Εγκρίθηκε το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Αναρτήθηκε από την υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οριστικός πίνακας των αξιολογημένων προτάσεων για το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Μετά και την εξέταση της ενστάσεως που είχε υποβληθεί, ο Δήμος εντάσσεται στην δράση «Aνοικτά Kέντρα Eμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.803.996,00 ευρώ.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου, σε ανάρτησή τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν μετά από αυτή την εξέλιξη, «Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια πρόκληση για την οποία ελάχιστοι γνώριζαν τι είναι. Χρειαζόταν να γίνει μια συνεργασία που όμοια της δεν είχε ξανασυμβεί έως σήμερα. Να συμπλεύσει ο Δήμος Ζακύνθου με φορείς που εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα. Ο πρώτος φορέας που απευθυνθήκαμε για την σύμπραξη δεν κατάφερε για τους δικούς τους λόγους να συμμετάσχει. Ο δεύτερος φορέας ανταποκρίθηκε. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθήσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο αυτό. Τον περασμένο Νοέμβριο καταφέραμε να υποβάλλουμε την πρόταση. Πολύ την υποστήριξαν κάποιοι αδιαφόρησαν κάποιοι λοιδόρησαν ότι υποβάλλαμε κενό φάκελο. Τον Μάιο βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα η πρόταση δεν βαθμολογήθηκε και μαζί με άλλες κατατάχθηκε στο τέλος του πίνακα γιατί εκ παραδρομής είχε γίνει ένα τυπικό λάθος. Φυσικά υπήρχε η δυνατότητα ένστασης. Κάποιοι έσπευσαν ως ειδήμονες να ερμηνεύσουν κατά την γνώση που έχουν το αποτέλεσμα. Ποτέ κανένας δεν απευθύνθηκε σε μας να ενημερωθεί αλλά αυθαίρετα έκαναν εικασίες. Ευτυχώς οι Δημοτικές παρατάξεις πλην ελαχίστων περιπτώσεων κράτησαν χαμηλούς τόνους γνωρίζοντας ότι ο πίνακας είναι προσωρινός».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης αναφερόμενος στο θέμα είπε: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων από όσους είχαν υποβάλει και είμαστε επιλέξιμοι μέσα στον τελικό πίνακα. Αυτό σημαίνει ότι περάσαμε στο Open Mall. Θα πάρουμε την τελική απόφαση ένταξης για να προχωρήσουμε σε διαδικασία υλοποίησης. Θα γίνει κανονική παρουσία του προγράμματος, το οποίο έχει 14 υποέργα. Σκοπός μας είναι να παίρνει το νησί τα προγράμματα που διεκδικεί».
Το Επιμελητήριο Ζακύνθου να πούμε ότι προγραμματίζει και συνέντευξη τύπου την προσεχή Παρασκευή, όπου θα αναφερθεί στο θέμα της ένταξης στο Open Mall.

Nίκη Μαλαφούρη – Γενική Γραμματέας Επιμελητηρίου
«Το κέντρο της Ζακύνθου θα αλλάξει όψη! Σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι διαφορετική η πόλη. Πραγματικά βοήθησαν πάρα πολλοί για να γίνει πραγματικότητα, ο Υπουργός και Βουλευτής, ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δ.Σ., οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως ο προϊστάμενος Δ. Τουρκάκης, οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου και η προϊσταμένη Ευγενία Καμπιώτη και φυσικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Όλοι συνέβαλαν για να ενταχθεί η Ζάκυνθος στο πρόγραμμα. Να επισημάνουμε ότι εκτός από τις επιχειρήσεις θα αλλάξει όψη το Ιστορικό Κέντρο από την οδό Ταβουλάρη μέχρι την πλ. Αγίου Μάρκου».

Γιώργος Μιχαλόπουλος – Επιχειρηματίας
«Είναι αυτονόητο ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο έπρεπε να ενταχθούμε για να βελτιώσουμε την περιοχή μας και το εμπορικό κέντρο. Το να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς είναι σημαντικό για το σύνολο του νησιού μας, για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Αυτό θα ωφελήσει άλλωστε και την τοπική οικονομία. Ονειρευόμαστε κάτι διαφορετικό για το κέντρο. Οι περισσότεροι σχολιάζουν αρνητικά την εικόνα της αγοράς και είναι σημαντικό να υπάρξει μία αλλαγή για όλους μας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους κατοίκους».

Γιώργος Μουζάκης – Επιχειρηματίας
«Θεωρώ ότι είναι μεγάλη επιτυχία του Επιμελητηρίου και όλων όσων συνέβαλαν στην ένταξη. Έχουν κάνει σημαντική δουλειά. Έχουν καταθέσει έναν πολύ καλό φάκελο, παρότι υπήρξαν φήμες για το αντίθετο. Βιάστηκαν να κατηγορήσουν κάποιοι! Σε όσες περιοχές έχω πάει και έχουν ενταχτεί στο Open Mall έχουν λειτουργήσει σωστά. Βοηθάει τους πελάτες και με τον ηλεκτρονικό τρόπο που διαχειρίζονται τα πράγματα. Θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους πελάτες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα αναβαθμιστεί συνολικά η πόλη».

Σωτήρης Παπαδόγκονας – Μέλος Συλλόγου Παλαιάς Αγοράς
«Όταν ενημερωθήκαμε ότι ο φάκελος είχε πάρει χαμηλή βαθμολογία, τότε σαν Σύλλογος δεν σχολιάσαμε κάτι αρνητικά. Είπαμε γιατί όχι; Ας γίνει επαναξιολόγηση του φακέλου. Εμείς ευχαριστούμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που έκαναν όλοι και ο προϊστάμενος Διονύσης Τουρκάκης, ο οποίος μας ενημέρωνε πάντα. Όταν υπάρχει συνεργασία το αποτέλεσμα είναι καλό! Με αφορμή αυτή τη θετική εξέλιξη, θέλω να πω ότι μέσα από συλλογικές προσπάθειες όλα είναι εφικτά».