Οι «καυτές» απαντήσεις της ΔΕΥΑΖ για βιολογικό και ημερόπλοια

Ρεπορτάζ: Ναταλία Κατσιμίγα

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Κ. Κόκκορης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας χημικών αποβλήτων (βλ. Βιολογικού Καθαρισμού) κ. Βυθούλκας αλλά και ο κ. Σ. Νικολούτσος, προϊστάμενος του τμήματος αποχέτευσης προσήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασισμένοι να δώσουν στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με το Βιολογικό, την αποχέτευση αλλά και τους επιχειρηματίες του νησιού. Έκπληκτοι όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα πληροφορήθηκαν για σωρεία προβλημάτων τα οποία φαντάζονταν μεν, όχι σε αυτή την έκταση δε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αστυνόμευση» τόνισε ο κ. Νικολούτσος αλλά έφερε τα προβλήματα στο φως και αιτήθηκε παρέμβαση και στήριξη από άλλες υπηρεσίες.

Για Βιολογικό και περσινή αστοχία της ρύπανσης του ποταμιού
Όπως τόνισε ο κ. Νικολούτσος η περσινή βλάβη οφειλόταν στο μεγάλο υδραυλικό φορτίο που παρουσιάστηκε «ταυτοχρόνως» από το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, του Τσιλιβη, του Καλαμακίου και του Λαγανά δημιουργώντας τη διόγκωση των λυμάτων στις δεξαμενές με αποτέλεσμα να βγει η αφρολάσπη στην επιφάνεια του ποταμιού. Όπως αναφέρει το πρόβλημα διορθώθηκε και σχηματίστηκε μοντέλο με συγκεκριμένες ώρες μέσα στο 24ωρο ανά περιοχή ώστε να μπορούν να δώσεις λύσεις ως προς το εισερχόμενο φορτίο. Ωστόσο όπως προειδοποιεί ο κ. Βυθούλκας ο βιολογικός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο όριό του. «Δεχόμαστε αυτή τη στιγμή 10,700 κυβικά τη μέρα. Πέρσι φτάσαμε στα 14,485 κυβικά 16 Αυγούστου» Από 20- Μαΐου όμως φέτος όπως είπε «όλα τα μηχανήματα είναι σε σχεδόν σε 24ωρη λειτουργία», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

2 χρόνια έχουν να παραδοθούν λύματα από ημερόπλοια
Όπως είπε ο κ. Νικολούτσος «η πύλη του βιολογικού ελέγχεται κι αναγράφεται επί 24ωρου βάσεως ποιος ήρθε, τι έφερε, ποτέ το έφερε αλλά και τι δείγματα παίρνουμε καθημερινά είτε τυχαία να μετρήσουμε την αγωγιμότητα το ph και όλα αυτά που ορίζει ο νόμος και ο οργανισμός της υπηρεσίας». Υπάρχει ημερολόγιο πύλης από το 1997 μας ενημέρωσε κι όλα είναι καταγεγραμμένα κι από τότε που σταμάτησαν τα 3-4 λυματοφόρα της ΔΕΥΑΖ (που έπαιρναν τα λύματα ημερόπλοιων και σπιτιών) δεν έχει παρατηρήσει έναν ιδιώτη «λυματιοφορέα» που να έφερε λύματα από ημερόπλοια… «τα τελευταία 2 χρονιά που είμαι στο χώρο του τμήματος. Το λέω με κάθε ευθύνη» τονίζει ενώ προσθέτει πως κι από τις δειγματοληψίες τους μπορούν να αποδείξουν πως όντως δεν έχουν έρθει λύματα από ημερόπλοια καθώς έχουν άλλο ph λόγω… θάλασσας! Ο Λιμενάρχης προηγουμένως είχε δηλώσει πως ελέγχουν την παράδοση από το ημερόπλοιο στο βυτιοφόρο, παίρνουν τις αποδείξεις αλλά… «Όταν αναλαμβάνει το βυτίο και φεύγει για εμάς έφυγε» το οποίο όντως ισχύει βάσει αρμοδιοτήτων τους. Και πρόσθεσε μετά την παρέμβαση του κ. Νικολούτσου πως σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω γιατί όπως κατέθεσε σε δικογραφίες που τρέχουν ήδη έχουν ξεκινήσει να διαβεβαιώσουν κάποια πράγματα γιατί «κάποια στιγμή τέθηκε θέμα για πλαστά τιμολόγια. Κι αυτό έχει πάει πακέτο και σε άλλες υπηρεσίες που είναι… οικονομικού ελέγχου υπόθεση».Τελευταία άρθρα