασσες τώρα! Μένουμε στο Τσιλιβή εμείς…». Τη ρωτούμε αν θα φύγουν όπου να ναι καθώς μπαίνουμε στις πιο επικίνδυνα ζεστές ώρες της μέρας μα όπως μας λέει «Έχουμε βρει σκιά και καθόμαστε με τις καρεκλίτσες μας… Έχει και δροσιά εδώ». Και όντως, μία ανάσα απ’ τη καυτή άσφαλτο τα δεντράκια φτάνουν ως το κύμα και κάτω απ’ τη σκιά τους οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές. Επιπλέον και τα νερά δεν είναι υπερβολικά ζεστά «εδώ πάντα είναι χλιαρά κι ωραία» όπως μας λέει.

Οι κυρίες Μυλωνά – μητέρα και κόρη – λιάζονται λίγα μέτρα απ’ τη θάλασσα και απολαμβάνουν τη θέα λίγο πριν τη βουτιά τους. Μας πληροφορούν πως προτιμούν το σημείο επειδή μένουν δίπλα! Τις ρωτάμε αν είναι καθαρά. «Πέρυσι όχι, δεν ήταν καθόλου καθαρά», μας λέει η κόρη. Φέτος όμως είναι κρυστάλλινα. «Είναι πάρα πολύ καθαρά!» τονίζει η μητέρα, με τη κόρη Μυλωνά να συνεχίζει «Είναι συγκυριακή η καθαριότητα…Τώρα Αύγουστο μπορεί να μην είναι καθαρά. Έχει να κάνει με τα ρεύματα, με τα λύματα, όσο περισσότερος κόσμος έρθει, τόσο περισσότερα λύματα θα έχουμε – υποδομή σίγουρα στο νησί δεν έχουμε». Η μητέρα τονίζει πως φταίνε τα καράβια – τα λύματα έρχονται – όταν έρχονται – όπως μας λέει «κυρίως από τη θάλασσα γιατί εδώ έχουμε βιολογικό υποτίθεται και δεν έχουμε ξενοδοχεία μεγάλα. Πέρσι είχαμε από τα καραβιά που έφερναν τα ρεύματα». Φέτος ακόμα όλα βαίνουν καλώς «Ίσως φέτος υπάρχει καλύτερη εποπτεία, ας περιοριστούμε στο προς τα παρών για να είμαστε ρεαλιστικοί» λέει η μικρότερη εκ των δυο κα. Μυλωνά. Της αναφέρουμε πως και έξω πάντως είναι ιδιαιτέρως καθαρά – δεν βλέπει κανείς σκουπίδια – «προσπαθούμε!», μας λέει.
Κάτω από μία φυσική-τεχνητή ομπρέλα από φύλλα φοίνικα πετυχαίνουμε άλλη μία μητέρα με τις κόρες της, τη κα. Αρβανιτάκη Πόπη! Σχολιάζουμε πως έχουν βρει όμορφο δροσερό σημείο με σκιά και μας απαντά «ο πατέρας μου το έχει φτιάξει!» όπως συμπληρώνει έρχονται μαζί με τη μητέρα της στο σημείο καθημερινά. Οι ίδιοι όποτε προλαβαίνουν… «Στα ξύγκια είναι πολύ καθαρά» μας λέει το ένα εκ των δυο κοριτσιών! Η μητέρα συμπληρώνει «χθες στο Ακρωτήρι ήταν χάλια…Αλυκές που έχουμε πάει 2-3 φορές ήταν καθαρά! Τσιλιβή φέτος δεν πάμε. Είναι και που τυχαίνει να υπάρχει θέμα…». Και τα δυο πάντως κορίτσια παρότι μικρά σε ηλικία έχουν παρακολουθήσει το ζήτημα της μόλυνσης των θαλασσών μας κάτι που αν μη τι άλλο γεννά αισιοδοξία πως η νέα γενιά νοιάζεται για το περιβάλλον και το μέλλον του τόπου μας!
Είναι και που τυχαίνει, βέβαια, να υπάρχει θέμα πάντως προς ώρας το Κρυονέρι παραμένει ένα καθαρό καταφύγιο απ’ τη ζέστη!