Μια έκθεση της εξαιρετικής Μ. Σμ. Σκούρτα στο Μουσείο Σολωμού

Η κα Δεμέτη Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού κι Επιφανών Ζακυνθίων μας ξενάγησε στην έκθεση «Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης» που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Μουσείου και μαγευτήκαμε όχι μόνον απ’ τα χρώματα και την τόσο ιδιαίτερη τεχνοτροπία της κας Μαρίας Σμαράγδας Σκούρτα αλλά κι από το βαθύ πνευματικό ταξίδι που τα έργα της προσφέρουν. Η ίδια με ένα συναρπαστικό βιογραφικό -το οποίο μπορεί να διαβάσει ο επισκέπτης στο χώρο της έκθεσης – και το βάθος εικαστικών γνώσεων που της χάρισε ένα πολυετές πέρασμα από την Καλών Τεχνών στο οποίο φρόντισε να παρακολουθήσει όσες περισσότερες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα ήταν εφικτό, χαρίζει ένα αποτέλεσμα ανυπέρβλητης αξίας.
Πρόκειται όντως περί ανακατασκευών ιστορίας και μνήμης: H ζωγράφος αντλώντας έμπνευση – «όντας σε μία συνομιλία» όπως το όρισε η κα Δεμέτη με εικόνες «από τα τρία μουσεία maw: Και το εκκλησιαστικό και το Μουσείο Σολωμού και το Μουσείο Ζακύνθου» αλλά και από χειρόγραφα από το Άγιο Όρος και στοιχεία της ινδικής φιλοσοφίας συνθέτει μια ιδιόμορφη ζωγραφιά-πάζλ την οποία ο επισκέπτης αδυνατεί να προσδιορίσει που ανήκει χρονικά – θα μπορούσε να μας έρχεται από το μέλλον όσο κι απ’ το παρελθόν – αλλά του είναι τόσο οικεία.

Η δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί η καλλιτέχνιδα εξηγείται εξαιρετικά στον επισκέπτη από φωτογραφίες των αρχικών έργων και των πινάκων με τους οποίους συνομιλούν που εμφανίζονται σε μία οθόνη υπολογιστή στην αίθουσα. Η κ. Δεμέτη μας δίνει κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες. Όμως μας λέει «η κα. Σκούρτα παίρνει στοιχεία από άμφια αγίων, δάπεδα κι άλλα στοιχεία που βλέπουμε στις εικόνες… Αυτά τα μοτίβα τα οποία ανακαλύπτει σε όλο αυτό το κομμάτι που λέγεται επτανησιακή αγιογραφία το παίρνει και το επεξεργάζεται ψηφιακά και μετά το τυπώνει σε περγαμηνή και πάνω στην περγαμηνή επεμβαίνει με χρώμα, φύλλα χρυσού ή το περνάει με κερί»
Πέρα από τα εντυπωσιακά μοτίβα στα έργα υπάρχουν κρυμμένες λεπτομέρειες: ζώα, μορφές… «αυτό που θέλει είναι να ψάξεις τη λεπτομέρεια σε κάθε έργο. Δημιουργεί ένα μικρόκοσμο στον οποίο μας προσκαλεί».
Η έκθεση θα διαρκέσει από την 1/7 έως 14/7, και θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, 9.00 – 14.00 και 20.00 – 22.00. Μην την χάσετε!